Kasper Rud, Novak Đoković
Kasper Rud, Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani / POOL

"Zapravo je Norveška igrala protiv Srbije tog dana kada smo trenirali..."

Kasper Rud, norveški teniser, stigao je do sedmog mesta na ATP listi nakon rezultata (dosadašnje) karijere u Majamiju.

Ovaj 23-godišnjak je imao težak početak godine jer je morao da se iznenada povuče sa Australijan opena zbog povrede skočnog zgloba, što je bilo izuzetno teško nakon sjajne 2021. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, u Majamiju je zablistao, a jedino je Karlos Alkaraz uspeo da ga zaustavi u finalu sa 7:5, 6:4, pre toga su redom padali Henri Laksonen, Aleksandar Bublik, Kameron Nori, Aleksander Zverev, Francisko Serundolo. Dobio je trenutno dva igrača u Top 10 na svetu što samo pokazuje koliko je napredovao.

Rud je nakon velikog uspeha za Nova.rs otkrio pre svega kako planira da dalje unapredi igru na podlogama van šljake (šest od sedam ATP turnira osvojio je na šljaci).

„Imao sam veliki rezultat na betonu u Majamiju, moja igra na betonu je napredovala, iako je istina da sam većinu uspeha imao na šljaci, tu sam osvojio više turnira. Smatram da imam dva velika rezultata na betonu u prethodnih četiri, pet meseci. Na Završnom mastersu u Torinu sam stigao do polufinala, a u Majamiju do finala i to mi je dalo mnogo samopouzdanja. Što se tiče trave, ne znam (smeh). Nisam uspevao da osetim lopticu najbolje na travi do sada u karijeri, ali se nadam da ću ove sezone imati bolji osećaj i da ću napredovati na ovoj podlozi“, započeo je Rud za Nova.rs.

Kasper Rud na turniru u Majamiju
Kasper Rud na turniru u Majamiju; Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Pojasnio je koji mu je sledeći teniski cilj, a deluje da i dalje razmišlja korak po korak i da ne želi da sebi nameće preveliki pritisak.

„Moj sledeći veliki cilj, mislim da sam to rekao na početku ove sezone, jeste da dođem do četvrtfinala grend slema jer to nisam uspeo da ostvarim ranije. Želim da imam bolje rezultate na grend slem turnirima, prošla godina je bila godina mog proboja, ali nisam imao dobre rezultate na grend slemovima kao što sam se nadao. Dokazao sam sebi da mogu da postavim cilj da igram više finala mastersa ove godine.

To ću pokušati da ostvarim pogotovo jer dolazi sezona na šljaci i tri velika turnira u Monte Karlu, Rimu i Madridu. Pokušaću da igram više finala na velikim turnirima jer je to veoma zabavno iskustvo. Jednog dana je svakako san da osvojim Rolan Garos, to je turnir koji sam gledao toliko dugo na televizoru i uvek uživam da se vratim tamo. Nisam ranije uspevao da imam rezultate kojima sam se nadao, ali verujem da će ove sezone doći do preokreta kada su u pitanju grend slem turniri.“

Kasper Rud i Karlos Alkaraz
Kasper Rud i Karlos Alkaraz; Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Bivši najbolji junior sveta postao je prvi Norvežanin sa ATP titulom, koji je ušao u Top 10 i uspeo uopšte da se kvalifikuje za Završni masters. Govorio je ranije da će pokušati da ne polomi nijedan reket u karijeri, baš kao i Nadal.

„Moj idol kada sam odrastao bio je Nadal, rekao sam to mnogo puta ranije, kada sam porastao, kada sam gledao više tenisa na televiziji sigurno je reći da je ‘Velika trojka’ bila inspiracija za sve mlade tenisere. Svi smo se ugledali na tu trojicu: Neko više na Rafu, neko više na Rodžera, a neko na Novaka. Neverovatan nivo tenisa koji su prikazali prethodnih 15 godina me je inspirisao, kao i druge mlade tenisere koji dolaze.“

Do sada je dva puta igrao protiv Đokovića i seća ih se sa osmehom iako je oba puta izgubio. Bili su to mečevi koji su predstavljali pravu prekretnicu u karijeri. Prvi put je Novak slavio sa 7:5, 6:3 u polufinalu Rima, a prošle godine je Novak bio bolji sa 7:6(4), 6:2 u Torinu.

„Dva meča protiv Novaka bila su zabavna iskustva, mislim da je oba puta bio prvi igrač sveta. Uvek je zabavno igrati protiv broja jedan. U oba susreta je bio veoma tesan prvi set, onda je u drugom podizao nivo igre, a ja nisam uspevao da ga ispratim. Svi znamo koliko je dobar i bila su to dva velika meča za mene. Prvi meč na Završnom mastersu bio je protiv Novaka, a moje prvo polufinale mastersa je isto bilo protiv Novaka. Dva velika meča kojima sam se dugo nadao, on je odličan igrač, teško je igrati protiv njega, kreće se jako dobro, čita igru odlično i praktično nema slabosti. Težak je izazov igrati protiv njega.“

Norvežanin je kao i mnogi mladi igrači poslednjih godina odradio trening sa Đokovićem. A jedan posebno pamti pogotovo jer su tog dana Norveška i Srbija igrali polufinale Lige nacija (ujedno i baraž za Evropsko prvenstvo). „Orlovi“ su tada slavili nakon produžetka sa 2:1, a Rud otkriva da su se „peckali“ pre susreta.

„Nisam pričao sa Novakom van terena u poslednje vreme, ali smo ranije nekoliko puta zajedno trenirali i pričali smo o drugim stvarima poput fudbala. Zapravo je Norveška igrala protiv Srbije tog dana kada smo trenirali i zezali smo se zbog fudbalskog meča i svih tih stvari (smeh). Ove godine neću igrati u Beogradu, ali će u budućnosti biti opcija jer volim da igram na šljaci. Biće zabavno doći u Srbiju, nikada nisam bio tamo, ali sačekajmo da vidimo šta će se desiti u budućnosti“, završio je Rud za Nova.rs.

BONUS VIDEO Jori Jošida ima poruku za Novaka Đokovića: Ja ne jede ćevape više

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar