Janik Siner
Foto: Marco Steinbrenner / Zuma Press / Profimedia

Nepravda. Presedan. Izuzeće. Ovo su samo neke od reči koje se pominju u slučaju italijanskog tenisera koji je podelio javnost. Ipak, svi se slažu sa jednom stvari - nije problem (samo) u njemu, već u sistemu. Problem je u tome što je sve skrivano od očiju javnosti i na kraju obelodanjeno kao gotova, nepromenljiva stvar.

Janik Siner je dva puta bio pozitivan na doping testu tokom marta, oba puta je uložio žalbu i ona je prihvaćena. To je obelodanjeno dan nakon što je osvojio masters u Sinsinatiju u jeku njegove dominacije na vrhu ATP liste. Najgora vest je objavljena nakon jedne od boljih u godini. Nimalo slučajno. Čak niko u to ne bi posumnjao da nismo čuli opravdanja koja su na granici sumanutih.

PROČITAJTE JOŠ

I ne čudi što se podigla bura u teniskom svetu, reagovali su igrači koji se ne libe da kažu šta misle, ali i neki eksperti koji tvrde da slučaj još uvek nije završen. ATP ga je predstavio kao okončanim, iako su i istragu i presudu donele firme koje sarađuju sa ovom organizacijom. Barem po informacijama koje su za sada poznate. Zbog toga se očekuje i reakcija WADA (Svetske antidoping agencije).

Fric Sergel, profesor i doktor iz Nemačke, poručio je da je jedino pravedno da Siner bude suspendovan (šteta je što se kola bukvalno „lome“ na Sineru, ukoliko on zaista nije kriv, ali je činjenica da su pravila prekršena). Kao i u fudbalu ofsajd je ofsajd makar i za milimetar jer nije propisan prag tolerancije. To je isto dobro pitanje koje je pokrenuo ovaj slučaj. Da li treba uvesti prag kontaminacije, gde se pojavljivanje nečeg u tragovima, do neke jedinice, ne bi smatralo dopingom?

„Meni ovo jako smrdi. Izgovor o tome da je zabranjena supstanca apsorbovana preko kože se sve više koristi u poslednje vreme. Ovo je još jedan takav slučaj i mora da interveniše Svetska anti-doping agencija (WADA)“, poručio je nemački profesor.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Nije se na tome zaustavio.

„WADA mora da inteveniše, pošto je ITF član ove organizacije, i to tek od 2003. godine, što sve govori. Po mom mišljenju, sve ovo oko Sinera i dalje nije završeno. Klostebol je Klostebol i sam po sebi vodi do zabrane od dve do četiri godine. Nema druge opcije. Siner je mogao da ide sa time na Sud za sportsku arbitražu, a ne na sud koji je usko povezan sa tenisom. Ranije je trebalo da bude suspendovan, a već se dešavalo u tenisu da jednog ili dvojicu tenisera poštede. Nikada nisu tretirali sve podjednako“, poručio je Sergel.

Istina je da Siner ni u jednom trenutku ne deluje kao teniser koji je spreman da traži prečice do uspeha (samo kada se pogleda njegov progresivni napredak ka vrhu ATP liste) ili čoveka koji je spreman da podmetanjima stigne do boljeg statusa. Siner je, čini se, dobar dečko, iako mu i prezime u prevodu znači „grešnik“. Ovaj grešnik je možda nehotice, a možda namerno uzeo tu supstancu – istina se nikada neće podudarati sa zvaničnom verzijom – ali bi svakako trebalo naglasiti koliko bi bilo opasno ukoliko sa vremena na vreme imamo ovakve presedane. Pravila onda i zvanično ne bi bila ista za sve.

Sramota je da ne postoji podjednako poštovanje pravila kada su svi u pitanju. Ali ni kada su svi sportovi u pitanju… To je samo početak…

Foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

Ipak, šta se zapravo dešava sa tom presudom zašto je sporna? Zato što je stanje dopinga isto kao i stanje života i smrti. Ili si dopingovan ili nisi. Ne možeš da budeš malo mrtav ili malo živ. To su definitivna stanja, iako je doping vremenom moguće izbaciti iz organizma.

Problem sa presudom je što je pronađen trag steroida klostebola, navodno u nanolitrima. Ta količina po objašnjenju koje je objavljeno nije dovoljna da utiče na izdanje igrača, ali je definitivno dokazano da ta supstanca postoji u organizmu. Kada se zna da teniseri pogotovo tretiraju organizam kao hram ostaje pitanje kako je Siner to dozvolio? Krivica je svaljena na Đakoma Naldija, fizioterapeuta, koji je koristio sprej za dezinfekciju rane kada se posekao, a onda taj sprej utrljao u telo Sinera tokom oporavka. Bizarno objašnjenje, zar ne? Ipak, sud blizak ATP je prihvatio ovo kao validno. Doduše, pitanje je koliko u sve to treba verovati jer je Andre Agasi priznao da je nekoliko puta pao na doping testu, ali da je to zataškano. Da on lično to nije napisao u autobiografiju razmere prikrivanja nikada ne bismo saznali.

Sada ATP ne želi da dozvoli da njegova „zlatna koka“, mladić koji privlači ekskluzivne sponzore, nove navijače i koji igra fantastičan tenis, bude žrtvovana. Šou mora da se nastavi, ali po cenu toga da se krše pravila. Pravila su u sportu jasno definisana kako bi barem sport bio pravedan (kada već život nije) i zato ga svi i obožavamo. Taj integritet sporta je sada urušen.

Ako Siner nije kriv – zašto su mu oduzeti bodovi i novac?

Ako je Siner kriv – zašto nije suspendovan?

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Za „malo dopingovanja“ je kažnjen malom kaznom koja ne utiče na poredak na ATP listi. Da sve bude još bizarnije, dok je trajala „suspenzija“ Siner se pojavio na konferenciji za medije očigledno ubeđen da igrati tenis u Madridu. I igrao je.

Zanimljivo je sada osvrnuti se na to da Siner nije nastupa na Olimpijskim igrama. Iako je objavljeno da je to zbog upale krajnika, što je bilo prilično neočekivano da bude objavljeno u poslednjem momentu, ali sada mnogi nagađaju da je to što jedino Igre nisu pod nadzorom ATP. Njih organizuju MOK i ITF, pa testiranja radi WADA. Možda je bio svestan, a možda se samo previše učitava… Igre u Parizu su reklamirane kao najstrože kada su u pitanju doping testovi, pa su i američki košarkaši testirani u većem broju nego ikada ranije.

Vratimo se na objašnjenje kojim je krivica svaljena na fizioterapeuta Naldija. On je koristio sprej na čijoj ambalaži jasno piše da je doping. To je urađeno zbog epidemije Italijana da padaju na doping testu zbog sredstva za dezinfekciju. Navodno zbog sredstva za dezinfekciju.

Fudbaler Fabio Lučoni je zbog klosterbola bio suspendovan na godinu dana, teniser Stefano Batalino na četiri, dva italijanska teniska juniora su bila suspendovana, Rikardo Moraskini, košarkaš… Slučajevi su brojni jer su te kreme i sprejevi sa steroidom još uvek u slobodnoj prodaji samo u Italiji i Brazilu, zbog čega se ponekad oprašta sportistima.

Fizioterapeut koji je radio sa Sinerom je već bio deo doping afere u periodu dok je radio u Virtusu iz Bolonje.

Ipak, Naldi je i ranije bio deo afere kada je Vins Hanter suspendovan na tri meseca jer je testiran pozitivno na „karboksi THC“, metabolit THC.

Janik Siner i Karlos Alkaraz
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Ništa ne povezuje da je Naldi uključen u ovu aferu, ali nekako deluje čudno da se njegovo ime opet pojavljuje u još jednom skandalu.

Ostaje pitanje zašto je sportisti protiv koga je bila aktivirana istraga dozvoljeno da se takmiči? To nije dozvoljeno Simoni Halep koja je izgubila gotovo dve godine karijere. Viktor Troicki je suspendovan na 18 meseci jer tri puta nije odradio doping test i to je treći put doslovno prevaren da ne mora.

Ovo je zaista uvreda za pravdu u sportu jer očigledno da su neki malo jednakiji od drugih, kao što to rekoše svinje u Orvelovoj „Životinjskoj farmi“. Zanimljivo da je i Siner bio svestan svega što se dešavalo u tom periodu, pa je zaposlio Fabijen Benou, dugogodišnju moderatorku ATP za intervjuee za igračima.

Od juna je ona u njegovom timu, što pokazuje da su veze između Sinera i ATP sada i još dublje. Što je dodatno raspalilo priče o nepravdi.

Tek smo krenuli.

BONUS VIDEO Borna Ćorić poražen od Sinera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare