Svako ko je gledao doček srpskih sportista u Beogradu nakon fantastične nedelje verovatno je barem u jednom trenutku bio blizu suza, ali i ostao sa nekim pitanjima koja su i dalje ostala nerazjašnjena.

Jedno od onih koje se najčešće pominje jeste zbog čega Novak Đoković nije imao zvanični prijem kod predsednika Aleksandra Vučića.

Predsednik države je ranije organizovao svečani prijem za basketaše koji su postali prvaci Evrope po peti put zaredom, ali i za srebrne košarkaše sa Svetskog prvenstva (nešto ranije i za odbojkašice).

PROČITAJTE JOŠ

Nema nikakve dileme da bi mu susret sa najboljim teniserom sveta doneo nove političke poene, a tu priliku teško da bi propustio. Upravo zbog toga se postavlja pitanje zbog čega nije došlo do sastanka. Tačnije, samo jedna strana je mogla da odluči da ne dođe do njega.

Ono što se moglo čuti, manje ili više zvanično, jeste da Đoković „nije stigao na zvanični prijem“, te da je direktno sa aerodroma krenuo put balkona, sa peharom u rukama. I to bi možda bilo sasvim u redu da nije i više nego očigledno da su odnosi na relaciji predsednik države i najbolji sportista Srbije u istoriji (možda i sveta) zahladneli.

Novak Djokovic i Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić i Novak Đoković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Samo nešto više od godinu dana ranije je srpski teniser stigao na prijem kod predsednika nakon torture koju je prošao u Australiji kada je deportovan, a mnogi su mu tada to zamerili. Ipak, poštovanje prema funkciji predsednika je poštovanje prema sopstvenoj državi i ko god da obavlja tu funkciju iz patriotskih razloga bi se trebalo pojaviti. I to je Novak radio toliko puta i pre nego što je sadašnji predsednik počeo da obavlja tu funkciju. Ovog puta za to nije imao vremena.

O tim političkim gledanjima je govorio u intervjuu za „Sport klub“ u Dubaiju prošle godine, kada je od Nebojše Viškovića saznao da se nalazi u spotu vladajuće stranke što ga je prenerazilo jer za to nije znao. Taj spot je ubrzo dobio mnogo, mnogo manje agresivnu izloženost.

Novak je ranije javno podržao proteste za zdrav vazduh, vodu, hranu  i životnu sredinu koji su bili usmereni protiv Rio Tinta, a nešto kasnije je nove proteste podržala supruga Jelena pre nego što je taj „stori“ obrisala. Đoković je odavno nadrastao ulogu najboljeg tenisera Srbije, pa i najboljeg sportiste.

Većina ga doživljava kao „srpskog sina“, kao člana porodice, pa zbog toga mnoge i zanima sve što radi.

Zanimljivo je i to da je dolazak Đokovića na balkon najavio Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, a poznato je koliko predsednik voli da saopštava bitne novine (od parizera do kosovskog pitanja).

„Dolazi i Nole, biće spektakl! Samo zbog Beograđana i svog naroda Novak uprkos svim obavezama stiže u Beograd na naš balkon da ga, pored naših srebrnih košarkaša, pozdravimo i zajedno proslavimo njegov istorijski rezultat. Hvala ti Novače, u ime celog srpskog naroda“, napisao je Šapić.

Đoković je veliki ljubitelj košarke, pa je zdušno navijao za „orlove“ na Mundobasketu. Priliku da sa njima bude na balkonu nije mogao da propusti, ali je propustio priliku da se vidi sa predsednikom države. I to su primetili i svi navijači, a bez ikakve dileme se svima dopala ideja da košarkaši, basketaši i Đoković budu zajedno na balkonu te večeri. To su neke od najsjajnih zvezda srpskog sporta, a narod ih je pozdravio kako su i zaslužili. Otud i ne čudi pravi izliv emocija, pa je tako Đoković plakao na ramenima „saigrača“, kako vidi košarkaše.

Vučić, koji i na Instagramu ima dva profila, tako je na samo jednom čestitao Novaku osvajanje titule na US Openu. Na drugom koji predstavlja njegov predsednički profil ne postoji ni reč o tome – jer Đokovića nije bilo na prijemu za razliku od svih ostalih sportista. Nema ni Ivane Vulete, ali to je već neka druga priča…

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Sve to dolazi nekoliko meseci (moramo da se vratimo na radnju iz maja ove godine) nakon što je Đoković odlučio da vrati terene gradu. Po svemu sudeći, iako želi da u budućnosti ponovo otvori akademiju, Novak to neće uraditi u Srbiji.

Ipak, zanimljivo da je odlučio da na novoj lokaciji gradi svoj klub.

„Okrećem se dalje novim projektima i u narednih par godina će se nešto ostvariti na tom planu, na drugoj lokaciji, da li u Srbiji ili ne, videćemo.“

I tako se došlo u situaciju da najbolji teniser u istoriji nema gde da trenira u svom rodnom gradu. U Beogradu će sada morati da bude gost na tuđim terenima, barem neko vreme.

„Što se tiče moje baze u Beogradu – to još ne znam. Pretpostavljam da će biti Gemaks, dvorana. Što se tiče šljake i betona na otvorenom, to ćemo videti. Možda čak i 25. maj u zavisnosti od toga ko će tamo ući i kako će se to voditi“, završio je Đoković.

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Čak je i vraćanje terena bilo posledica, a ne uzrok lošijih odnosa. Teško je doduše očekivati da ćemo čitavu pozadinu zvanično čuti od bilo kog jer je Novak diplomatski čitavu priču okončao zvaničnim saopštenjem.

„Vraćamo centar gradu, ne znamo šta će se sada desiti, šta će grad odlučiti da radi sa tim klubom. Po meni, dao sam neki svoj prijateljski predlog da to bude nacionalni teniski centar koji već 15-20 godina unazad stoji kao velika želja Teniskog saveza Srbije i svih nas teniskih radnika. Ovaj sport, koji je mnogo dao Srbiji, zaslužuje da ima teniski centar. To je idealno“, rekao je Đoković.

Od tog trenutka je došlo do potpunog zaokreta, a zanimljivo je da su čuveni botovi SNS pokušavali da „prodaju“ sliku zagrljaja Vučića i Đokovića. Ipak, to je bila stara fotografija sa Sajma vina iz 1. septembra 2022. godine, ali nije strano Vučiću da koristi Đokovića u političke svrhe, pa se tako bez znanja pojavio u spotu SNS.

Izgleda da ovog puta nije želeo da dozvoli da se njegov lik i delo zloupotrebljavaju na bilo koji način.

Ili možda samo „nije stigao“… Ili nije želeo da stigne, ili…

BONUS VIDEO Kako Novak Đoković uči španski jezik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare