Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Prvi dan Australijan opena prošao je idealno, naročito iz perspektive srpskih tenisera, koji su imali maksimalan učinak.

PROČITAJTE JOŠ

Početak turnira uvek donosi veliki broj mečeva, pa se često dogodi i da bude senzacija. Bilo je neočekivanih rezultata, više u muškoj konkurenciji, bilo je maratona, suza, ali i sjajnih srpskih pobeda.

Program su otvorili Korija i Miloš Raonić koji je trijumfovao u tri seta, poslednji večernji meč odigrali su Šapovalov i Siner, a prethodno je Novak Đoković nadigrao Žeremija Šardija.

Svi pogledi bili su uprti u Đokovića, imao je veliku podršku srpske dijaspore, ponovo su se zastave Srbije vijorile „Rod Lejver Arenom“, pa je napravljena lepa uvertira za nastavak.

Podsećanja radi, Novak napada 18. Grend slem titulu, čime bi se približio vodećem tandemu – Rafael Nadal i Rodžer Federer imaju po 20 titula.

Pet utisaka se posebno izdvojilo prvog dana.

Foto: EPA-EFE/JASON O’BRIEN

SRPSKIH 4/4

Miomir Kecmanović je pripremio teren za Srbe u muškoj konkurenciji, idealno je startovao protiv Kamila Mahržaka, koji je pao za sat i 45 minuta igre.

Čast dama brani Nina Stojanović, koja je pobedila Rumunku Irinu Begu i upisala prvi trijumf na grend slem turnirima u svojoj karijeri. Sada je čeka Serena Vilijams, koja je bila nemilosrdna prema Lauri Sigmund sa 6:1, 6:1.

Sa nervima navijača se igrao samo Dušan Lajović – ostao je dosledan svom stilu da uz dosta oscilacija dođe do velikih pobeda, ovaj put je tako bilo i u pet setova protiv Sergija Stahovskog.

Za kraj, Novak je pregazio Žeremija Šardija, koji ni u 14. međusobnom duelu nije došao do seta, nije se ni približio nekom egalu.

Foto: EPA-EFE/SCOTT BARBOUR

PROVOKACIJE

Novak je navikao da se suočava sa provokacijama, ovaj put ih je bilo čim se meč završio. Spikerka ga je nevešto pitala kako se nosi sa „frustracijama„, dobila je kontrapitanje od Đokovića, pri kom se nije snašla.

Onda je Đoković objasnio da se sada savršeno oseća i da je spreman da napada nove rekorde u Australiji, gde je nenadmašan sa osam titula Grend slema.

“Stvarno, zadovoljan sam što smo slobodni i igramo, zadovoljan sam povratkom, srećan je ovo slem za mene”, bilo je sve što je Novak imao da kaže na pitanje o „frustracijama.

Uz to, Nik Kirjos postaje sve dosadniji sa besciljnim komentarima o Đokoviću, imao je i odgovor na njegove reči da ga ne poštuje zbog ponašanja van terena.

SUZE GAELA MONFISA

Kad najveći šoumen tenisa pusti suzu, znaš koliko mu je teško.

Ne može Gael da izađe iz krize, zato je bio emotivan posle poraza na startu 1. Grend slema sezone.

“Voleo bih da mogu da pobegnem iz ovog košmara, ali ne mogu. Igram loše, ne mogu da ubacim forhend, loše serviram, stojim šest metara iza osnovne linije i nemam samopouzdanja. Tražim samo malo milosti u ocenama, osećam se kao da sam već na zemlji, a vi me i dalje šutirate. Treniramo izuzetno naporno i ne ide, ali ‘samo nastavi da treniraš i sve će doći’, što bi rekla moja mama”, rekao je Monfis na ivici suza.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

RANA ISPADANJA FAVORITA, MUČENJE TIMA I ZVEREVA

Već prvog dana, ispali su Kei Nišikori i Marin Čilić.

Aleksandar Zverev je bio prilično frustriran, mučio se u prva dva seta i tri puta je razvalio reket, i Dominik Tim je imao usporen start, pa je jasno da ima posledica rada u specifičnim uslovima.

Gael Monfis je takođe favorit koji je ispao, kao 10. nosilac je izgubio od Rusuvuorija. I Jiri Veseli se namučio protiv kvalifikanta Kimera Kopejansa, pobedo je u pet setova tek posle tri i po sata.

ZABAVNI MOMENTI

Novak je imao priliku da proćaska sa jednim dečakom koji je želeo peškir za uspomenu, ali Đoković je mogao samo da mu uputi izvinjenje – to nije dozvoljeno i kažnjivo je.

Na meču Šapovalova i Sinera, jedan neočekivani gost je prekinuo meč, pa je morao da bude odveden kod sudije.

Janik je to učinio i nasmejao sve na stadionu, dok je Šapovalov ušao u verbalni sukob sa sudijom oko zabranjenog odlaska u toalet.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar