Foto: EPA-EFE/FRANCIS MALASIG

Novak Đoković, u nizu razgovora uživo na Instagramu, razgovarao je sa prijateljem Džimom Kvikom, mentalnim trenerom.

Najbolji teniser sveta i njegov sagovornik govorili su o značaju mentalne snage na putu do ostvarenja snova.

„Naša podsvest kontroliše oko 85 odsto našeg vremena. Mnogi ljudi stanu ispred prepreke i odustanu od učenja nečeg što su želeli da savladaju kad osete poteškoće“, rekao je Đoković i potom pitao svog sagovornika kako prebroditi mentalne barijere.

„Prvi korak je da budemo svesni okruženja. Misli i osećanja su virtuelne. Treba se osloboditi ograničenja, izaći iz kutije. Prvo što je potrebno je da se probije barijera misli, druga prepreka je motivacija. Čak i kad znamo šta je neophodno da bismo uspeli neretko je motiv ono što nam nedostaje da se pokrenemo. Upravo zato, energija je veoma važna. Rešenje je u malim, jednostavnim koracima. Želja da postanete šampion ili milioner je prevelika i neophodno je ići sitnijim koracima“, odgovorio je Kvik.

PROČITAJTE JOŠ

Mentalni trener naglasio je da su ideje, inspiracija i njihova primena ključne na putu do ostvarenja cilja.

„Život su izbori koje pravimo između rođenja i smrti“, istakao je Kvik.

„Sviđaju mi se tvoji stavovi jer sam pristalica velikih snova, ali isto tako smatram da se do cilja najsigurnije stiže malim koracima. Kao dete, u ratnoj Srbiji u kojoj je ekodomija bila u ogromnom padu, imao sam veoma veliki san da postanem šampion – da podignem vimbldonski trofej i postanem prvi reket sveta. To sam i uspeo u 2012. godini. Zahvalan sam roditeljima na tome jer su oni verovali da ću uspeti. Retko ko bi imao toiko vere u trenucima kad se zemlja raspada i kad nemaš novca ni za putovanja na turnire. Treba verovati u velike snove, ali i imati mentalnu stabilnost i ići malim koracima jer je često duži put zapravo najkraći“, rekao je Đoković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare