Foto: Youtube/Australia open TV

Proslavljena srpsko-australijska teniserka Jelena Dokić progovorila je o temi koja je bolna tačka i na drugom kraju sveta, ali i kod nas.

Već godinu i po dana se svakodnevno zgražavamo slučajevima femicida koji se dešavaju u Srbiji i tokom 2023. godine je bilo 28 ubistava žena u porodičnom nasilju.

PROČITAJTE JOŠ:

Dokićeva je i sama bila meta porodičnog nasilja i o tome je pričala više puta – da Damir Dokić nije bio uzoran otac, da je tukao nju i maltretirao njenu porodicu.

I da je sve to prolazilo bez ikakvih posledica. Sada je podelila i nekoliko fotografija na kojima se vide povrede iz dana kada je bila aktivna igračica.

„Jedino pitanje je da li se nešto promenilo za 20 godina? Toliko sam besna, tužna i razočarana zbog straha, nasilja, zlostavljanja i ubistava koje devojke i žene dožive od ruku muškaraca. Ovo su slike od pre 20 godina. Svet se smejao mom zabrinjavajuće agresivnom i pijanom ocu“, rekla je Jelena.

Istakla je da je on bio u centru pažnje, ali da se „niko nije brinuo što dvoje maloletne dece živi sa njim“.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели JELENA DOKIC 🇦🇺🇦🇺🇦🇺 (@dokic_jelena)

„Imala sam 16 godina na ovim slikama, a moj brat osam. I još gore je što se niko nije pozabavio ovim uznemirujućim, agresivnom i zabrinjavajućim ponašanjem. Svi su se samo smejali. A iza scene sam ja bila prebijana, šutirana i udarana i pričano mi je da ću biti ubijena. Leva fotografija je svima bila smešna dok za desnu nikog nije bilo briga“, kaže Dokićeva.

Napominje i da je jedna od retkih srećnica koja je preživela da o svemu tome priča danas, dok mnoge žene nisu, ali i da onima koje jesu, ostaju traume do kraja života.

„Da li bi danas bilo drugačije? Jedna žena biva ubijena na svaka četiri dana, toliko je nasilja koje žene trpe dok muškarci ćute, a žene žive u strahu više nego ikada, nisam sigurna da se bilo šta promenilo. I to je onaj strašni deo“, objasnila je Dokićeva.

Ističe da muškarci imaju obavezu da o ovome pričaju i da ne tolerišu nasilje, niti da ga sprovode i da su problem, a trebalo bi da budu deo rešenja.

„Samo za sekund okrenite situaciju i zamislite kako biste se osećali da je ovo vaša ćerka, sestra ili majka. Ovo je 2024. godina, a mi pričamo da se stanje za žene pogoršalo, umesto da ide nabolje. Da li bismo opet uradili isto kao i pre 20 godina? Nadam se da ne, ali nisam sigurna“, naglasila je nekadašnja srpska teniserka i četvrta igračica planete.

BONUS VIDEO: Ivanišević o planovima za leto posle Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar