Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Mnogi su ostali u potpunom šoku kada su pročitali naslov "Vajda i Đoković završili saradnju". Za mnoge je to bilo neočekivano, pravi grom iz vedra neba, a onda je ubrzo postalo jasno da je to brižljivo planirano.

Nakon 15 godina uspešne saradnje Vajda i Đoković su odlučili da se rastanu po drugi put. Prethodni put je Novak radio bez njega od proleća 2017. do proleća 2018. godine, ali se ovaj put sve razlikuje.

PROČITAJTE JOŠ

„Marjan je bio uz mene tokom najvažnijih i nezaboravnih trenutaka u mojoj karijeri. Zajedno smo postigli neke neverovatne stvari i veoma sam zahvalan na njegovom prijateljstvu i posvećenosti tokom proteklih 15 godina. Iako napušta moj trenerski tim, Maroš će uvek biti deo moje porodice i ne mogu dovoljno da mu se zahvalim za sve što je uradio za mene“, rekao je Novak putem svog sajta.

Novak i Marjan su saradnju počeli još 2006. godine pre Rolan Garosa, a Slovak je bio sa Novakom kada je osvajao 85 od 86 trofeja u karijeri. Ipak, vremenom se situacija promenila, pa je Đoković svestan da mu je potreban drugačiji pristup.

Đokoviću je potreban trener koji će stalno biti sa njim na putovanjima, a to je dobio u Goranu Ivaniševiću. Tako je odluka da se rastane sa Vajdom bila relativno lakša, iako nema nikakve sumnje da će Vajda i dalje povremeno davati savet Đokoviću.

Uz to je stil igre drugog tenisera sveta promenio, pa sada igra tenis u kom teži da što pre završava poene. Servira sve bolje kako protiču meseci saradnje sa Ivaniševićem, a uz to se sve češće oslanja i na igru na mreži.

Svi ovi razlozi uslovili su da su obojica osetili da je pravi trenutak da se rastanu.

Ipak, to nije nimalo čudno u svetu tenisa. Kako se igrač evoluira, kako napreduje i menja svoj stil igre, ponekad i sam karakter, tako su mu promene neophodne. Najčešće se menjaju neke druge stvari, ali ponekad i igrači osete da je neophodno završiti saradnju sa trenerom. To je prirodan tok stvari, iako naravno svi igrači vole da iza sebe imaju uigranu ekipu, ljude na koje mogu da se oslone i koji će uvek biti tu za njih.

Ipak, kroz karijeru su i Rafael Nadal i Rodžer Federer odlučivali da prekinu sa trenerima.

Rafael je 2017. godine završio saradnju sa stricom Tonijem sa kojim je do tada osvojio 16 grend slem pehara. Španski teniser je u svojoj autobiografiji pisao kako je često osećao da je Toni nepravedan prema njemu, da ga je više terao da radi nego druga deca, da je bio često nepravedan prema njemu, ali da je sa godinama shvatao i zbog čega. Toni je želeo da ga nauči da izdrži sve nepravde i da se sa njima izbori na terenu u toku meča. Toni ga je naučio da razmišlja kao teniser, ali i da se ponaša kao pravi ratnik. Tonijev pečat se video i u finalu Australijan opena, pet godina nakon završene saradnje kada je Rafa preokrenuo protiv Danila Medvedeva i slavio posle pet setova.

Toni je oduvek imao potrebu da kontroliše sve u Nadalovoj sredini, rušio mu je snove kada god bi uzleteo i stalno je insistirao da ostane skroman. Poseban mentalitet ljudi sa ostrva Majorke učinio je da porodica bude pogotovo bliska, ali Rafael se u jednom trenutku zasitio toga da svako jutro sluša kritike, da sluša surove lekcije i pokazne vežbe na koje je bio spreman Toni.

Foto: EPA/TONI ALBIR

„Od sledeće godine više neću biti saputnik Rafaela na turu i fokusiraću se isključivo na našu tenisku akademiju. Odnosi sa mojim bratancem su i dalje odlični. Tokom ovih godina, nikada nismo prošli kroz krizu. Dok je imao 17 godina, ja sam odlučivao o svemu. Onda je Karlos Kosta došao kao menadžer. Onda je njegov otac postao sve bliži, svako ima svoje mišljenje. Istina je da sam svake godine imao sve manje i manje odluka da donosim, sve do dana kada se neću pitati ni za šta“, rekao je tada Toni.

Ranije te 2017. godine kada je to poručio Toni stručnom štabu se pridružio i Karlos Moja, koji i danas radi sa Špancem. Moja je trenirao sa Nadalom od njegove 14 godine, čak i u momentima kada je bio Top 10 igrač dolazio je u rodnu Majorke na treninge sa tada mladom nadom tenisa. Njih dvojica imaju specifičan odnos koji prevazilazi prijateljski, mentorski ili trenerski.

Rodžer Federer i Rafael Nadal
Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Federer je tokom karijere nekoliko puta odlučivao da menja trenere. Najviše zasluga za njegovu igru ima bez ikakve dileme Piter Karter sa kojim je sarađivao u juniorskoj kategoriji (Federer uzeo dve titule na juniorskom Vimbldonu 1998. godine).

Karter je zaslužan za Federerov jednoručni bekhend, a upravo on je uticao na to da Švajcarac izuzetno ceni tradiciju, pa je neretko gledao mečeve najboljih tenisera iz Australije.

Ipak, onda se Švajcarac odlučio na prvu šok-terapiju, pa je nakon dvoumljenja odlučio da izabere Pitera Lundgrena pre Kartera.

Radili su zajedno tokom prvih godina Švajcarca na Turu, a onda su se razišli 2003. godine. Federer je često isticao da voli da bude okružen ljudima u koje ima puno poverenje (zato su roditelji zaduženi za finansije, a supruga Mirka gotovo za sve ostalo), ali je, gladan uspeha, odlučivao da menja trenere.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Toni Roš je od 2005. godine sa Federerom, tu je i Severin Luti koji je ostao i do danas u timu Švajcarca.

„Rodžer nastavlja sa oporavkom. Opterećenja su sve veća, on se zaista trudi. Jača ne samo koleno, već i mišiće nogu i ostatka tela. On je u bliskom kontaktu sa kondicionim trenerom, ali još nije radio sa njim. Glavno mu je da se postepeno vraća. Ove nedelje će za zagrevanje vežbati sa Mirkom. Trenutno se učešće na Vimbldonu čini malo verovatnim. Ne kažem da je nemoguće, ali šanse su male“, rekao je Luti.

Sarađivao je i sa Polom Anakonom, dvostrukim šampionom na Australijan openu, sa Stefanom Edbergom, nekada najbolji igračem planete, a Ivan Ljubičić je već godinama u stručnom štabu Švajcarca.

Od tada je hrvatski strateg odlučio da se ne pojavljuje u javnosti, nije dao nijedan intervju, što daje Federeru potpunu kontrolu narativa.

Sve ovo svedoči da je Novak dobro procenio situaciju pre nego što je nakon Završnog mastersa u Torinu prošle godine odlučio da je došao trenutak da se rastane sa Vajdom. Osetio je da je vreme da se nešto promeni.

Vajdin oproštaj od Novaka

Vajda je u intervjuu za slovački „Aktuality“ otkrio šta su mu planovi za dalje i zašto je prekinuo saradnju sa Novakom.

Važno je napomenuti da su Vajda i Novak prekid saradnje dogovorili još nakon Završnog mastersa u Torinu prošle godine, ali da sve do sada nije bio pravi trenutak da se to objavi.

„Voleo bih da doživim nešto novo kasnije, novi izazov sa drugim igračem, ali je lestvica postavljena veoma visoko „, rekao je Vajda.

Otkrio je da je bio protiv Novakovog nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali da je Srbin imao veliku želju da osvoji medalju.

„Posle tri grend slem šampionata u sezoni, nije sve išlo glatko od kraja jula, kulminirajući u Njujorku, gde mu je nedostajao poslednji korak ka velikoj slavi. Tamo mu je već u finalu ponestalo snage, jer je dosta izgubio na Olimpijskim igrama. Nisam bio za njegovo učešće u Tokiju. Ponestalo mu je snage u finalu US Opena, Olimpijske igre su ga iscrpile psihički i fizički. Shvatio sam njegov cilj, čeznuo je da osvoji zlato za Srbiju“.

Foto: EPA-EFE/ANDREU DALMAU

Ipak, Slovak će ostati najveći Đokovićev navijač.

„Ostajem najveći Đokovićev navijač, držaću mu palčeve i nadam se da će se svet vratiti u normalniji život“.

Osvrnuo se i na situaciju u kojoj se Novak našao, zbog odluke da se ne vakciniše.

„Kao nevakcinisan igrač, imaće ograničen broj turnira, a već ima jak tim sa trenerom Goranom Ivaniševićem. Nakon sagledavanja svih okolnosti, sporazumno smo odlučili da prekinemo profesionalnu saradnju“.

Vajda je u ovom razgovoru otkrio i da mu je omiljeni uspeh sa Đokovićem osvajanje Vimbldona 2011. godine, čime je Srbin po prvi put postao najbolji igrač sveta.

„Sve ću ih pamtiti. Bili su prelepi, ali je možda najvažnije bilo finale Vimbldona 3. jula 2011. godine. Novak je pobedio branioca titule Rafaela Nadala sa 3:1 u setovima, prvi put je osvojio Vimbldon i postao svetski broj jedan. Do tada su u Londonu od 2002. pobeđivali samo Federer i Nadal, a od 2004. su se smenjivali na vrhu liste. Prvi put sam kao trener vodio najboljeg igrača na svetu“, zaključio je Vajda.

Đoković će po svemu sudeći moći da nastupa na turniru u Monte Karlu, kao i na Rolan Garosu, pošto će Francuska ukinuti kovid mere.

BONUS VIDEO Novak i Jelena Đoković plešu u restoranu

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar