Novak Đoković Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Novak Đoković je vrlo, vrlo izvesno završio sezonu kao što je Nova.rs i najavila, a to znači da će ostati bez čak 2.300 bodova. I šta sad?

Novak Đoković je i zvanično odlučio da ne nastupi u Parizu od 28. oktobra, a ta odluka je naišla na neočekivano razumevanje direktora Sedrika Piolina.

U Parizu je ove godine osvojio jedinu titulu (Olimpijske igre), ali je odlučio da ovog puta ne dođe na takmičenje u dvoranu „Bersi“, u kom je podigao sedam puta čuveno „drvo“ i po tome je rekorder. Uostalom, rekorder je po gotovo svakom segmentu u ovoj dvorani.

PROČITAJTE JOŠ

Sada se oglasio i Piolin, koji je pojasnio pomalo neočekivano da razume odluku Srbina. Neočekivano, jer su obično direktori turnira često razočarani ili besni, ali ovog puta je bio pun razumevanja.

„On je aktuelni šampion, ali ima 37 godina, ukoliko ne grešim. Imao je fizički veoma komplikovanu godinu sa operacijom medijalnog meniskusa neposredno pre Vimbldona. Osvojio je Olimpijske igre i to je njegova jedina titula, ali to je bio cilj. Dakle, cilj je ostvaren. Mislim da je došao do one faze u karijere kada se brine o svom rasporedu onako kako njegovo telo zahteva od njega“, poručio je Piolin.

Štaviše, Nova.rs je pisala o tome da je Novak završio sezonu i da mu je prioritetni cilj da se što bolje spremi za Australijan open početkom naredne godine.

„Nažalost, neću igrati na pariskom mastersu ove godine. Žao mi je zbog svih koji su se nadali da će me videti tamo kako igram“, rekao je Novak.

On je prošle godine osvojio titulu igrajući u finalu protiv Grigora Dimitrova.

Novak Đoković Foto:David Winter / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Želim svim igračima, sponzorima, organizatorima i navijačima sjajan turnir. Imam mnogo lepih uspomena sa mesta gde sam osvojio sedam titula i nadam se da ću se vratiti sledeće godine“, rekao je Đoković.

Gotovo je izvesno da je završio sezonu, jer je ranije rekao da neće igrati na Belgrade Openu, a gotovo je izvesno da neće igrati ni na Završnom mastersu u Torinu od 10. do 17. novembra. Nema nameru da u Torino putuje kao alternativa (9. i 10. mesto u ATP trci), a još uvek nije sigurno da će biti među top 8. Čak i da bude na sedmoj ili osmoj poziciji, pitanje je koliko ima motivacije da i ove godine igra Torino. Iako bi to moglo da mu znači kao dobra osnova za sledeću sezonu.

Srpski as će tako gotovo izvesno i tu izgubiti 1.300 bodova, odnosno ukupno 2.300. Time će imati 3.910 bodova i vrlo je verovatno da će pasti na deveto, možda čak i 10. mesto na ATP listi.

Zbog čega je to bitno? Ukoliko bude ispao iz top 8, srpski as će imati teži put na turnirnima i to odmah već na Australijan openu od 12. januara. Mogao bi tako, barem u načelu, da već u osmini finala odmeri snage sa Janikom Sinerom ili Karlosom Alkarazom.

EPA-EFE/YOAN VALAT

Tako bi praktično mogao da odigra čak četiri meča protiv igrača iz top 8, što bi bio pakleni ritam, pogotovo u njegovim godinama. Čini se da je Đoković spreman na tu žrtvu i da je spreman da na teži način dođe do titule, što je možda i neki podsvesni način da se dođe do motivacije.

Do kraja godine bi više poena od Đokovića, koji je trenutno četvrti na svetu, mogli da imaju redom Danil Medvedev, Tejlor Fric, Andrej Rubljov, Kasper Rud, Grigor Dimitrov i Aleks de Minor. Naravno, pitanje je da li će svi rezultati baš tako podesiti da toliko padne na ATP listi, ali to definitivno jeste mogućnost.

Ipak, možda će Đoković i u tome slediti primer Rodžera Federera, koji je ranije završio sezonu 2016. godine (ujedno i jedina sezona od 2000. godine da nije osvojio titulu u singlu, baš kao i Novak koji nema ATP titulu ove godine), a onda 2017. odmah osvojio Australijan open u nezaboravnom finalu protiv Rafaela Nadala.

BONUS VIDEO Novak Đoković i izjava posle finala u Šangaju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare