Foto: KENA BETANCUR / AFP / Profimedia

Novak Đoković je došao do one faze karijere u kojoj na gotovo svakom meču, svake sedmice (čak i kada ne igra) i na svakom turniru može da upiše još jedan rekord. Zvuči neverovatno, ali istorija je opet na liniji.

Krenimo od onog rekorda koji pokazuje Novakovu dugovečnost i dominaciju u poznijoj fazi karijere. Već sada je najstariji šampion Australijan opena i Rolan Garosa, a mogao bi to da postane i na US Openu (naravno samo u profesionalnoj, Open eri).

Novak ima punih 37 godina i osvajanjem titule u Njujorku bi preskočio Kena Rouzvela koji je titulu 1970. godine osvojio sa 35 godina, 10 meseci i 11 dana.

Ipak, to nije jedino što bi srpski as uradio. Osvajanjem ove titule bi postao najuspešniji igrač na grend slem turnirima svih vremena, iako je to već i sada, ali…

PROČITAJTE JOŠ

Trenutno je izjednačen sa Margaret Kort koja je ogroman broj titula osvojila u amaterskoj eri i to na Australijan openu kada su se takmičile samo igračice iz te zemlje, sa tek po dve ili tri strankinje. Ipak, sa 25 bi uradio ono što niko nije uspeo u profesionalnoj ili amaterskoj eri u bilo kojoj konkurenciji.

Bila bi mu to ujedno i 100. titula u karijeri, nakon što je do 99. stigao na Olimpijskim igrama u Parizu. Đoković bi tako postao tek treći igrač u istoriji koji je došao do trocifrenog broja titula u singlu, a ispred njega bi na listi ostali samo Rodžer Federer (103) i Džimi Konors (109).

Motiva do plafona, pogotovo što je Srbin pričao o tome da je već razmišljao o rušenju rekorda Džimija Konorsa.

Novak Đoković: LUDVIG THUNMAN / Bildbyran Photo Agency / Profimedia

“Što ne bih oborio i taj rekord? Sada imam 12 manje, ali i još nekoliko uspešnih godina tenisa pred sobom. Trudim se da uživam u trenutku koji sada znače više i vrede duplo. Iako to deluje rutinski, svaka pobeda na mastersu ili grend slemu mnogo mi znači“, rekao je Đoković u Torinu prošle godine.

Novak brani čak 4.300 poena (od toga čak 2.000 na US Openu) do kraja godine, pa bi mu odbrana titule garantovala znatno mirniju luku u završnici sezone. Tako bi odbranio postojeće bodove i tako i posle US Opena najverovatnije bio na drugom mestu.

Ukoliko stigne barem do polufinala trebalo bi da i matematički obezbedi plasman na Završni masters u Torinu koji se igra sredinom novembra i na kom učestvuje samo osam najboljih igrača.

PROČITAJTE JOŠ

Još jedan rekord koji nije zanemarljiv jeste činjenica da bi mogao da se izjednači na prvom mestu najuspešniji igrača na US Openu svih vremena. U ovom trenutku po pet titula imaju Rodžer Federer i Pit Sampras, a na toj listi bi moglo da se pronađe ime Đokovića koji je prošlog leta stigao do četvrte titule.

I na kraju, ali ne i najmanje bitno – pokazao bi svima da se grend slem aždaja vratila i da osvajanje olimpijskog zlata nije bio izuzetak, već nastavak dominacije.

Motivacije koliko hoćete, zar ne?

BONUS VIDEO Prva konferencija Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar