Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer Foto: KENA BETANCUR / AFP / James Gourley / Shutterstock Editorial / Glyn KIRK / AFP / Profimedia

Veliki rivali, ali odnosi među njima se i te kako razlikuju

Rafael Nadal je nedavnim intervjuom za špansku televiziju „Movistar +“ još jednom potvrdio da mu je Novak Đoković trn u oku iz više razloga, dok na Rodžera Federera gleda potpuno drugim očima.

Najviše pažnje privukla je izjava u kojoj je Rafa istakao sledeće:

PROČITAJTE JOŠ...

„Mislim da Đoković tu grend slem priču doživljava malo intenzivnije od ostalih. Za njega bi bila velika frustracija da nije ostvario rekord“, rekao je između ostalog Nadal.

Da li je ikada ovako nešto izgovorio uz ime Federera? Ne, i već to dovoljno govori o odnosu između trojice najboljih u tenisu svih vremena.

Iako Đoković i Nadal imaju ubedljivo najviše međusobnih susreta (59, čeka se bar još jedan), Rafa je obično isticao da mu je Federer najveći rival i nekako ga je uvek pominjao pre Novaka.

Da Španac i Švajcarac imaju poseban odnos moglo se zaključiti odavno, a kao najbolja potvrda došao je Lejver kup prošle godine, kada su zajedno igrali dubl na Rodžerovom oproštaju od profesionalnog tenisa. Novak jeste bio deo tog spektakla, i Endi Mari je upotpunio „veliku četvorku“, ali fokus je ipak bio na dvojici.

Na kraju meča bilo je mnogo suza, ali Nadal i Federer su se uhvatili za ruke i pokazali da je njihov odnos mnogo više od rivalstva, a nešto manje od prijateljstva – teško je pronaći prave reči za to.

Novak Đoković i Rafael Nadal Foto: Victor Joly/DPPI/LiveMedia / Shutterstock Editorial / Profimedia

Možete li da zamislite Novaka i Rafu u istoj situaciji, pogotovo nakon nedavnih spornih izjava Španca i potencijalnog sukoba oko teniskog kluba na Marbelji? Zaista teško.

I ove godine Lejver kup je ugostio Federera, samo ovoga puta u drugačijoj ulozi. Imao je Švajcarac priliku da igra tenis sa mlađim naraštajima, ali i da priča o raznim temama, pre svega teniske prirode. Tu priliku iskoristio je Nadal, koji je Federeru postavio pitanje preko velikog video bima.

„Ko je bio tvoj omiljeni dubl partner“, pitao je Nadal i namignuo Švajcarcu.

Federer se našalio i nasmejao sve odgovorom.

„Mislio sam da je to moja žena, dok se ovaj tip nije pojavio. Neka bude Rafa. Prošla godina je bila posebno specijalna“, odgovorio je Federer.

Takođe, u ovoj priči treba da pomenemo i međusobno čestitanje nakon nekog velikog uspeha. Rodžer i Rafa su jedan za drugog obično uvek bili brzi u porukama i čestitkama, dok se za Đokovića i njegove rezultate vode nekim drugačijim principima.

„Istina je da još nisam poslao nikakvu poruku Đokoviću posle US Opena iz čistog neznanja. Kada osvojiš nešto tako važno, iz iskustva znam da je bolje odvojiti vreme da ceniš tu poruku. Poslaću je, ali nisam još nisam to uradio“, poručio je Nadal.

Zatim je pojasnio da mlađem kolegi iz reprezentacije šalje poruke, ali i da nema previše prijatelja na ATP turu danas.

„Naravno, slao sam poruke Karlosu Alkarazu kada je pobedio ili kada je trebalo da pobedi. Ostali… na „turu“ nemam mnogo prijatelja, ja sam iz druge generacije. Razgovaram sa Federerom s vremena na vreme“.

Švajcarac takođe ume da čestita Novaku nakon osvajanja najvećih titula, ali to obično radi tek kad ga neko direktno pita o toj temi.

PROČITAJTE JOŠ...

Novak je već odavno dobio status „lošeg momka“, pre svega zato što je „pokvario“ planove i rivalstvo Nadala i Federera. Iako se brzo pokazalo da je teniska scena dovoljno velika za svu trojicu, Đokoviću su već nalepljene raznorazne negativne etikete, s kojima i danas mora da se nosi. Međutim, Novak nije bio neko ko se zadržao negde između Nadala i Federera, on je vremenom postao uspešniji i značajniji od obojice i to u mnogo pogleda.

Niko ne želi i ne može da ospori činjenicu da su uspesi Španca i Švajcarca zaista za pamćenje, ali ih i te kako boli što je Srbin i dalje u vrhu, iako to ne žele da priznaju ili kad već pričaju o toj temi obavezno moraju da naglase da je to samo statistika ili da svako gleda na svoj način ko je GOAT.

Rodžer Federer i Rafael Nadal Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / Bestimage / Profimedia

„Brojke su brojke, statistika je neumoljiva i u tom smislu Novak ima bolje brojke od mojih, to je nesporno. Nemam dovoljno veliki ego da bih pokušao da prikrijem stvarnost ili je predstavim drugačijom. Ovo je istina. Ostalo su ukusi, inspiracija, način tumačenja, da li vam se jedan ili drugi više dopadaju. Što se tiče titula, Đoković je najbolji u istoriji i tu nema šta da se raspravlja. Onda, kao i uvek, svako može da kreira priču kako želi, da podseti na veliki broj mojih povreda. Nesreća za mene je što mi je telo (bilo) u takvom stanju, ali i to je deo sporta“, rekao je Nadal nedavno.

U odnosu prema Novaku uvek je bilo demagogije, malo zategnutosti i višeznačih izjava. Odnos Rafe i Rodžera nekako je uvek bio iskreniji, otvoreniji, a obojica su pokazala da malo manje poštuju Novaka od onoga koliko bi trebalo.

U većini slučajeva kada su pohvalno pričali o Novaku, to je bilo kroz prizmu njegovih uspeha, kojih smo svi svesni, ali ipak je od takvih sportskih veličina potrebno čuti i nešto više od onoga što već svi vidimo.

Rafael Nadal i Novak Đoković Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Ne treba zaboraviti i da Španac i Švajacarac nisu podržali Novaka oko PTPA organizacije koja se bori za prava i što bolje uslove za tenisere, a ni u Australiji 2022. godine mu nisu bili podrška, iako bi njihova reč i te kako značila. Možda njihov glas ne bi promenio odluku australijskih vlasti, ali bi se makar znalo na čijoj su strani i koga podržavaju.

Prilično sam siguran da bi jedan za drugog i te kako imali šta da kažu da su se našli u nekoj sličnoj situaciji, dok za Novaka to nisu hteli da urade na pravi način.

Dakle, zaključak je da su Nadal i Federer mnogo više od velikih rivala, a njihov odnos je mnogo više od običnog poštovanja i uvažavanja. Što se tiče Novaka i Rafe, njihov odnos je i te kako zategnut, pa ostaje da se vidi u kom smeru će se dalje razvijati, pogotovo kada kompletna „velika trojka“ bude u igračkoj penziji.

KAKO DRUGI VIDE „VELIKU TROJKU“?

Patrik Muratoglu, jedan od najpoznatijih teniskih trenera, uporedio je Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.

„Rodžer verovatno najviše voli tenis. To je pravi igrač, voli tenis, diše ga, živi ga i baš zato ga je igrao tako kako ga je igrao“, izjavio je Muratoglu u razgovoru za „Tennis Majors“.

Onda je prešao na opis Nadala, koji je sve bliži kraju karijere.

„Rafa voli da se bori, da se muči, da izgara od prvog do poslednjeg poena“, dodao je nekadašnji trener Serene Vilijams.

Za kraj je pričao o Đokoviću, koji trenutno ima 24 grend slem trofeja i još uvek se ne nazire kad bi mogao da završi karijeru.

„Novak voli da dominira, da napreduje, ima volju da bude bolji od svakoga. U tom polju je superioran u odnosu na ostale. Želi više, spreman je da učini više. Želi da bude na vrhu sveta. Činjenica da su Federer i Nadal popularniji ga dodatno motiviše da bude bolji od njih. Čini mi se da je to u njemu stvorilo osvetničku volju, da bude nedvosmisleno uspešniji od njih“, zaključio je Muratoglu.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar