Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

"Novak konfa sad", bila je poruka koju sam poslao svim srpskim novinarima nakon što su ga iznenada prozvali organizatori. Obično je posle njegovih mečeva pravilo da izlazi pred medije sat i po ili dva nakon što završi posao na terenu, ali ovog puta je sve bilo drugačije...

Foto: Nova.rs

Potrebno vam je nekoliko odrađenih mečeva da uhvatite pravi ritam obaveza Novaka Đokovića nakon što sa terena počisti rivala. Znate otprilike koliko imate vremena i da li u to možete da uklopite pisanje komentara ili eventualno da jedete.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, sa vremena na vreme se to promeni. Odluči se Đoković za drugačiju dinamiku. Ukoliko igra meč u večernjem terminu onda po pravilu najpre odradi obaveze prema medijima, obično strpljivije čak i od ljudi iz ATP službe, a onda sledi masaža, oporavak i ostali tretmani.

Sa vremena na vreme se pojavi neki događaj koji dovede do toga da i on promeni rutinu. Ovog puta je to bio susret između Karlosa Alkaraza i Stefanosa Cicipasa, nisam isprva shvatio zbog čega je konferencija bila toliko rano (čak sam se za trenutak i zabrinuo). Ipak, kada sam rekao „Hvala mu što je požurio da stignemo da gledamo i sledeći meč“ rekao mi je stariji kolega „Pa, zato je i žurio, i on hoće da gleda“. I zaista, tada mi je u glavi kliknulo. Novak je pet minuta nakon što je završio meč četvrtfinala već počeo skauting za polufinale.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

„Alkaraz je sada igrač koji privlači puno pažnje, Nadal i Federer, njihovo rivalstvo sa njima ne može da poredi. Mora mnogo da vesla da dođe do tih visina. Na dobrom je putu, igra fantastično, njegov tim je koncentrisan, usredsređen, daje rezultate. Polufinale grend slema sa kim god da igram se igra do poslednje kapi krvi, znoja… Da se ode još korak dalje ne znam još koliko ću prilika imati da se borim za velike trofeje, ovo vidim kao veliku priliku kad god sam u ovoj situaciji“, poručio je srpski as i pokazao kako se gleda na Španca u ovom momentu.

Upravo zbog toga što je toliko toga na crti u petak (pa i broj 1 na ATP listi) već se čuje kako sat otkucava do susreta. Novak je svoje vreme iskoristio maksimalno dobro. Od prvog minuta nije izgubio nijedan jedini trenutak pripreme za ono što ga čeka u 45. polufinalu grend slema koji igra.

„Broj jedan na svetu, igra vrhunski tenis, ima zrelo ponašanje na terenu, bodri se i pozitivan je. Svaka čast na svemu i njegovom timu što su postigli, on je definitivno igrač kog ovog treba pobediti, on je igrač kog treba pobediti ovde. Polufinale geend slema je veliki događaj, veliki meč, koliko iskustvo može da mi pomogne ne znam, biću spreman da bude možda i najduži meč na turniru“, iskren je Đoković.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug AP Photo/Christophe Ena)

Nekoliko puta je već pričao da voli da skauting uradi sam, a da onda sa Goranom Ivanišević zategne sve detalje i primeni njegove savete i zapažanja. Odmah je u utorak uveče od 20.22 krenula priprema za ono što je na programu u petak. Đoković nije ostavljao ništa slučaju i želeo je da se potpuno posveti pronalaženju eventualnih rupa. I u sat i po tenisa ih nije video, a onda je Cicipas otkrio veliku slabost Alkaraza. Novak je, kao i svi koji vole tenis, to zasigurno primetio, a pribojavaju se toga i u timu 20-godišnjeg Španca.

Znaju da je pročitan, da je Ahilova peta potpuno gola i da bi Đoković mogao da raspali publiku od prvog gema, da time podigne nivo stresa kod Alkaraza koji igra drugo polufinale jer je evidentno da mu smeta kada nije miljenik, ali ni kada ne čuje Huana Karlosa Ferera.

Fokus je ključna reč na konferencijama Španaca, a upravo će tu udariti Novak. Pokuašaće da od te napukline napravi branu i da tako matira momka koji je na momente igrao atomski tenis.

Novak je tako i u sredu imao mnogo više razloga da bude opušteniji i mirniji, pa smo tako videli da je njegov tim odlučio da ode na golf. Na slici nije bilo Đokovića koji se verovatno odlučio za neki drugi „izduvni ventil“.

Đoković je odradio skauting pred meč koji bi mogao da bude najveći okršaj dve teniske generacije.

BONUS VIDEO Karlos Alkaraz pobedio Rafaela Nadala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar