Apel frilensera: Pomozimo Katarini da skupi novac

Biznis 15. feb. 202113:27 > 15:09
Podeli:
Foto: Printscreen/Facebook/Katarina Stanojevic

Katarini Stanojević, frilenserka koja je dobila rešenje da retroaktivno plati porez i to u iznosu koji dostiže pola onoga što je prethodnih pet godina zarađivala, u kratkom vremenskom roku doživela je dve porodične tragedije - prvo joj je preminula sestra, a ubrzo nakon toga i majka. Udruženje radnika na internetu zbog toga za nju prikuplja novčanu pomoć.

Katarina je poslednjih pet godina preko Bilbo platforme držala časove engleskog, pri čemu joj prihodi u 2015. godini nisu bili viši od 300 dolara na mesečnom nivou, a kasnije – 2017, 2018. godine, oko 100 dolara mesečno.

Povezane vesti:

Uprkos tome što se, kako je ranije ispričala, obraćala Poreskoj upravi sa zahtevom da plati porez i bila odbijena, dva poreska inspektora su joj početkom godine ušla u kuću i uručila rešenje.

Sestra joj je tog dana preminula od srčanog udara.

“Ljudi koji su sastavljali kraj sa krajem su označeni kao kriminalci”, reči su kojim je Katarina izrazila revolt zbog takvog postupanja države i Poreske uprave.

Kako je danas objavilo Udruženje radnika na internetu, ova firlenserka je nedavno obolela od koronavirusa. Imala je teži oblik i do pre nekoliko dana je bila hospitalizovana.

„Na dan kada je puštena iz bolnice, preminula joj je majka, koja je bila težak srčani bolesnik“, naveli su iz Udruženja i dodali:

„Želimo da Katarina zna da nije sama i da smo tu za nju.“

Pozvali su sve koji žele novčano da pomognu Katarini i njenom ocu to učine uplatama na dinarski žiro račun njenog oca (Katarina ima samo devizni).

Podaci za uplatu:

Stanojević Slobodan

200-45654435-38

Šifra plaćanja za donacije: 288, bez unošenja modela

34230 Gruža

***

Podesećamo, iako status frilensera nije regulisan, krajem januara na njihove adrese počele su da stižu prve opomene za plaćanje poreza uz pretnju prinudnom naplatom.

Povezane vesti:

Nakon toga su usledili brojni protesti da bi predstavnici Udruženja radnika na internetu seli za pregovarački sto sa predstavnicima Vlade, Ministarstva finasija i Poreske uprave.

Država je u toku pregovora frilenserima ponudila reprogram duga, uz otpis kamate i plaćanje na rate do najviše 120 meseci. Svi postupci oko naplate poreza bili bi obustavljeni do kraja aprila, kada bi bio izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana, a budući status frilensera dređen Zakonom o fleksibilnim oblicima rada.

Udruženje radnika na internetu je ovu ponudu ocenilo kako neprihvatljivu jer ne rešava trenutne probleme radnika na internetu i samo produžava reprogram sa zakonskih 5 godina na 10 godina.

Pregovori su prekinuti 5. februara, a frileneseri su najavili da će borbu nastaviti na ulicama.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar