Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL

Janik Siner, italijanski teniser, osvojio je US Open ubedljivom pobedom protiv Tejlora Frica sa 3:0 u setovima.

Sinera bez obzira na titulu na US Openu očekuje period neizvesnosti koji bi u velikoj meri mogao da odredi dalji tok njegove karijere.

Vratimo se za trenutak na 10. mart 2024. godine, kada je Siner prvi put bio pozitivan na klostebol, supstancu koja je tretirana kao doping. Osam dana kasnije Siner je po drugi put bio pozitivan. Usledile su i dve suspenzije – 4. pa 17. aprila, ali su i jedna i druga ukinute ubrzo – prva, doneta zbog prvog pozitivnog testa, potrajala je samo jedan dan, dok je druga trajala sedam dana.

PROČITAJTE JOŠ

Konačna odluka stigla je nakon saslušanja 15. avgusta, a ona je javnosti postala poznata četiri dana kasnije – Sineru je dopušteno da nastavi da se takmiči jer „nije bio pozitivan usled nemarnosti ili greške“.

Od tog trenutka počeo je ta teče rok od 21 dana koji je predviđen za žalbu Sudu za sportsku arbitražu.

Gotovo odmah pošto je ta informacija saopštena, oglasili su se i iz Svetske antidoping agencije (WADA) najavom da će „pažljivo razmotriti slučaj“, te da „zadržavaju pravo žalbe“.
Vreme je prolazilo, a iz WADA nije stizala nikakva informacija sve do 5. septembra, što je bio dan pred istek roka za žalbu.

Italijanski portal „Fanpage.it“ iz Napulja, inače jedan od najvećih i najpouzadinijh medija iz ove zemlje, objavio je odgovor koji je dobio od WADA na pitanje šta se dešava sa Sinerovim slučajem:

„Kao što radimo sa svakim slučajem, pažljivo ispitujemo ovu presudu i čuvamo pravo da se žalimo Sudu za sportsku arbitražu, ako je potrebno.“

Na prvi pogled previše ležerno uzevši u obzir ozbiljnost situacije. A onda je prošao i 6. septembar bez ikakve pompe – nisu se oglašavale ni WADA, ni Agencija za integritet tenisa (ITIA), koja je i prvobitno objavila da Siner neće biti suspendovan.

Iako u prvi mah čudno, ubrzo je postalo jasno zbog čega nije bilo nikakve informacije.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Naime, 6. septembra jeste istekao rok za žalbe pred Sudom za sportsku arbitražu, ali – za sve sem WADA.

Kako je navedeno na sajtu ove antidoping agencije, a u delu za žalbe na presude kada je u pitanju doping sportista, za njih važe posebna pravila.

Naime, WADA ima pravo da se žali na kaznu i 21 dan nakon prvobitne odluke, ili 21 dan od trenutka kad dosije bude kompletiran i ona u svom posedu bude imala čitavu dokumentaciju nekog slučaja.

Konkretno, u članu 13.2.3.5 navedeno je sledeće:

„Rok za podnošenje žalbe WADA je onaj kasniji od:

– Dvadeset i jednog dana nakon isteka roka za žalbu drugih partija
ili
– Dvadeset i jedan dan od prijema kompletnog dosijea vezanih za donošenje odluke.“

Suštinski, to ostavlja mogućnost WADA da u žalbeni proces krene 29. novembra, pod uslovom da joj taj 21 dan bude dovoljan za prikupljanje svih neophodnih informacija. Sa druge strane, ukoliko se ukaže potreba za još nekom dokumentacijom ili zafali neki papir, postoji mogućnost da čitav slučaj potraje i duže od toga.

Ipak, verovatnije je da će čitava situacija biti rešena i pre tog roka. Italijanski mediji spominju da je WADA odlučila da sačeka ponedeljak kako ne bi napravila pometnju na US Openu ne samo zbog Sinera, već i zbog ostalih tenisera, te da bi konkretne korake i najavu konačnog raspleta mogli da očekujemo već u ponedeljak, 9. septembra.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare