Foto: EPA-EFE/JULIAN SMITH

Đoković bez Conge ne bi bio ono što je danas.

Francuski teniser Žo-Vilfred Conga objavio je nedavno da se povlači iz profesionalnog tenisa nakon Rolan Garosa ove godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Conga je profesionalac postao 2004. godine, a tokom karijere trijumfovao je na 18 turnira. Najveće titule osvojio je u Parizu, Kanadi i Tokiju, a u kolekciji ima još i pehare iz Beča, Meca, Roterdama, Marseja, Liona, Antverpena, Dohe, Johanesburga i Bangkoka.

Kao najveći uspeh u karijeri pamtiće finale Australijan opena 2008. godine, kada se sastao sa Novakom Đokovićem.

Francuz je te sezone „preslišao“ Rafaela Nadala u polufinalu, dok je u borbi za titulu imao i set prednosti u odnosu na Novaka. Srbin je uspeo da se trgne i da na kraju slavi sa 3:1, čime je stigao do prve Grend slem titule u karijeri. Više puta je Žo naveo da mu je to finale „upropastilo karijeru“.

Putevi u Australiji su im se ukrstili i 2010. godine u četvrfinalu, a uspešniji u pet setova bio je Conga. Iako je Novak izgubio, taj meč može se smatrati prekretnicom u njegovoj bogatoj karijeri.

Naime, srpski teniser se dugo mučio sa disanjem, zdravlje mu nije bilo ni upola dobro kao sada, a razlog tome bila je glutenska ishrana.

Foto: EPA/BARBARA WALTON

Meč između Novaka i Conge pratio je kraj malog ekrana doktor Igor Četojević, koji je zaključio da srpski as nema astmu, kako se verovalo, već se muči zbog problema sa ishranom. O tom periodu pisao je i Novak u svojoj knjizi „Serviraj za pobedu“.

Sa druge strane, Conga ponovo nije uspeo da se domogne Grend slem titule, a finale 2008. ostalo mu je urezano kao trenutak kada je bio najbliži osvajanju pehara.

Najbolji plasman u karijeri ostvario je 2012. godine kada je bio peti na svetu, a postao je jedan od trojice tenisera koji je savladao Novaka, Nadala i Rodžera Federera dok su bili prvi na svetu (ostala dvojica su Huan Martin del Potro i Endi Mari).

Takođe, ostaće upamćen kao jedan od trojice tenisera koji su savladali Đokovića, Nadala, Federera i Marija na Grend slemovima. Osim njega, to je pošlo za rukom i Tomašu Berdihu i Stanu Vavrinki.

Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT

Kako su godine odmicale Francuz je imao sve više problema sa povredama. Mučilo ga je pre svega koleno, zbog kog je morao da ide i na operaciju u aprilu 2018. godine. Nakon toga propustio je više od sedam meseci, a povrede ga nisu zaobišle ni 2019. kao ni 2020. i 2021. Osim levog kolena, problem su mu zadavala i leđa, kao i desno rame.

Prošle sezone odigrao je samo devet mečeva, dok je u 2018. na teren izlazio 12 puta. Najslabija mu je bila 2020. godina kada je uspeo da skupi svega dva duela na Turu.

Znajući sve to, Congina nedavna poruka nije veliko iznenađenje.

„Trebalo mi je mnogo vremena da bih doneo ovakvu odluku. Koliko je trebalo? Nekoliko godina, gde svakog dana, bar u jednom momentu pomislim: ‘Šta ja ovo radim? Zašto mučim sebe ovako? Ima li razloga da nastavim i ulažem sav ovaj trud’. Telo mi je govorilo da prestanem, bilo je teško. Odlučio sam pre nekoliko nedelja da ću završiti karijeru na Rolan Garosu, a 2024. neću sigurno igrati. Ovo će mi biti 15. Rolan Garos i nadam se da ću ostati u formi pre nego što odem na taj turnir i da ću tamo biti onaj koji sam uvek bio. Da budem Žo-Vilfred Conga, poslednji put“, zaključio je Francuz.

Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Conga se nalazi i u žrebu za Monte Karlo, koji počinje 10. aprila, a rival u prvom kolu biće mu Marin Čilić.

Ono što je sigurno je da tenis ostaje bez jednog od najžešćih udarača i uvek neugodnog protivnika, koji je mogao da postigne mnogo više od 18 titula. Mnogi će ga pamtiti i kao jednog od najboljih igrača koji nisu uspeli da se domognu Grend slem titule u karijeri.

BONUS VIDEO Novakov horor od dva meseca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar