Rafael Nadal
Foto: CLIVE BRUNSKILL / Getty images / Profimedia

Šta se dešava sa Rafaelom Nadalom? U kakvom je stanju, koliko može, da li će biti onaj stari? To su pitanja koja muče sve navijače. Ali, i samog Nadala.

Nadal nije siguran koliko će još dugo moći da igra, pod kojim uslovima i kojim intenzitetom. Upravo zbog toga često govori o tome kada bi mogao da završi karijeru.

PROČITAJTE JOŠ

U poslednjem razgovoru koji je objavio španski „Sport“ poručio je ono što navijači nikako nisu želeli da čuju.

„Postoje dobre šanse da će mi ovo biti poslednja godina… Postoji i šansa da ću igrati samo šest meseci. Trenutno ne mogu da odgovorim na ova pitanja. Mogu samo da kažem, da ću se vratiti da se takmičim“, rekao je Nadal. To bi značilo da bi upravo Rolan Garos mogao da bude poslednji turnir na kom će igrati i da će u slučaju da ne može da dostigne nivo koji od sebe očekuje upravo tu završiti karijeru. Na terenu na kom je osvojio 14 titula.

Nadal predstojeću takmičarsku sezonu započinje na turniru u Brizbejnu (serija 250), a onda će igrati na Australijan openu. Sve ostalo je i dalje pod velom misterije.

„Bojim se i plašio sam se da saopštavam stvari jer na kraju godine u kojoj se nisam takmičio i posle operacije kuk ono što me najviše brine nije kuk, već sve ostalo. Verujem da sam pripremljen i nadam se da će stvari dobro da se odvijaju i da ću imati priliku da ponovo uživam na terenu“, rekao je Nadal nešto ranije.

Onda je i poručio šta očekuje od samog sebe.

„Nadam se da ću ponovo osetiti sve te emocije koje tenis donosi… Nadam se da ću imati sposobnost da ne zahtevam od sebe ono što sam zahtevao tokom čitave svoje karijere. Vreme i okolnosti su drugačije, na neistraženom terenu. Kroz život sam zahtevao od sebe maksimum i nadam se da ću ovoga puta neću sebi postavljati imperative.Moram da prihvatim da će stvari na početku biti veoma teške. Moram sebi da dam potrebno vreme i nadam se da ću znati da oprostim ako stvari krenu naopako na početku, za šta postoji velika mogućnost. Svestan sam da možda postoji ne tako daleka budućnost u kojoj se stvari mogu promeniti, i pokušaću da zadržim svoj entuzijazam, svoj radni duh i verujem da će moje telo moći da odgovori izazovima“, ispričao je Nadal.

BONUS VIDEO Još jedan sasvim običan poen Federera i Nadala