Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Saga o Janiku Sineru iz dana u dan dobija nastavke, isplivavaju različite informacije i teorije, a jedna od neobičnijih koja je postala aktuelna u poslednje vreme je ona po kojoj je Janik Siner supstancu klostebol iskoristio kako bi zapravo "zamaskirao" pravu supstancu.

Sve je počelo još u maju 2024. godine, kada je novinar Edmund Vilson, istraživač koji je specijalizovao praćenje doping slučajeva širom sveta, na svom portalu „Honest sport“ napisao tekst pod nazivom „Italijanska klostebol doping kriza kroz tenis, fudbal i Olimpijske igre„.

PROČITAJTE JOŠ...

U tom tekstu ovaj novinar je posebnu pažnju usmerio na reči Luisa Horte, nekada prvog čoveka anti-doping agencije u Portugalu:

„Mislim da neki doktori koji su umešani u doping strategije koriste klostebol kako bi umanjili mogućnost detekcije“, rekao je Horta aludirjaući na 2019. godinu i ekspreriment Alberta Salazara, sada suspendovanog doktora, koji je iskoristio testosteron kako bi dokazao 2009. godine da je ova supstanca mogla da „prikrije“ prisustvo drugih na način da „protrči“ kroz organizam.

„To je poput kade. Jači steroid je prvo popuni, a krema se nadovezuje na nju svakog dana“, rekao je jedan sportski doktor novinaru Stjuartu Stivensu još 2003. godine u tekstu objavljenom na portalu „Outside„, kako bi slikovito objasnio ovu situaciju, što je i Horda potvrdio rekavši da je bar jednom prisustvovao situaciji da je atletičar koristio klostebol kao agenta za prikrivanje.

Na to se nadvezao i jedan od pripadnika italijanske policije, popularnih karabinjera:

„Čuo sam glasine na primer da klostebol može da bude korišćen kao maska. To znači da sakriva ostale supstaance koje su uzimane češće, i da utiče na rezultat laboratorije“, uz ogradu da tek nauka može da dokaže da li je to istinito.

No, s obzirom na to da je priča o upotrebi klostebola kao agenta zaduženog za skrivanje prave supstance više od dve decenije starija od Sinerovog slučaja, nema dileme da nas tek očekuje haos, pogotovo jer će Sud za sportsku arbitražu pažljivo pregledati sva dokumenta i sve prethodne uzorke koje je Siner dao prethodnih meseci.

A ovo bi ujedno moglo da znači i novi „hladan tuš“ za Sinera, nakon jednog koji se dogodio pred finale mastersa u Pekingu, gde je sa 7:6, 6:3 savladao Novaka Đokovića.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare