Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Udruženja radnika na internetu u Srbiji Miran Pogačar rekao je danas da Poreska uprava još nije dostavila dokumentaciju zaštitniku gradjana o tome da li su ti poreski obveznici obavešteni o poreskom zaduženju iako je prošlog petka za to istekao zakonski rok od 15 dana. 

On je za Betu, posle sastanka sa zaštitnikom gradjana Zoranom Pašalićem, rekao da je od Poreske uprave tražena i informacija da li je za proteklih pet godina obavljena još neka kontrola tih radnika na internetu, osim kontrole koja je sprovedena krajem prošle godine.

Pašalić, prema njegovim rečima, želi da utvrdi da li je bilo propusta u obaveštavanju frilensera o njihovim poreskom obavezama.

Poreska uprava je tokom kontrole frilensera u 2020. godini utvrdila da u poslednjih pet godina nisu plaćali porez na dohodak građana i donela, kako tvrde, rešenja o astronomskim zaduženjima koja ne odgovaraju realnim zaradama.

Ti radnici tvrde da su se u proteklih nekoliko godina raspitivali u Poreskoj upravi kakve su im obaveze i da im je rečeno da su dužni da plaćaju samo porez na godišnji prihod.

Pogačar je rekao da je Poreska uprava iznela podatak da porez na dohodak gradjana u proteklom periodu nije plaćalo 99,74 odsto frilensera jer nisu dobijali rešenja, a ni opomene.

Prema njegovim rečima, prosečan mesečni bruto prihod radnika na internetu po anketi koju su nedavno sproveli je oko 70.000 dinara i da ne mogu da prihvate „nerealna poreska zaduženja“ .

Na prošlonedeljnom sastanku sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske uprave frilenserima je ponuđeno da dug otplaćuju deset godina, da im se otpišu kamate, a normirani troškovi sa 20 odsto podignu na 43 odsto, pa bi po toj računici oni koji su, na primer, dobili zaduženje od 5.000 evra bili dužni da plaćaju 3.000 dinara mesečno u 120 rata.

Pogačar je rekao da „ta ponuda nije ustupak kao što tvrde u Ministarstvu finansija jer bi na sudu ta rešenja bila odbačena“.

Dodao je da će predstavnici Udruženja u narednih 15 dana obići gradove po Srbiji kako bi se dogovorili o daljim koracima borbe protiv obračuna previsokih poreskih zaduženja.

On je rekao da se ne zna tačan broj frilensera u Srbiji, ali da su predstavnici Poreske uprave na sastanku rekli da očekuju da će posle izmene Zakona o porezu na dohodak gradjana za oko dva meseca izdati oko 40.000 poreskih rešenja.

„Mislim da u Srbiji ima duplo više ljudi koji rade preko interneta“, rekao je Pogačar.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Svi komentari (6)