Rodžer Federer
Rodžer Federer; Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Jedan od najvećih sporista svih vremena završio je karijeru, a ništa nije bilo obično tokom njegovog oproštaja.

Rodžer Federer je odlučio da se povuče jer njegovo telo više nije moglo da isprati nivo koji mu je bio potreban da igra na najvišem nivou.

PROČITAJTE JOŠ

Uradio je to na spektakularan način na Lejver kupu jer je poslednji meč u karijeri odigrao sa najvećim rivalom i prijateljem Rafaelom Nadalom.

Otišao je uz mnogo suza, a ostavio je mogućnost da bude bilo šta u tenisu. Jednostavno, poručio je da sigurno neće biti duh za navijače kao što je Bjorn Borg bio 20 godina.

„Mislim da se osećam kompletno. Izgubio sam svoj poslednji meč u singlu, izgubio sam svoj poslednji meč u dublu. Izgubio sam i glas vičući kako bih podržao svoj tim. Izgubio sam i svoj posao, ali sam srećan. Dobro sam. Zaista sam dobro“, iskren je bio Federer u razgovoru sa Kristoferom Klerijem, čuvenim novinarom „Njujork Tajmsa“ koji je napisao i nekoliko njegovih biografija.

Zatim se osvrnuo na sam poslednji trenutak.

„Znate, postoji taj ironičan deo oko bajkovitih krajeva… A za mene se sve ovo završio zapravo na način na koji nisam nikada zamišljao da će se desiti“, objasio je Švajcarac.

Mnogi su očekivali da će reći da postoji gorak ukus u ustima zbog toga što je otišao porazom, ali je Federer pokazao da ništa nije moglo da promeni njegovu odluku.

Pojasnio je Đoković da se i u njemu rodila klica ideje o tome kako bi on mogao da organizuje oproštajni meč dok je gledao emotivni odlazak čuvenog Švajcarca.

„Pomislio sam na to videvši kako se on oprostio od profesionalne teniske karijere, kako bi bilo lepo da i ja imam najveće rivale na mom oproštaju – kad god on bio. Definitivno bih voleo da imam rivale i prijatelje naravno uz mene, sve koji su obeležili i koji su učestvovali u mojoj profesionalnoj karijeri bilo sa iste ili sa druge strane mreže. To je bila samo pomisao koja je došla iz posmatranja onog što se dešavalo u petak. Ipak, nije došlo do oblikovanja svega toga, do finaliziranja kako bi sve to izgledalo, neću da se bavim time, ne želim previše da razmišljam o tome jer stvarno osećam da još uvek nije vreme“, počeo je Đoković za Nova.rs.

Još jednom je pojasnio čuvenu debatu o tome kakav je zapravo odnos između najboljih tenisera u istoriji.

„Što se tiče odnosa sa Rodžerom, Rafom i Endijem, on je uvek bio pun poštovanja i to sam rekao milion puta u karijeri. Oni su direktno učestvovali u razvoju igrača koji ja jesam danas i osobe naravno, jer sam mnogo vremena proveo igrajući turnire baš protiv njih. Dosta stvari sam učio o sebi kroz te mečeve i kroz ta rivalstva“.

Otkrio je srpski šampion i koji to trenutak ga je posebno dirnuo tokom velike proslave odlaska Federera u penziju.

„Ono što je mene stvarno potreslo emotivno je bilo kada sam video njegovu decu koja su plakala zajedno sa njim, čitava njegova porodica. Bio je to jedinstven osećaj i zahvalan sam što sam bio tu“, završio je Đoković za Nova.rs.

BONUS VIDEO Federer završio karijeru, sa svetom plakao posle drame

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare