Novak Đoković
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

U ovom trenutku najbolji teniser sveta nema svoju, pravu tenisku kuću u Beogradu. Novak Đoković bez ikakve dileme razmišlja kako da reši taj problem, ali je sada mnogo pitanja u vezi sa tom idejom.

Novak Đoković je naprasno odlučio da vrati terene gradu Beogradu, a kako je ta odluka doneta naglo i potpuno neočekivano jasno je da se nešto desilo iza zatvorenih vrata.

Ne postoji mnogo scenarija zbog kojih bi Đoković odlučio da se odrekne svoje pripremne baze, ali se i to desilo. Sada se postavlja pitanje šta dalje? U ovom trenutku je to veliki znak pitanja.

PROČITAJTE JOŠ

Novak ne želi da ima više ništa sa terenima na Dorćolu, pa sada sve realnije deluje ona ideja koja se u javnosti pojavila tokom aprila ove godine.

Tada je Siniša Mali, ministar finansija i potpredsednik Vlade republike Srbije, saopštio za „Sportki žurnal“ da je čuo da će Novak pored Nacionalnog stadiona graditi veliki trening centar za tenis. Ipak, ta ideja je sada verovatno veoma daleka nakon što je došlo do problema na relaciji Đokovića i grada. Sve ovo bi, naravno, moglo da se promeni, a pitanje je u kom će se smeru odlučiti Đoković da ide.

Nema nikakve dileme da mu je potreban klub, tereni za sopstvenu pripremu, ali i mesto gde bi sin Stefan mogao da trenira u slučaju da želi da krene tatinim stopama. Đoković će morati da rešava to pitanje u hodu jer je očigledno napuštanje terena na Dorćolu bila naprasna odluka.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nema dileme da Đoković uvek govori o tome kako bi trebalo sistematski rešavati stvari u srpskom tenisu i stvoriti sistem koji bi iz godina u godine davao mlade igrače. Francuska ima nacionalni teniski centar koji godinama proizvodi talente, a Srbija bi sa dobro postavljenim sistemom mogla da se nađe na tom putu.

Ranije se spekulisalo da Novak želi da napravi pravu akademiju (planirao je proširenje i izgradnju novih objekta na Dorćolu), po ugledu na oprobane modele koji postoje u svetu, a sada sve to deluje daleko.

Ipak, ukoliko bi nekome trebalo dozvoliti da se pita za stvari u srpskom tenisu to je bez izuzetka Đoković i njegovo zalaganje na tom polju bi dovelo do daljeg napretka tenisa u zemlji.

Uostalom, najbolji primer može se videti na primeru akademije Rafaela Nadala koja ima nekoliko fantastičnih izdanaka. Najpoznatiji je svakako Kasper Rud koji je radeći sa najboljim stručnjacima akademije stigao do tri grend slem finala na poslednjih pet turnira.

EPA-EFE/CATI CLADERA

Da se dobro radi sa mladim igračima svedoči što je Aleks Eala, juniorka sa akademije osvojila US Open 2022. za devojčice, dok je Martin Landalus, takođe iz akademije Nadala, trijumfovao na US Openu za dečake.

Đoković će, ukoliko ostane pri ideji da želi klub, terene i akademiju, upravo imati najveće ciljeve, ali ne bi bilo preveliko iznenađenje da se tom posveti tek nakon što završi igračku karijeru. To znači da bi privremeno bio bez prave baze za trening i da bi se pripremao u Marbelji ili na drugim lokacijama.

Nije tajna da nije bio zadovoljan rezultatima kluba u prethodnom periodu, a želeće u budućnosti da to podigne na viši nivo.

BONUS VIDEO Bogdan Bogdanović o Srbiji, Jokiću, medaljama, govorima u svlačionici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare