Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/James Ross

Novak Đoković je u ponedeljak započeo 37. nedelju vladavine svetskim tenisom.

Odavno je sve u muškoj konkurenciji ostavio debelo iza sebe, a od ovog ponedeljka se izjednačio sa Štefi Graf i već za nekoliko dana će biti apsolutni rekorder u svetu tenisa po broju nedelja na vrhu liste.

Ali… Neki su se dosetili da probaju da mu i to ospore.

Statističari sa španskog sajta „Tenis database“ su izračunali da je legendarni američki teniski pionir Bil Tilden trebalo da provede čak 723 nedelje na vrhu ATP liste. Nije objašnjeno kako se došlo do tih brojki i kojim načinom računanja, ali su one prilićno neverovatne.

PROČITAJTE JOŠ

Sa 377 nedelja naredne nedelje bi, ako bi se ovako gledali rekordi, Novak stigao Tonija Vildinga sa Novog Zelanda koji je početkom dvadesetog veka redovno osvajao Australijan open i Vimbldon. Drugo mesto na listi zauzima legendarni Rod Lejver sa čak 452 nedelje na vrhu, dok je na vrhu pomenuti Amerikanac Tilden.

On je rođen 1893. godine, a dominacija mu je počela 1920. kada je krenuo da redovno igra finala grend slemova. Od 1920. do 1930. godine osvojio je tri Vimbldona i sedam US Opena, a na dva finala Rolan Garosa nije uspeo da pobedi i ostao je bez trofeja na pariskoj šljaci.

Potom je 1931. godine prestao da se pojavljuje na najvećim teniskim turnirima koji su tada još uvek bili rezervisani za amatere i počeo je da igra profesionalne turnire za novac. Tu je potrajao do 1946. godine kada je već imao 53 godine i rešio je da se povuče. Ipak, nažalost nije dugo uživao u penziji jer je sedam godina kasnije preminuo.

U njegovo doba nije bilo ATP liste, pa je dosta besmisleno ovako gledati, na stvari, ali se na kraju svake sezone proglašavao najbolji teniser godine. Osvajao je tu titulu do 1925. godine, a onda je 1926. Rene Lakost uspeo da ga svrgne sa trona. Kao profesionalac titulu najboljg igrača godine osvojio je 1931. pa ponovo 1932. i 1933. godine, pa kada se spoje sve nedelje tih godina u kojima je bio prvi ne dođe se ni do 500 nedelja na vrhu tenisa na svetu.

Kako su na ovom sajtu stigli do broja od 723 nedelje na ATP listi je nejasno, ali je jasno da je lista krajnje sumnjiva.

BONUS VIDEO Novak Đoković u klubu Lafajet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare