Nemačka marka, nemačke marke, novac, pare
Foto: Shutterstock

Ukoliko ste kojim čudom sačuvali izvesnu količinu nemačkih maraka, u beogradskom lancu menjačnica "Pirana" , ali i u "Komercijalnoj" i "Rajfajzen" banci još uvek možete promeniti ovu valutu. Vrednost jedne marke je 50 dinara. Iako je u penziju otišla pre 22 godine, nemačka marka kod mnogih izaziva svakojaka sećanja, a sigurno vam se bar nekada dogodilo da je upotrebite greškom u svakodnevnom govoru.

„Ne pamtim kada mi je neko ušao i tražio da zameni nemačke marke, ali u našoj velikoj menjačnici se to verovatno dešava“, kaže jedan od zaposlenih .

Dobra vest je da kada je uvođen evro Nemačka centralna banka je obećala da će novčanice i kovanice nemačke banke važiti zauvek.

Kako navodi Narodna Banka Srbije, nemačke marke mogu se prodati banci ili ovlašćenom menjaču u Republici Srbiji, koji su voljni da ih otkupe za dinare.

Banke i menjači nemaju obavezu otkupa nemačkih maraka ali mogu to da urade ako imaju poslovni interes. U skladu sa tim, napominjemo da se pre obavljanja transakcije obavezno treba informisati o tome koje menjačnice rade otkup nemačkih maraka i pod kojim uslovima. Trenutno dve banke rade otkup nemačkih maraka Komercijalna banka A.D. – Beograd i Rajfajzen banka A.D. – Beograd.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon prodaje nemačkih maraka dobijenim dinarima se mogu kupiti evri.

Fiksni kurs Evropske centralne banke je 1 EUR = 1,95583 DEM.

Primenom ovog kursa za 128.500 nemačkih maraka dobija se 65.701,01 evra.

Nemačka centralna banka ne naplaćuje proviziju pri zameni nemačkih maraka za evre. Zamena nemačkih maraka za evro vrši se bez vremenskog ograničenja za razliku od nekih valuta čija zamena nije više moguća poput italijanske lire, španske pezete, holandskog guldena…

Prema propisima Narodne banke Srbije preko državne granice dozvoljen prenos od maksimalno 10.000 evra po osobi, ističu iz Narodne Banke Srbije.

Srbija 2001. prešla na evre 

Zamena novčanica počela je 1. decembra 2001. godine, a već u januaru 2002. mogli su da se vide i redovi nestrpljivih građana koji su želeli što pre da završe ovu konverziju.

Vrlo brzo smo se navikli na novu rezervnu valutu, jer poznato je da na našim prostorima uvek bolje zvuči 100 maraka ili 100 evra nego bilo koja suma dinara. Nekad s razlogom, a često i iz navike, devize su ovde uglavnom bile sinonim za stabilniju, jaču, čvršću valutu, pa smo tako redovno računali u markama/evrima, štedeli u njima i planirali ulaganja u odnosu na kretanje deviznog kursa.

BONUS VIDEO: Novac i kriza: Da li štedeti ili trošiti? – gosti Vladimir Vasić i Dušan Uzelac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar