Janik Siner i Danil Medvedev
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Da vam je neko pre samo 10 dana rekao da Novak Đoković i Karlos Alkaraz neće stići do druge nedelje US Opena, da se već sada zna da ćemo u finalu videti jednog debitanta i da će američki tenis doživeti preporod, verovatno ne biste verovali niti jedno slovo. Ipak, tenis je čudna igra.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Medvedev uvek ima neverovatne borbe sa vodećima na svetu, a gotovo uvek tu ima neverovatnih okršaja. Ipak, njegovi mečevi protiv Italijana su zaista posebni.

Trenutni skor u međusobnim okršajima je 7-5 za ruskog igrača, ali je Medvedev slavio na prvih šest mečeva, a onda Janik na sledećih pet.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednja tri su odigrana ove godine u finalu Australijan opena, epski preokret Sinera od 0:2 (3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3), a zatim u polufinalu Majamija kada je potpuno razmontriralo demotivisanog Danila sa 6:1, 6:2. Poslednji okršaj se desio na Vimbldonu u istoj fazi turnira. Ruski as je tada prekinuo seriju pobeda Sinera i slavio sa 6:7(6), 6:4, 7:6(4), 2:6, 6:3.

EPA-EFE/JAMES ROSS

Ovo četvrtfinale je jedino koje ima osvajače grend slema. Siner je osvojio Australijan open ove godine, a Medvedev je pre tri godine podigao trofej u Njujorku (sprečio Novaka da stigne do kalendarskog grend slema).

Nijedan drugi od preostalih igrača u žrebu nikada nije igrao ni finale grend slema.

Kako utiče na Đokovića?

Srpski teniser već sada zna da će biti, u najboljem slučaju, četvrti na svetu nakon US Opena. Naime, biće mu obrisano čak 1.900 bodova, pa je pad bio očekivan, a sada se razlika između prve petorice ozbiljno smanjila.

U najluđem scenariju bi Đoković mogao da završi čak i na šestoj poziciji.

Novak Đoković na US Openu 2024
Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Ukoliko ruski teniser bude savladao Sinera prestići će Đokovića na ATP listi, a osvajanjem titule bi postao čak i treći igrač planete i to sa istim brojem bodova kao Aleksander Zverev. Nemački as bi sa 7.075 bodova ostao drugi i to samo zbog većeg broja osvojenih bodova na grend slem turnirima.

Kakva potencijalno preluda teniska situacija, ali bi i pobeda Sinera učinila da Đoković bude četvrti… Neverovatne stvari zaista, kako se samo lomi sezona na poslednjem grend slemu.

Zašto se tu lomi titula?

Siner je ušao u elitno društvo igrača koji su igrali barem četvrtfinale svakog grend slema u sezoni i to samo govori o njegovoj konstantnosti ove sezone. Primera radi to su Novak Đoković i Rodžer Federer uradili po osam puta, Rafael Nadal pet puta, Endi Mari četiri, David Ferer dva puta, te Sten Vavrinka i Andre Agasi po jednom (od 2000. godine).

Ipak, Medvedev zasigurno ovaj meč vidi kao ličnu borbu i želi da otvori sebi put ka još jednom grend slem trofeju. Uostalom, od 2018. godine ima ubedljivo najviše pobeda na betonu od svih igrača 267 (195 Đoković), najviše finala 32 (Đoković 24) i drugi je po broju titula (18) odmah iza Novaka Đokovića sa 20.

EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Zanimljivo da bi Medvedev jako želeo da osvoji titulu baš u Njujorku zbog još jednog podatka. Nikada u karijeri nije osvojio dve titule u istom gradu, trenutno ima 20 titula u 20 različitih gradova.

Najviši broj 1 u istoriji će imati sve sem lakog zadatka protiv Medvedeva, a mnogi već sada predviđaju pet setova spektakla.

Rus ove sezone ubedljivo najbolje igra na grend slemu, iako je istakao da ranije nije voleo da igra na pet setova.

„Pokušaću da više mislim o Vimbldonu nego o Australijan openu“, rekao je Medvedev uz osmeh aludirajući na svoje pobede, a ne poraze.

„Janik i ja smo uvek imali teške mečeve osim možda dva. U Majamiju na primer. Čini mi se da znamo igru jedan drugog, šta ćemo pokušati da uradimo i sve se svodi na momente izjednačenja, brejk lopti, možda ću pokušati da ga iznenadim ili ne. Šta će on uraditi, šta ću ja uraditi. Nadam se da ćemo imati sjajan meč. Znam da moram da igram najbolje što mogu ukoliko želim da ga pobedim što sam uradio nekoliko puta do sada“, poručio je ruski as.

Janik Siner i Danil Medvedev
Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Medvedev je do sada na turniru iskoristio čak 29 brejk lopti (predvodi sve igrače), a Siner je stigao do 25.

Revija brejkova? Servis klinika? Niko ne zna kako bi zapravo mogao da izgleda meč, osim da će biti spektakularan.

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare