Mark Lajal
Foto: Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali)

Pitanje dana je da li u visokoj travi ima kopriva. Ipak, ono što smo videli prvog dana učinilo je da Vimbldon već sada ima jednu posebnu notu.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

I dok u Srbiji pljušti teža kiša nego u Londonu ne postoji bolji početak dana nego da se osvrnemo na ono što smo videli u ponedeljak, a videli smo toliko toga.

PROČITAJTE JOŠ

I dalje boli činjenica da su Srbi ispadali kao mlečni zubi, lako i bezbolno. Ipak, kada pogledate ljude u belom – to se prosto samo nameće… Onda je Miomir Kecmanović uspeo da prekine niz od pet izgubljenih setova zaredom i da sruši Indijnca.

Grigor Dimitrov je baš, baš lako eliminisao Dušana Lajovića sa 6:3, 6:4, 7:5 i tako pokazao delić one forme koja ga je dovela pre 10 godina (!) do polufinala. Srpski teniser nije uspevao da pronađe odgovor u sukobu dva jednoručna bekhenda posebno kada bi bugarski as pogađao prve servise.

Razočarenje je bilo nešto veće kada je Anka Todoni sa 7:5, 6:1 eliminisala Olgu Danilović. Činilo se da je sreća konačno pogledala srpsku teniserku, ali je i ona vrlo brzo završila takmičenje.

Olga Danilović na Vimbldonu 2024
Foto: Nova.rs

Obraz je osvetlio Miomir Kecmanović koji je posle malo muke uspeo da izbaci Sumita Nagala iz Indije. Pre devet godina su na istom mestu igrali juniorsko polufinale, a tada je na bizaran način Srbin ostao bez koverte Vimbldona i poziva na gala veče. Sada je to barem malo ublaženo.

Kecmanović je tako korak bliži duelu sa Janikom Sinerom, ali je neophodno da preskoči i neugodnu prepreku Talona Grikspora. Doduše, Siner ima još teži zadatak u vidu Matea Beretinija, sunarodnika i vicešampiona Vimbldona iz 2021. godine.

Prvog dana smo videli neobičnu odluku organizatora da najbolji teniser sveta Janik Sinera igra na terenu broj 1, a ne na „Centralnom terenu“. Neočekivano krajnje, iako jeste činjenica da njegov imenjak Hanfman nije obećavao epski meč. Ipak, Nemac je uspeo da osvoji set i tako i te kako ima o čemu da priča nakon trećeg učešća na Vimbldonu u karijeri.

Muški deo žreba je otvorio Karlos Alkaraz, a izgled njegovog rivala iz Estonije Marka Lajala je predstavljao odgovor na pitanje odakle je Rafael Nadal.

(Palma de Majorka)

Nadal je iz Manakora, ali ovako bolje zvuči, zar ne?

Mučio se i Alkaraz u prva dva seta protiv Estonca, ali to ipak nije bio pretežak zadatak, pa je slavio sa 7:6(3), 7:5, 6:2

Ne bi trebalo zaboraviti ni čari manji terena, a Lojd Heris i Aleks Mikelsen su se pobrinuli da vidimo meč loptu godine. Možda čak i decenije.

Pojavio se i Danil Medvedev na terenu i u toj mnogo težoj polovini žreba još jednom pokazao da tenis ne mora uvek da se igra po kalupu. Još jednom je napravio sebi svojstven bič i odigrao forhend (možda bi trebalo smisliti bolji naziv za ovo).

Ukoliko još niste doručkovali – spremili smo i jedan hot dog. Ili tviner. Kako god Matija Beluči je odlučio da još jednom empirijski dokaže da je razlika između Top 200 igrača nikada manja.

Bilo je tog ponedeljka i bezobrazluka netipičnog za teniske krugove. Frensis Tijafo, dobri duh tenisa, otišao je malo predaleko u želji da kritikuje samog sebe, pa je ponizio kolege.

„Bukvalno sam prošle godine u ovo vreme bio 10. na svetu, a sada sam jedva nosilac ovde. Gubim od klovnova, mrzim što to kažem, ali moram da budem iskren“, kapala je ogorčenost Tijafoa u svakoj reči.

Aleksandar Zverev je pronađen sa nikada većim samopouzdanjem, pa je poručio da prvi put oseća da bi na Vimbdlonu mogao do titule.

„Prvi put osećam da sam ovde da možda osvojim titulu. Ovo je najotvoreniji Vimbldon u poslednjih 20 godina. Ima više momaka koji mogu da odu daleko i imaju šanse da osvoje turnir“, poručio je Nemac.

A da tenis nekada oslikava život, a da nekada predstavlja njegovu kopiju pobrinula se Marta Kostjuk.

Ona će na Vimbldonu nositi sportsku verziju venčanice. Da, po uzoru haljine u kojoj je rekla sudbonosno „Da“ igraće i na najprestižnijem turniru na svetu.

Ne bi trebalo zaboraviti ni da smo pre samog početka turnira ostali i bez Arine Sabalenke koja je odlučila da se povuče samo par sati pre početka i tako otvorila mesto Eriki Andrejevoj. Poznato vam je to ime? Mira je već u prvom kolu završila učešće u sudaru dve tinejdžerke jer je Brenda Fruhvirtova bila bolja.

Sada je na programu nastup sedmostrukog šampiona Vimbldona koji će po prvi put u karijeri igrati protiv Vita Koprive. Prigodniji početak na travi ne može da bude.

BONUS VIDEO Centralni teren Novak Đoković: Jedini travnati teniski teren u Srbiji je kod Šapca 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar