Tipsarević, Đoković i Obradović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

"Đoković i Tipsarević ne mogu da stvore nove šampione, znam da njihove akademije nisu sposobne da urade tako nešto. Hamad Međedović ne može da napreduje ako nastavi da radi ovo što je radio kod Tipsarevića i sada kod Đokovića", kaže Bogdan Obradović za Nova.rs.

Da li Srbija može da ima naslednika Novaka Đokovića? Ovo pitanje se već nekoliko godina unazad provlači kroz mnoge diskusije ljubitelja tenisa.

Jedan od pozvanijih da priča o tome je Bogdan Obradović, koji u razgovoru za Nova.rs nije štedeo nikog, pa ni dojučerašnje učenike.

PROČITAJTE JOŠ

Nekadašnji selektor teniske reprezentacije Srbije ne vidi previše svetla u tunelu budućnosti domaćeg tenisa. Ipak, odlučio je da ponudi rešenje koje bi moglo da promeni situaciju, ali i najavio velike planove koje ima.

Obradović je naveo da u ovom trenutku ne vidi ko bi mogao da popuni patike Novaka Đokovića i ostavio je otvoreno pitanje da li će srpski tenis nastaviti da beleži dobre rezultate.

„Ne mogu da odgovorim na to pitanje jer još uvek ne vidim naslednika. U prvih 100 bi mogli da budu Marko Miladinović i Hamad Međedović. Godinama sam radio sa Međedovićem. Hamad je prvo bio kod Janka Tipsarevića, pa je posle otišao kod Novaka i sada je tamo. Poslednje dve godine nije sa mnom, a reći ću to kroz pesmu Đorđa Balaševića koji u stihu kaže: ‘Nedostaješ mi ti, ljubav moja mila’. Znači ja njemu nedostajem, ako Hamad bude uz mene ima šansu da bude u prvih 100 na svetu. Ako bude ovo što radi kod Novaka i što je radio kod Janka, vrlo su male šanse. Miladinovića nikada nisam gledao, pratim te rezultate po internetu, pa pretpostavljam da ima potencijal da bude u 100 na svetu“, započeo je sa rezigniranošću u glasu Obradović.

Posebno je imao šta da kaže o radu na akademijama Đokovića i Tipsarevića za koje nije pronašao dobru reč, ali jeste rešenje problema.

Hamad Međedović; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Ako u Srbiji budem izradio sve programe i bio zadužen za treniranje dece, ako ih budem kontrolisao, imaćemo napredak tenisa. Ako ne budem to radio neće biti napretka, jer znam da akademije nisu sposobne to da rade. Odgajio sam jednu generaciju i stvorili smo rezultate“.

Obradoviću su u Kini dali odrešene ruke, a on garantuje rezultate. Ipak, ističe da otadžbinu nije zaboravio, ali najavljuje blistave godine tenisa u najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

PROČITAJTE JOŠ

„Sada sam se ‘izvukao’ i u Kini sam, tamo stvaram nove šampione. Budući broj 1 za 10 godina će biti igrač koji ima kinesko ime i sa kineskom zastavom. Ja ću kao patriota raditi i s nekom našom decom koja budu htela da rade sa mnom, pomoći ću im i biće u 100 na svetu. Bio sam poslednjih šest meseci u Kini, poslednje tri godine radim sa njima i četiri puta sam išao i vraćao se. Sada sam odradio program koji će početi od marta sledeće godine, to je nacionalni trening centar. Četiri otvaramo u Šangaju, selekcija najbolje dece je urađena, sada kreće veliki sistem. Dobio sam od Sport biroa i Đuš sporta koja je najveća kompanija za sport u Kini sedište u Šangaju. Dobio sam da budem i selektor Dejvis i Fed kup reprezentacije Kine. Kina može sve što hoće“.

Osvrnuo se i na loše rezultate našeg tenisa ove godine. Izuzev istorijske sezone Đokovića, ostali naši igrači Filip Krajinović, Laslo Đere, Dušan Lajović i Miomir Kecmanović su kao po pravilu ispadali u uvodna dva kola turnira. Samo povremeni bljesak je daleko od rezultata na koje su nas navikli ovi Top 50 igrači, a posebno je oštar Obradović bio prema ženskom tenisu.

„Novak ima sjajne rezultate ove godine, tri grend slema plus finale, ostali poprilično mršavo. Trenutno stanje ženskog tenisa je jad i beda“.

Očekuje od Novaka da osvoji još 10 grend slem titula.

„Novak može u kontinuitetu da osvoji 25 grend slemova, a onda će taj kontinuitet da proredi, ali će imati ukupno 30 kad bude završavao karijeru. Novaka niko ne može da podigne, on se podiže sam. Ako neko može da ga podigne onda sam to ja, jer sam ja njegov dizajner“, završio je Obradović.

BONUS VIDEO Suze Novaka Đokovića pred kraj finala US Opena

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare