Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Čekalo se toliko dugo da Rodžer Federer ode u penziju kako bi ostali izašli iz njegove senke titana, ali taj džinovski hlad je možda nestao, ipak sa njegovim odlaskom su se pojavili novi trikovi.

Foto: Nova.rs

Federer je osmostruki šampion Vimbldona i naravno da je često kroz istoriju imao privilegovan status. Švajcarski teniser je dobijao ili najbolje termine za TV prava, ili one koji potencijalno donose najveću zaradu, ili ponekad one koji njemu najviše odgovaraju.

Sa druge strane i Rafael Nadal je bio u sličnoj situaciji u prethodne dve godine, pogotovo jer su svi želeli da ga vide možda i poslednji put dok je on uspeo da pronađe uprkos svim povredama snagu da osvoji još dve grend slem titule. Kako sada stoje stvari sledeća, 2024. godina će mu biti oproštajna, a to bi moglo da podseća umnogome na oproštajnu sezonu Kobija Brajanta.

Bilo je zaista neverovatno koliko smo suza videli tom prilkom.

PROČITAJTE JOŠ

I onda se vratimo i na ovaj trenutak sada. Novak Đoković je počeo takmičenje prošlog ponedeljka od 14.30 kao aktuelni šampion. Kako je branio titulu, tradicija je da igra na Centralnom terenu prvog dana, što je bez ikakve sumnje i ispoštovano. Zanimljivo da je pozivnica za Federera stigla za 4. jul, za dan kasnije, pa je tako prvo zvanično pojavljivanje Federera kao teniskog penzionera koji je „došao na čaj“ u kraljevsku ložu zapravo bilo sa danom zakašnjenja.

Nije se našao na terenu kada je tu bio Đoković, a da li je to bila uzajamna želja njih dvojice, da li su organizatori odlučili da ih ne dovode u takvu situaciju ili šta već za sada nije poznato.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL/ANDY RAIN/TOLGA AKMEN

Novak je krenuo da igra u ponedeljak od 14.30, a svi znaju da uvek voli da igra u istim terminima. U onom u kom počne bi želeo, ako je to organizaciono moguće, i da završi turnir. Ipak, to ove godine nije bio slučaj.

I tu dolazimo do paradoksa da mu je veći problem to što je sada glavna zvezda uz Karlosa Alkaraza koji sa početka Vimbldona nije dobio toliku pažnju, jer niko nije bio siguran da će se snaći na travi. Sada kada je pokazao da može, kao nagradu je dobio večernji termin protiv Matea Beretinija, ali u danu kada ne igra Đoković.

Novak je dakle najčešće igrao noćne ili kasnije mečeve koji se igraju u potpuno drugim uslovima od onih koje on voli u Londonu – zatvoren je krov, nema vetra, drugačije se ponaša tlo i loptica pri odskoku. Kako će i finale biti u tom periodu neposredno nakon ručka, svi znaju da je on idealan pre svega jer je vreme fiksno, ali i zbog toga što su uslovi za igru odlični. I nema borbe sa satom, već samo sa rivalom. Bori se samo da savlada čoveka sa druge strane mreže, a ne i da to uradi u zadatom roku.

Foto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

Novak je uspeo da porazi Stana Vavrinku na taj način, i bude brži od policijskog časa (23.00 po lokalnom vremenu), ne kasnije i Huberta Hurkača.

Ironija je zaista neverovatna da je ranije igrao ovakve mečeve zato što su tu bili Nadal i Federer, a sada baš zato što ih nema. Ipak, kada organizatori imaju dve takve zvezde u istom danu onda se teret lakše rasporedi. Onda svako od megazvezda tenisa mora da dobije po jedan meč „u prajmu“, u udarnom terminu, a ostale će igrati u ovim manje popularnim, ali u onim u kojima je moguće da se završe na vreme.

Ovako će Đoković morati da provede najmanje tri dana zaredom na terenu, a postoji bojazan da će i potencijalno četvrtfinale igrati u terminu ovako kasno. Ukoliko bude na terenu opet proveo toliko vezanih dana kao tokom 2015. godine, Đoković neće biti nimalo srećan…

BONUS VIDEO Gužva za autobus nakon prekida meča Novaka Đokovića na Vimbldonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar