Radu Albot
Foto: Scott Taetsch / Getty images / Profimedia

Poznati pametni telefoni su već stigli do 15 ili 16 generacije, a iako se njih dvojica na ATP turu nalaze istovremeno već 16 godina nikada se do sada nisu susreli. Sada će to uraditi u toploj njujorškoj noći.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Novak Đoković će pokušati da prvi od 2008. godine odbrani titulu na US Openu. Za rivala će imati još jednog teniskog veterana koji dolazi iz Moldavije – Radua Albota.

Gotovo paradoksalno zvuči da zajedno imaju više od 70 godina, a da se nikada do sada nisu susreli na terenu. Primera radi samo sa Gaelom Monfisom je igrao 19 puta (19-0 za Srbina).

PROČITAJTE JOŠ

Sa jedne strane i ne čudi što se nisu susretali ranije jer je Moldavac retko kada uspevao da prođe do treće runde (na Rolan Garosu to nikada nije uspeo). Jedini put je to u Njujorku uradio 2017. godine, pa je otuda sve osim ubedljive pobeđe Đokovića senzacija godine.

Srpski teniser se prethodnih dana žalio na neke zdravstvene probleme, ali to i dalje ne predstavlja ništa zbog čega bi trebalo strepeti.

Albot je sa druge strane svoju pripremu vršio gotovo u tajnosti, kao što je to obično slučaj. Mirno povučeno se pripremao za meč koji je na programu u noći između ponedeljka i utorak oko 03.00.

Zanimljivo da Moldavca izuzetno dobro poznaje Dušana Lajovića sa kojim je osvojio prvu ATP titulu u karijeri, u dublu 2015. godine na turniru u Istanbulu (serija 250). Radost za Albota mogla je da počne, a uradio je mnogo prvih stvari u istoriji tenisa u Moldaviji.

Moldavac nikada nije izgubio treće kolo kvalifikacija za grend slem, pa je još jednom sebi obezbedio mesto u glavnom žrebu.

Redom je srušio Havijera Kosana, Luku van Ešea i Šinatatu Močizukija i tako završio posao.

Obožava US Open jer je upravo tu 2014. godine postao prvi Moldavac koji je stigao do glavnog žreba US Opena.

Nikada nije krio koliki je zapravo patiota.

„Živim u Moldaviji. Odrastao sam u Moldaviji. Mogu da kažem da sam patriota. Imam majice Moldavije sa sobom, imam moldavsko vino sa sobom kad god putujem. Sa sobom imam i zastavu, moju moldavsku zastavu. Ovo me čini pomalo ponosnim, moram da kažem. Volim da predstavljam svoju zemlju. Znam da sam najbolji teniser koga je moja zemlja ikada imala i srećan sam što sam tu i što promovišem ovaj sport, promovišem ovu zemlju. Ne znaju svi koja je to zemlja, a ja sam pomalo kao ambasador u tenisu svoje zemlje, tako da sam ponosan na to“, rekao je ranije ove godine.

Foto: EPA-EFE/ADAM DAVIS

Albot nikada u karijeri nije slavio protiv Top 10 igrača (0-11) što najbolje pokazuje koliko je favorit Đoković protiv tenisera koji je u karijeri osvojio tek jednu ATP titulu. Doduše na tlu Amerike jer je Delrej Bič osvojio 2019. godine.

Najbolji plasman u karijeri mu je bila 39. pozicija na ATP listi, ali je sada gotovo 100 pozicija gore plasiran (138. na svetu).

Nikada pre nije igrao protiv Đoković iako su već 16 godina zajedno na ATP turu, ali je igrao sa i protiv Dušana Lajovića, ali mu je sa druge strane mreže bio i Ilija Bozoljac, Filip Krajinović, pa i Miomir Kecmanović.

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Albog ima nadimak mašina, a US Open mu je omiljeni turnir.

Oduševljen je što će igrati protiv Srbina.

„Moja reakcija je da nikad nisam igrao sa njim, što je zanimljivo, biće interesantno uraditi to, ali istovremeno kada se kvalifikuješ očekuješ malo lakši žreb nego da igraš protiv drugog nosioca. Trenirao sam sa Rafom i Federerom, ali nikada sa Đokovićem i biće to prvi put da smo na istom terenu“, rekao je Albot.

Biće utoliko posebnije što će i ćerka Adelin gledati tatu kako igra protiv najboljeg svih vremena.

Albotu je ovo jubilarni 30. grend slem, ali će po prvi put igrati protiv osvajača grend slema.

„Naravno neću da plačem i da vičem „Nemam sreće“. Naravno. Radujem se izazovu i da vidim šta mogu da uradim, kako da igram i ovaj meč će biti na velikom terenu pred prepunom dvoranom. Prenosiće u celom svetu i već samo dobio poruke da mi žele sreću i da pobedim Novaka, da nemam šta drugo da uradim osim da izađem i dam sve od sebe“, poručio je Albot.

Od sebe očekuje samo da bude najbolji što može.

„Znam da ako igram dobro biću srećan. Izlazim na teren da bih pobedio. Svi znamo ko je Novak. Znamo njegove rekorde. Ono što je postigao. Znamo sampouzdanje, pogotovo nakon osvajanja Olimpijskih igara nedavno. Izaći ću i fokusiraću se na sebe, ako odigram najbolji meč biću srećan.“

Igrao je ranije i protiv Rodžera Federera, ali je Novak potpuno „druga zverka“.

„Novak je kompleksniji. Ima sjajne fizičke osobe. Kreće se sjajno. Ima dobre udarce sa oba krila, forhend i bekhend, ima dobar servis i izlazak na mrežu mu je dobar takođe. Iz tog iskustva i prethodnih mečeva sa Rodžerom, Endijem i ostalim velikim momcima siguran sam da sam spreman za meč.“

BONUS VIDEO Prva konferencija Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare