EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Kraj jedne ere koja će se zauvek pamtiti

Rodžer Federer je bivši teniser. Zvuči čudno, ali je istinito.

PROČITAJTE JOŠ:

Biće potrebno svakom ljubitelju tenisa, igraču, treneru i teniskom radniku, da se navikne na novu realnost, a to je da Federer više nije profesionalni igrač.

Iako nije završio karijeru onako kako su mnogi očekivali, sa peharom u ruci ili bar pobedom, Federer je na „odmor“ otišao ponosno, sa mešavinom suza i osmeha, ali dostojanstveno i veličanstveno, kako priliči jednoj legendi.

Nakon 24 godine aktivnog igranja na vrhunskom nivou, 103 trofeja, 20 grend slemova, došlo je vreme da Federer kaže zbogom igračkoj karijeri.

Bez obzira na odličnu fizičku spremu tokom cele karijere (nikada nije predao meč), Rodžerova kolena više nisu mogla da izdrže. Dugo se Švajcarac borio sa zdravstvenim poteškoćama, gajio je nadu za bar još jednim Vimbldonom (poslednji takmičarski meč mu je poraz od Hurkača prošle godine u osmini finala Vimbldona) ili oproštajem u rodnom Bazelu, ali istrošenost i godine (41) uradile su svoje.

Teško je prihvatiti činjenicu da više nikada nećemo pogledati finale Novaka i Federera na nekom grend slemu ili neki od epskih okršaja sa Nadalom. Zapravo, lažem. Hoćemo. Jedina loša stvar je što ćemo to raditi na video snimcima. Međutim, ono što raduje je činjenica da nam je „Velika trojka“ ostavila mnogo toga.

Ako ćemo u detalje, Federer je protiv Novaka odigrao 50 mečeva, a protiv Nadala 40. Međutim, njihova zajednička zaostavština je daleko veća i nemerljivija.

„Gospodin tenis“, kako mnogi nazivaju Federera, ostavio je iza, ali i ispred sebe, mnogo elegantnih poteza i voleja, onih prelepih jednoručnih bekhenda, trijumfa za pamćenje i dramatičnih mečeva…

Bio je deo, ali na neki način i začetnik najbolje ere u istoriji tenisa, o kojoj pričaju i pričaće mnoge generacije koje budu nizale uspehe u „belom sportu“.

Istina je i da je svako od nas Srba, ponekad bar malo mrzeo Rodžera, te u isto vreme slavio njegove poraze pogotovo kada je Novak bio sa druge strane. To je žar sporta, ali to ne menja da je Federer bio neko bez koga Nadal i Novak ne bi bili ono što jesu.

Federer je čak 19 puta osvajao nagradu za omiljenog tenisera među navijačima. Iako to nije nešto relevantno za ponositi se, neizbežno je reći da je bio omiljen širom sveta, verovatno više od Novaka i Rafe.

Svi smo mi skloni da članove „velike trojke“ konstantno poredimo i raspravljamo o tome ko je GOAT i tome slično. To će tako biti uvek i od toga ne želimo i nećemo pobeći. Međutim, sada kada je Federer rekao svoju poslednju igračku reč, možda bi bilo bolje da nekad samo sednemo i uživamo u onome što je ostalo iza Rodžera, a toga je zaista mnogo.

Penzija za legendu poput Federera nije ništa više no samo reč, jer će se njegovo ime i tenis zauvek spominjati u istoj rečenici. Ta konstanta je nepromenljiva.

Sponzor Lejver kupa na Nova.rs je Erste banka.

BONUS VIDEO Federer završio karijeru, sa svetom plakao posle drame

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar