Sve zanimljive detalje pratite u blogu Nova.rs

Srpski teniser Novak Đoković izgubio je u finalu Vimbldona, pošto je bolji od njega bio Karlos Alkaraz sa 3:2, po setovima 6:1, 6:7 (8), 1:6, 6:3, 4:6

Meč je trajao četiri sata i 46 minuta, a Novaku je izmakla osma titula na Vimbldonu, kojom bi se izjednačio sa Rodžerom Federerom, koji je ostao jedini rekorder u Londonu.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, Đoković nije stigao do 24. grend slem trofeja, a pobedom je Alkaraz sačuvao i prvo mesto na ATP listi.

Srbin je prekinuo i nestvarnu seriju pobeda na Centralnom terenu u Londonu, pa je stao na 45 uzastopnih trijumfa.

Đoković je ovim porazom izgubio priliku da se ove godine domogne i kalendarskog slema, koji mu je izmakao i 2021. godine za dlaku.

Špancu je ovo druga grend slem titula u karijeri, nakon što je prošle sezone podigao trofej na US Openu.

Foto: REUTERS/Toby Melville

U uvodnom gemu je srpski teniser imao velikih problema, suočio se sa brejk loptom, ali ju je spasao i nakon dugog gema poveo sa 1:0. „Ajde Nole“ čulo se na srpskom pre nego što je Đoković servirao, nakon što je promašio prvi servis čulo se sa tribinama od nekog drugog „Sorry“ („Izvini“). Nasmejalo je to deo publike.

Promašio je Alkaraz otvoren deo terena na startu svog servis gema, a Novak je pogodio neverovatan ugao za 0:30. Španac nije uspeo da uđe u dužu razmenu, jer je pogrešio za tri vezane brejk lopte. Kod prve je Novak napravi neiznuđenu grešku, a kod druge je Španac napravio viner. Đoković je dominirao u narednom poenu i Alkaraz je izbacio lopticu u aut za 2:0.

Vetar je smetao Srbinu u narednom gemu, ali je uz poteškoće potvrdio brejk i poveo sa 3:0.

Alkaraz je delovao stegnuto, pogrešio je u razmeni za brejk lopte, ali je Novak kod obe promašivao. Brzo je Đoković stigao do nove brejk lopte, a Španac je ponovo zakucao loptu u mrežu za 4:0.

PROČITAJTE JOŠ:

Već tu je bilo jasno da prvi set ide samo u jednom smeru, a Novak je ekspresno stigao do 5:0. Alkaraz je uspeo da se upiše na semafor, ali je Đoković bez izgubljenog poena dobio svoj servis gem i zaključio set – 6:1.

Početak drugog seta bio bio je ve znatno bolji za Španca, sigurno je uzeo svoj gem, a zatim stigao do brejka. Đoković je pogrešio u razmeni za rani brejk Španca, ali njegova prednost nije dugo potrajala.

Duplom servis greškom je Španac otvorio gem, ali je utisak popravio impresivnim volejom. Dobro je Alkaraz izgradio poen, koji je završio forhend vinerom. Novak je uz pomoć mreže stigao do 30:30, ali je loše riternirao za gem loptu. Promašio je Španac za đus, a onda mu je lob bio loš za brejk loptu. Opet je Alkaraz bio nestrpljiv i Novak je stigao do ribrejka.

Alkaraz je imao ponovo brejk priliku, ali se Novak izvukao i uz velike muke poravnao na 2:2.

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Imao je priliku Novak čak i da povede, ali je Alkaraz sačuvao servis i konstantno dolazio do prednosti nakon svojih gemova. Novak je tražio savete od tima kako da bolje čita servise, ali mu to nije pomoglo.

Mladi Španac je znatno podigao nivo igre, počeo je da pogađa i suvereno je držao svoje servis gemove. Pri vođstvu 4:5 pokušao je da dođe do brejka, ali nije uspeo. Poveo je sa 0:15, ali je onda promašio zicer za 15:15. Dobar servis doneo je Đokoviću 30:15, ali je onda pogrešio u razmeni. Španac mu je uzvratio istom merom nakon ponovljenog poena, jer je Novakov čelendž bio savršen. Opet je Srbin smestio lopticu u mrežu, ali je i Alkarazov drop-šot završio na istom mestu. Nakon sjajnog poena Đoković je uzeo gem i Alkaraz je bio razočaran, jer je bio nadigran na mreži.

Brzo se došlo do taj-brejka, u kom je Srbin poveo sa 3:0, ali je odigrao loš drop-šot i Karlos je vratio mini-brejk. Uspeo je Đoković da se izvuče iz teške situacije i dođe do 6:5, ali je onda napravio dve jeftine, neiznuđene greške iz bekhnenda koje su dale šansu Alkarazu da zatvori set. To je i uspeo neverovatnim riternom iz bekhenda, koji je potpuno raspalio publiku – 6:8 u taj-brejku.

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Time je prekinuo Novakovu seriju od 15 uzastopno dobijenih taj-brejkova na grend slemovima.

Imao je Novak tokom drugog seta i nekoliko interakcija sa publikom, mnogo više se navijalo za Alkaraza, što je u nekim trenucima ostavljalo traga na njegovog rivala.

Početak trećeg dela takođe nije bio dobar za Srbina jer je odmah pretrpeo brejk, a Karlos je bio u velikom naletu i gotovo sve je pogađao. Brzo je Španac stigao do 2:0 u trećem setu, a Novak je konačno uspeo da dobije gem na svoj servis i smanji.

Mogao je odmah i da vrati brejk, imao je dve vezane prilike, ali je kod prve jeftino pogrešio, da bi kod druge lansirao lopticu daleko van terena. Alkaraz je to iskoristio, pa je nadovezao dva vinera, zatvorio gem i poveo sa 1:3.

EPA-EFE/NEIL HALL

Gem na servis Đokovića bio je ubedljivo najduži na turniru i jedan od najdužih u istoriji, pošto je trajao nestvarnih 26 minuta. Viđeno je čak 13 izjednačenja, Novak nikako nije uspeo da ga zaključi servisom, a Alkaraz je strpljivo čekao, nije besneo ni nakon promašaja, te je iskoristio sedmu brejk loptu i poveo sa 1:4 u trećem setu.

Publika je oduševljeno gledala svaki poen u tom gemu, oba tenisera su bila zaista sjajna, ali je momentum bio na strani Karlitosa, koji je znao kako da napadne Đokovića i potpuno preokrene meč u svoju korst.

Nakon gema dugog skoro pola sata usledio je jedan kratak, te je Španac potvrdio dupli brejk i stigao do vođstva od 1:5.

Novakova igra se potpuno raspala u završnici trećeg seta, pa je Alkaraz na krilima sjajne igre stigao brzo do tri vezane brejk i set lopte. Prvu je propustio, ali je već drugu realizovao – 1:6.

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Alkaraz je kvalitetno otvorio četvrti set, imao je i dve brejk lopte, ali je Novak prvu spasao bekhendom, a drugu forhendom. Kasnije je i na mreži bio besprekoran za 1:1. Španac je ponovo poveo nakon što je dobio gem na razliku, a Novak je uz velike probleme, ali bez dopuštenih brejk lopti izjednačio na 2:2.

Previše lako je promašio Novak na 15:15, ali mu se Alkaraz odužio istom merom. To je Srbin iskoristio i došao do brejk prilike, ali je izbacio forhend u aut. Sjajan ritern doneo mu je novu brejk loptu. Sudija je izvuknuo aut nakon udarca Karlosa, ali je on tražio čelendž, koji je bio uspešan i poen se ponavljao. Pronašao je Alkaraz dobar servis i onda je drop šotom prevario rivala za izjednačenje. Uspeo je Novak opet da stigne do brejk prilike, a onda je sačekao grešku rivala i poslao poljubac publici nakon brejka. Ponovo je Srbin tražio savete od tima tokom gema, ali ni Ivanišević nije imao mnogo toga da mu kaže.

Karlitos je nervozu iskalio na torbi, ali nije vratio brejk, pa je njegov protivnik došao do 4:2 u četvrtom setu. Naredna dva gema pripala su serverima vrlo lagano, a Novak je set krunisao brejkom i odveo meč u peti odlučujući deo – 6:3.

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Novak je dobro otvorio peti set, uzeo je dva uvodna poena, ali je Alkarazov forhend ritern bio neuhvatljiv, a zatim i volej nakon dobrog napada. Novak je opet izašao na mrežu bez potrebe, te je Alkaraz pasing šotom stigao do brejk prilike. Servis viner je doneo izjednačenje u gemu, a zatim i prednost Srbinu. Alkaraz je opet nadmudrio Novaka u razmeni, ali je servis viner opet došao u pravom trenutku. Izbacio je Španac slajs u aut za kraj gema.

Ključan gem u meču bio je upravo drugi u petom setu, kada je Đokovi na brejk lopti imao zicer na mreži, ali je draj volej zakucao u mrežu. Karlos je zatim odigrao perfektan drop-šot, a onda i forhend za kraj gema.

Već u narednom gemu stigla je kazna, pošto je Alkaraz nastavio da pogađa, a Novak je jeftino grešio. Nakon pretrpljenog brejka Novak je razbio reket o stub na mreži, a Španac je stekao ključnu prednost koju je držao do kraja.

Foto: REUTERS/Andrew Couldridge

Gem po gem Karlos je bio sve bliži pobedi, Đoković je nekoliko puta zapretio na servis Španca, ali nije imao niti jednu brejk priliku do kraja.

Alkaraz je i u poslednjem gemu na 30:30 pronašao sjajne servise i zatvorio meč.

Pokazao je koliko se dobro kreće tokom čitavog meča, fizički je bio verovatno i spremniji od Đokovića u ovom finalu, a njegova taktika sa drop šotovima i slajsevima pokazala se kao uspešna i Novak je srušen sa vimbldonskog trona nakon pet ludih setova i meča za pamćenje.

Đoković - Alkaraz 6:1, 6:7, 1:6, 6:3, 4:6

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare