Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Još uvek samo jedan grend slem turnir ima gornji limit do kada se igraju mečevi, a ujedno i početak dosta kasni u odnosu na sve ostale. Ali, to poštovanje pravila i zakona je upravo - Vimbldon.

Foto: Nova.rs

Kiša, pravila, tradicija i jagode. To su verovatno prve asocijacije na Vimbldon ukoliko travu već podrazumevate u jednačini. Ipak, koliko god da znate šta će se desiti svake večeri u 23.00 ne možete da se ne zapitate zašto?

Upravo to pitanje je sebi postavio i Novak Đoković kada je pri rezultatu 7:6(6), 7:6(6) prekinut njegov meč protiv Huberta Hurkača u osmini finala Vimbldona. Supervizor Džeri Armstrong je izašao na teren i rekao im je da je vreme da se pakuju da odu kući.

U pitanju je svojevrsni policijski čas koji ovog puta ne znači zabranu izlaska na ulice, već ima nešto drugačije značenje.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, zabranjena je bilo kakva buka da se komšije ne bi žalile, a kućni red kaže da bi posle 23 časa sve moralo da bude mirno i tiho. Zbog toga se decenijama unazad mečevi prekidaju u 23.00, a dueli se nastavljaju sutradan.

Koliko je to čudno svedoči što su ove godine u Melburnu Endi Mari i Tanasi Kokinakis igrali duboko u noć sve do 04.05. I to je potpuno druga krajnost, ali jednostavno neka linija između toga mora da postoji.

Zapravo bi trebalo pitati igrače da se zajedno dogovore da li žele da nastave i da se tako susret odigra do kraja. Ili da pak meč pomere za sutra. To bi dovelo i do taktiziranja, ali je to uglavnom bolja opcija nego da TV kuće ili zakoni koji bi mogli da ne važe dve nedelje diktiraju kada će se tenis igrati.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Veće Mertona je potvrdilo odredbu od 2009. godine da se tenis igra do 23.00 kako bi navijači bezbedno stigli kućama do ponoći. I često se kao primer tu navodi i noćni prevoz, ali je on toliko dobro organizovan da ne postoji mogućnost da negde ne dođete čak i u pola noći.

Sve ovo je ipak dodalo specifičnost Vimbldonu, a pravilo kao i svako drugo je prekršeno. Samo nikada na meču Đokovića, pa se tako pamti kada su prekidani i njegovi epski dueli sa Rafaelom Nadalom iz istog razloga.

Dakle, da ne bi bilo buke u komšiluku se donose ovakve odluke, a zanimljivo da su se i „komšije“ žalile zbog toga što ljudi puše ispred njihovih kuća. Pod navodnicima, jer to nismo čuli osim preko jednog posrednika, ali izgleda da iste komšije nemaju nikakav problem što ne mogu da dopru kolima do svojih domova zbog blokiranih ulica. Zanimljivo…

BONUS VIDEO Novak Đoković ne može da izgubi taj-brejk

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar