Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Iako je informacija da je Janik Siner oslobođen optužbi za doping obišla ceo svet, ona ipak nije u potpunosti tačna. Iako (zasad) nema indicija da će se Svetska antidoping agencija žaliti na presudu, rok za nju nije istekao.

Italijanski list Korijere dela Sera preneo je informaciju da je Janik Siner i definitivno „slobodan“, nakon što do 9. septembra u ponoć nije stigla žalba od strane Italijanske antidoping agencije (NADO) ili Svetske antidoping agencije (WADA), a pozivajući se na odgovor koji su dobili od Suda za sportsku arbitražu (CAS), koji je potvrdio da nikakva žalba na njihovu adresu nije stigla.

PROČITAJTE JOŠ...

No, slučaj ipak nije još uvek stavljen u arhivu.

Italijani su u svom tekstu preneli informaciju dobijenu od strane CAS da žalba nije dobijena, ali ne i da je Janik Siner oslobođen jer slučaj nikada nije ni stigao pred CAS, te nije moguće da ova organizacija saopšti njegov ishod.

Da bi slučaj uopšte stigao pred CAS, te ovaj sud postao nadležan za njega, potrebno je da se prvo neko žali na tu presudu, a za to je preostalo nešto manje od tri nedelje.

Naime, kako je za Nova.rs potvrđeno od strane Antidoping agencije republike Srbije (ADAS), a o čemu smo i pisali pre nekoliko dana u tekstu „Hladan tuš za Sinera pred finale US Opena, poznato zbog čega se WADA još uvek nije žalila„, za WADA važe nešto drugačija pravila u odnosu na druge.

Prema članu 13.2.3.5 pravilnika WADA, u odeljku pod nazivom „Žalba“, kada je u pitanju žalba na odluke vezane za slučajeve dopinga, ova organizacija ima dodatan rok od 21 dana po isteku prvobitnog roka koji je važio za ostale agencije (u ovom slučaju NADO) da se žali na presudu, ili 21 dan od prijema kompletnog dosijea određenog slučaja – koji god da je kasniji od ova dva datuma.

Foto: WADA/Pritnscreen

Ovo naravno ne znači i da će žalba biti podneta, ali svakako postoje bar još tri nedelje.

Sve bi trebalo da bude poznato najkasnije do 30. septembra…

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare