Foto: EPA/BARBARA WALTON

Tenis ostaje bez jednog od najžešćih udarača i čoveka koji likom neodoljivo podseća na boksersku legendu Muhameda Alija.

Francuski teniser Žo Vilfrid Conga objavio je da završava svoje aktivno bavljenje tenisom.

PROČITAJTE JOŠ:

Conga je 36-godišnji igrač koji su poslednjih godina borio i sa povredama i sa nedostatkom motivacije.

Postao je profesionalac još 2004, a najveći momenat karijere ostalo mu je finale Australijan opena, četiri godine kasnije.

Tada je „preslišao“ i Rafaela Nadala u borbi za finale, u njemu je poveo protiv Novaka Đokovića sa 1:0 u setovima i onda je Srbin preokrenuo.

Više puta je Žo naveo da mu je to finale „upropastilo karijeru“, iako nema sumnje da je mogao da postigne i više od 18 titula sa turnira na ATP turu.

U svojoj kolekciji ima i masterse u Parizu i Kanadi, ali i Tokio, Beč, Mec, Roterdam, Marsej, Lion, Antverpen, Dohu, Johanesburg i Bangkok.

„Trebalo mi je mnogo vremena da bih doneo ovakvu odluku. Koliko je trebalo? Nekoliko godina, gde svakog dana, bar u jednom momentu pomislim: ‘Šta ja ovo radim? Zašto mučim sebe ovako? Ima li razloga da nastavim i ulažem sav ovaj trud’. Telo mi je govorilo da prestanem, bilo je teško“, priča Conga.

U glavi mu je i dalje bila zamisao da tenis igra celog života, ali ga je telo podsećalo da sposobnost da nadmaši sebe više nije tu.

„Odlučio sam pre nekoliko nedelja da ću završiti karijeru na Rolan Garosu, a 2024. neću sigurno igrati“, priča.

Foto: EPA/MIKE F. ALQUINTO

Povlači se baš tu jer smatra da je to turnir koji sublimira sve što je on bio tokom karijere.

„Ovo će mi biti 15. Rolan Garos i nadam se da ću ostati u formi pre nego što odem na taj turnir i da ću tamo biti onaj koji sam uvek bio. Da budem Žo-Vilfrid Conga, poslednji put“, zaključio je Francuz.

BONUS VIDEO: Đoković izgubio od Jiržija Veselog

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar