Foto: John Patrick Fletcher/Action Plu / Actionplus / Profimedia

Bajkoviti scenario

Britanski teniser Rajan Peniston napravio je veliki podvig u prvom kolu turnira u Kvinsu pobedivši Kaspera Ruda sa 2:0, po setovima 7:6 (4), 7:6 (2).

PROČITAJTE JOŠ:

Rud je nedavno dogurao do finala Rolan Garosa, ali je Peniston uspeo da ga zaustavi i upiše svoju prvu ATP pobedu u karijeri.

Britanac ima 26 godina i ništa od prethodno navednog ne bi bilo preveliko čudo da njegova životna priča nije imala veoma težak početak.

Njemu je tokom prve godine života dijagnostikovan tumor mekog tkiva (rabdomiosarkom), pa je već u najranijim danima morao na hemoterapije i operacije uklanjanja tumora.

Rak je usporio njegov rast, a sve do 16. godine bio je mnogo manji od svojih vršnjaka. Procenat ljudi koji se oporave od pomenutog tumora je oko 60 odsto, a ključno je pravovremeno osetiti problem i posavetovati se sa lekarom.

Na svu sreću, Penistonovi roditelji i braća su primetili da nešto nije u redu sa Rajanom, te su ga odveli kod doktora.

„Sada sam dobro. Nije mi bilo lako na početku života. Ne sećam se mnogo toga, ali na osnovu onoga što sam čuo od roditelja i braće, bio je to težak period. Nadam se da su sada ponosni na mene, siguran sam da su ih preplavile emocije“, rekao je Peniston nakon velikog uspeha.

Istakao je da nije mogao da spava pred meč sa Rudom, te da mu je san da zaigra na Vimbldonu.

„Razmišljao sam o meču i ne deluje mi sve ovo stvarno i dalje. Imam listu ciljeva, a igranje u glavnom žrebu Vimbldona je uvek na vrhu“.

Britanac je trenutno 180. teniser sveta, a od ponedeljka ga očekuje novi skok. Ove godine igrao je i u dva finala na ITF turnirima, ali nije uspeo da osvoji nijedan pehar.

Nešto bolji je u dublu, gde je čak igrao u glavnom žrebu Vimbldona, ali nije uspeo da prođe dalje od prvog kola. Odigrao je tri profesionalna meča u najjačoj konkurenciji kada je reč o dublu, a ima skor od jedne pobede i dva poraza. Do sada je ukupo od tenisa zaradio 160.373 evra.

PROČITAJTE JOŠ:

Još jedan „teniski anonimus“, koji je napravio senzaciju prošle nedelje je Holanđanin Tim van Rijthoven, koji je uspeo da osvoji turnir u Hertogenbošu.

Na putu do titule pomeo je Metjua Ebdena, Tejlora Frica, Uga Gastona, Feliksa Ože-Alijasima i na kraju Danila Medvedeva.

Rus mu nije mogao ništa, te ga je Van Rijthoven dobio sa ubedljivih 6:4, 6:1 i tako došao do prve titule na Turu.

Igrao je Holanđanin tenis života, a specijalnu pozivnicu koju je dobio iskoristio je maksimalno. Zanimljivo je da je pre Hertogenboša, Tim igrao samo na jednom ATP turniru (Vinston-Salem), gde se nije proslavio.

Pre samo nedelju i po dana bio je 205. na svetu, a nakon osvajanja 250 bodova skočio je za 99 mesta i postao 106. teniser planete.

Foto: EPA-EFE/Sander Koning

Kao junior je 2014. igrao četvrtfinale Vimbldona i izgubio od budućeg šampiona Noe Rubina. Razlog što nije postao vrhunski teniser krije se i u povredama, zbog kojih nije upisao nijednu titulu ni na čelendžerima.

Trener mu je pre bio Ričard Krajiček, nekadašanji vimbldonski šampion, koji se ne bi latio posla sa njim da nije video talenat i „to nešto“ u Holanđaninu.

Sadašnji trener mu je Igor Sejsling, nekada 52. na ATP listi, te se očekuje da im prethodno osvojeni turnir bude samo „vetar u leđa“ za neke naredne uspehe.

Da li je turnir u Hertogenbošu bio samo kratkotrajni nalet inspiracije i dobre igre ili će Van Rijthoven da pomrsi neke račune na Turu i u budućnosti vrlo brzo će se videti.

BONUS VIDEO Vila Novaka Đokovića na Kosmaju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar