Daren Kejhil, Janik Siner
Foto: Joly Victor/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Daren Kejhil, trener Janika Sinera, govorio je o Italijanu nekoliko dana nakon što je on osvojio US Open pobedom nad Tejlorom Fricom (6:3, 6:4, 7:5).

Janik Siner je neposredno pred početak US Opena postao glavni negativac na ATP turu zbog skandala sa dopingom.

Bio je Siner pozitivan dva puta na klostebol, ali ga to nije sprečilo da osvoji četvrti grend slem, kako je ustanovljeno da Siner nije kriv za to.

PROČITAJTE JOŠ

Zvanična verzija objašnjenja glasi da je Sineru njegov fizioterapeut slučajno, dok ga je masirao, uneo deo zabranjene supstance u telo.

„Nije bilo lako zadržati glavu visoko, ali sve vreme sam mu govorio. On nije uradio ništa loše. To je bio moj zadatak, da mu objasnim šta se dešava i kako treba da reaguje. Simone Vanjoci je njegov glavni trener i on je brinuo o tenisu“, rekao je Kejhil, koji se očigledno pravio lud zbog cele situacije.

Janik Siner
Foto: JEAN CATUFFE/DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Očigledno je Siner uspeo da posluša Kejhila, te bude najbolji u Njujorku.

„Govorio sam mu da moramo da se usredsredimo na tenis, na najprofesionalniji mogući način. Da vidimo šta možemo da uradimo u ovom periodu. Da kada jednog dana prevaziđemo ovu situaciju, možemo da gradimo uspehe odatle. Na kraju smo to i uspeli, uprkos stresnim momentima. Posle trijumfa sam mu rekao da može da bude ponosan na sebe“, dodao je Kejhil.

Šta očekuje Sinera ako bude proglašen krivim za doping

Siner je u martu 2024. godine, tokom takmičenja na Indijan Velsu, dva puta bio pozitivan na klostebol, ali je uprkos tome gotovo momentalno dobio dozvolu od strane Međunarodne agencije za integritet tenisa (ITIA).

S obzirom na to da je bio oslobođen od strane ITIA u prvobitnoj presudi, te da je dokazao da je do pozitivnog nalaza došlo slučajno, Siner će izbeći maksimalnu kaznu od četiri godine, koliko dobijaju oni za koje bude utvrđeno da su ovu supstancu koristili kako bi poboljšali svoje performanse.

To znači da je najveća maksimalna kazna koju bi mogao da dobije ona od dve godine zabrane igranja. Ipak, i to se dešava u situacijama kada je dokazano da je do kontaminacije došlo nenamerno, ali je postojao neki problem u iznošenju odbrane.

BONUS VIDEO Trening Novaka Đokovića na US Openu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare