Dobili smo preporuku od prijatelja iz Amerike da bi trebalo da obiđemo taj restoran i da nećemo zažaliti. Sada je vreme da uzvratim istom merom i da podelim dobre vesti - pronašli smo najbolji burek u Njujorku. I domaću rakiju.
Dobar glas daleko se čuje, pa smo tako i mi odlučili da krenemo ka Brodveju u Astoriji (Kvins) i da se i sami uverimo u to kako izgleda srpsko-hrvatska kuhinja u Njujorku.
Odlučili smo da probamo burek i nismo zažalili. Ni u jednom trenutku nismo imali utisak da se nalazimo toliko daleko od kuće jer se i u restoranu pričao naš jezik. Pravo mesto za sve ljude koji dolaze iz država bivše Jugoslavije, da se usred Njujorka osete kao kod kuće.
Kakav je taj burek? Kao na slici, neobično pun i sočan, a opet dovoljno hrskav. Baš onakav kakav bi trebalo da bude.
U restoranu se nalaze motivi iz Užica i Istre odakle su vlasnici srpsko-hrvatski bračni bar Tominović Čolić, a šef kuhinje Sanja Čolić je završila kulinarstvo na Institutu na Menhetnu.
Ovo je posle dve godine rada postalo mesto gde se okupljaju Srbi u Njujorku, a u svakom trenutku u lokalu se čuje domaća muzika. Zanimljivo da su posetioci neretko i Amerikanci koji ističu da im se sviđa ta jaka hrana.
Na meniju ima za svakog po nešto Karađorđeva šnicla, gurmanska pljeskavica, ćevapi, punjene paprike, piletina sa mlincima, balkansko meze, njoke iz Istre… Za kraj je tu i palačinka sa plazmom, a kako drugačije?
Lokal se nalazi blizu metro stanice, pa nam nije bio problem da dođemo do njega. Kada su videli kako posmatramo meni koji se nalazi ispred lokala najpre su nam se obratili na engleskom, ali samo par sekundi kasnije smo počeli da pričamo na srpskom.
Seli smo, napravili plan rada za danas i šta bi trebalo uraditi uskoro, a onda je stigao sveže pečeni burek sa početka priče…
Ovde se organizovano prate utakmice svih reprezentacija bivše Jugoslavije, pa su se Srbi i Hrvati često okupljali tokom Svetskog prvenstva u Kataru.
U restoranu se često subotom organizuju i proslave na kojima se pevaju balkanske pesme, a kako to izgleda možete videti i na snimku. Uostalom i sami smo se zadržali duže nego što smo očekivali, plan je bio da se ovo mesto samo poseti zbog priče, ali nekada priča od vas zahteva nešto duže vreme na tom mestu.
Naravno, sada je u apsolutnom fokusu za sve posetioce restorana, ali i ljudi koji rade u restoranu Đoković koji je stigao u Njujork sa namerom da po četvrti put podigne trofej na ovom mestu. Ovo je dašak rodne grude u dalekom Njujorku.
BONUS VIDEO Novak Đoković demolirao Milera za prolaz u drugu rundu US Open