Novak Đoković Foto: TANJUG/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

"Zelena trava doma mog" čuveni je hit britanske pop ikone Toma Džonsa, a zelena trava Vimbldona mogla bi da bude poprište istorijskog spektakla zauvek utisnutog u istoriju tenisa.

Foto: Nova.rs

Najveći turnir na svetu i nezvanično svetsko prvenstvo u tenisu kreće u ponedeljak kada na „Centralni teren“ Vimbldona bude izašao po tradiciji zvanični šampion Karlos Alkaraz, ali će glavni narativ ove godine biti uperen u srpsko dvorište, a Nova.rs će kao i uvek biti na licu mesta da vam donese najbolje priče.

Novak Đoković, dame i gospodo, uprkos svim prognozama i najavama da od njegovog pohoda na novu titulu u Engleskoj nema ništa kreće u još jednu istorijsku bitku.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon što je zbog povrede meniskusa morao da odustrane od Rolan Garosa i u ekspresnom roku se podvrgne operaciji zbog koje su mnogi stručnjaci najavili povratak tek za Olimpijske igre, Novak je pokazao da je njegovo mentalni sklop drugačiji od svih koji su u rukama držali reket.

Sedmostruki osvajač Vimbldona krenuo je na sve ili ništa. Ako uzmemo u obzir da je i sam više puta najavljivao da mu je najveći cilj do kraja karijere da osvoji olimpijsko zlato, onda bi njegov dolazak u London mogao da se protumači kao potez kamikaze, ali svi koji su makar na kratko ispratili karijeru najvećeg tenisera ikada, znaju da je u pitanju nešto sasvim drugo.

Foto: Tanjug AP Photo/Alberto Pezzali)

Šampionski mentalitet i glad za pobedama doveli su ga do statusa vrhovnog božanstva na panteonu teniskih bogova, a ta glad je uprkos brojnim rekordima i skoro sto osvojenih trofeja ove sezone ostala neutažena.

Jasno je i da Đoković ne želi da u Pariz ode i prvi meč odigra nakon povlačenja sa Rolan Garosa i da će i Vimbldon biti ultimativni test za najveći poduhvat ove godine.

Ali, ako i neko pomisli da će Novak biti samo „jagnje za klanje“, grdno se prevario. Toliko puta je u karijeri pokazao da je najopasniji kada ga potcenjuju i kada u njega sumnjaju, a narasla potreba za trofejima sigurno je probudila zver u njemu koja je spremna da uzme ono što joj pripada.

Uostalom, na talonu su i dva velika narativa.

Jedan je priča o povratku iz povrede kada su ga svi otpisali koja bi eventualnom titulom na turniru gde je bez obzira na konkurenciju možda i u ovom trenutku prvi favorit. Podizanje kultnog trofeja imalo bi snagu holivudskih blokbastera o herojskom trijumfu junaka kojeg su svi otpisali, a on se prezren vratio i svima im dokazao da je najveći šampion.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Drugi narativ je priča o rekordima i snu iz detinjstva. Iako je gotovo pod svoje skute stavio gotovo sve rekorde u svetu tenisa, čak i one koje su izmišljali da bi ga osporili, još uvek ima za šta da igra. Titulom u Londonu postao bi apsolutni rekorder Vimbldona sa osam osvojenih pehara i tako još jednom skinuo Federera sa trona koji trenutno dele. Vimbldon je bio najveći san i Novaka kao dečaka i novi pehar i apsolutni rekord bio bi savršen ukras neverovatne karijere.

Da ne zaboravimo i temelje koje bi postavio za napad na olimpijsko zlato.

A neće samo Novak biti u centru pažnje. Mladi lavovi Janik Siner i Karloz Alkaraz tek su na početku svog trofejnog pohoda i kao šampioni sa prva dva grend slema sigurno žele da i na najvećoj sceni pokažu klasu. Alkaraz da uprkos sumnjama može da odbrani presto na travi, a Siner da dokaže da je ovo turnir koji je savršeno napravljen za njegovu igru i karakter.

Prošle godine smo imali bajku Natalije Stevanović koja ove godine nije stigla do glavnog žreba kao i titulu mlade Lune Vujović koja je najavila njen meteorski uspon koji smo gledali ove godine i na seniorskom nivou sa samo 14 godina, pa se nadamo nekoj novoj velikoj priči.

Srbija će navijati i za Miomira Kecmanovića, Lasla Đerea, Dušana Lajovića i biće mnogo priča koje čekaju da budu napisane i zato ostanite uz nas u narednih dvadesetak dana jer je vreme za najvažniji teniski turnir na svetu.

Nova.rs doneće vam najbolje priče sa Vimbldona, a na vama je samo da uživate.

BONUS VIDEO Novak Đoković došao u Minhen da bodri Srbiju, izašao i na teren pred utakmicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare