Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia; ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia; JAIME REINA / AFP / Profimedia

Mnogi su se iznenadili zbog načina na koji je Rafael Nadal pričao o Novaku Đokoviću. Odjednom kao da je pokušao opet da ga predstavi kao negativca, kao nekog ko je isfrustriran i to je ono što niko nije očekivao. Ipak, pozadina sukoba ima još jedan nivo koji su otkrili španski fotografi, barem je to ono o čemu se šuška u španskoj javnosti.

„Mislim da Đoković tu grend slem priču doživljava malo intenzivnije od ostalih. Za njega bi bila velika frustracija da nije ostvario rekord“, rekao je Nadal i tako započeo jedan mali internet rat između dve grupe navijača.

Ipak, odmah se postavilo pitanje: Otkud to? Zašto baš sada Nadal tako govori o svom rivalu i čak otvoreno priznaje da mu nije čestitao osvajanje US Opena, doduše uz neobično opravdanje.

PROČITAJTE JOŠ

„Istina je da još nisam poslao nikakvu poruku Đokoviću iz čistog neznanja. Kada osvojiš nešto tako važno, iz iskustva znam da je bolje odvojiti vreme da ceniš tu poruku. Poslaću je, ali nisam još nisam to uradio“, poručio je Nadal.

Delimično ima razloga za ovakvu burnu reakciju Nadala to što je i Đoković poslao poruku o kojoj je pričala planeta.

„Na početku karijere, kada me je razbijao na terenu, bilo mu je okej. Ali, kada sam ja počeo da dobijam neke mečeve, osetio sam da se energija malo promenila“, kazao je Đoković.

Rafael Nadal i Novak Đoković na Vimbldonu
Foto: EPA-EFE/ANDREW COULDRIDGE / POOL

Ipak, ovog puta nije u pitanju samo povređeni ego, već i finansijski momenat. Naime, španski fotografi su odlučili da odu u klub koji je držao legendarni teniser Manolo Santana i da naprave nekoliko fotografija.

Ubrzo je postalo jasno da bi taj „Marbelja reket klub“, kako se zvanično zove, mogao da bude predmet spora između Đokovića i Nadala. Srpski teniser je ostao bez baze u Beogradu nakon što mu grad nije izašao u susret, a Nadal prosto želi da proširi rad svoje akademije sa Majorke i na druge terene.

Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

„Što se tiče moje baze u Beogradu – to još ne znam. Pretpostavljam da će biti Gemaks, dvorana. Što se tiče šljake i betona na otvorenom, to ćemo videti. Možda čak i 25. maj u zavisnosti od toga ko će tamo ući i kako će se to voditi“, rekao je Đoković.

Klima je u Marbelji idealna za rad tokom većeg dela godine, a već neko vreme se Novak priprema baš tu.

Srpski teniser je kupio kuću u Sijera Blanki (luksuzno naselje na brdu tik iznad Marbelje), i planira da je pretvori u svoju drugu rezidenciju, pisali su španski mediji. To i ne čudi kada se zna da njegov brat Marko već neko vreme drži časove tenisa u klubu „Puente Romano“, bivšem klubu Santane, što mu omogućava da ima optimalne uslove za pripremu.

Ipak, kupovina teniskog kluba u Marbelji, kluba koji se nalazi na „Zlatnoj milji“ Marbelje je mnogo više od jednog uobičajenog poteza. Ovo je projekat koji bi mogao da predstavlja novu lokaciju akademije za srpskog tenisera, jer ova nekretnina poseduje betonske terene i sedam terena na šljaci, ima terene za padel, skvoš, fudbalski teren, bazene i odličnu teretanu. U sklopu kompleksa postoji i teniski muzej posvećen teniserima, sportska klinika i prodavnice u kojima može da se kupi sva oprema.

Foto:BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Dakle, Đoković bi, baš kao i Nadal, mogao da dobije gotovo čitav kompleks koji bi mogli samo da usavršavaju. Upravo zbog toga i ne čudi što su, po pisanju španskih medija, bacili oko na ovaj teniski raj u Marbelji. Ta investicija bi mogla da ih košta nekoliko miliona evra, a priča se intenzivirala od 13. septembra.

Novak je ranije najavio mogućnost da u narednim godinama objavi gde će formirati akademiju, ali i ideju da možda ne bude u Srbiji. Pretpostavlja se da je upravo ovo i imao na umu kada je završio sa terenima u Beogradu.

„Okrećem se dalje novim projektima i u narednih par godina će se nešto ostvariti na tom planu, na drugoj lokaciji, da li u Srbiji ili ne, videćemo“, rekao je Đoković tokom Vimbldona.

Da li je ovo jedan od razloga takvih nesportskih izjava Nadala, možda želi da Novaka predstavi u lošem svetlu u domaćoj javnosti što bi mu otežalo pregovaračku poziciju? Saznaćemo vrlo, vrlo brzo.

BONUS VIDEO Novak Đoković o Karlosu Alkarazu i njegovom uspehu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare