Rafael Nadal
Foto: EPA/LEONARDO MUNOZ

Ukoliko Rafael Nadal želi da igra Olimpijske igre - igraće. Da li neko može ili sme da zabrani jednom od najboljih tenisera ikada da igra? Naravno da ne.

Čak i pre ove čitave „afere“, kako su to želeli da predstave britanski mediji, znalo se da za Nadala mora da bude mesta na Olimpijskim igrama.

PROČITAJTE JOŠ

Kada su formirana pravila za učešće tenisera na Olimpijskim igrama svesno je ostavljen prostor da oni sa „izuzetnim zaslugama“ mogu da se nađu na najvećoj sportskoj smotri. Nije to nikakva „rupa u zakonu“, već upravo zalog za budućnost ukoliko dođe do ovakvih situacija.

Prvu ovakvu situaciju smo videli pre dve godine kada je Rodžer Federer dobio dozvolu da se takmiči na Olimpijskim igrama u Tokiju, iako ih je na kraju zbog povrede propustio.

Neko nepisano pravilo je da svaki igrač koji ima najmanje 20 nastupa za Dejvis kup tim ima i pravo nastupa na Olimpijskim igrama.

Iako Nadal u ovom trenutku ne zadovoljava onaj primarni uslov, nema nikakve dileme da će ukoliko želi, a želi jer je rekao da bi voleo da igra dubl sa Karlosom Alkarazom, mogao da nađe svoje mesto.

Tu je to posebno pravilo „Ako se teniser isticao u prošlosti u Dejvis kupu ili na Olimpijskim igrama“ može da igra na Olimpijskim igrama.

Nadal ima dva olimpijska zlata (u singlu u Pekingu 2008. godine) i pet trofeja na Dejvis kupu. Ima 29 pobeda i samo jedan jedini poraz (97 odsto pobeda). Ko se više isticao od njega u istoriji?

Upravo zbog toga je ta hajka neopravdana i po svim pravilima Nadal ima svoje mesto u Parizu 2024. godine. Uz to bi mogao potencijalno da ostvari i onaj uslov oko kog se podigla tolika bura jer bi februara mogao da zaigra za reprezentaciju. Ipak, postoji mogućnost da Španija dobije vajld kard za grupnu fazu (što je i više nego očekivano kako zbog Nadala, tako i zbog Alkaraza), ali stoji da Nadal nije u tom periodu odbio poziv selektora. Povređen je gotovo čitavu 2023. godinu i zbog toga nije mogao da se takmiči.

BONUS VIDEO Žene sa maskama Nadala i Federera provociraju Novaka 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar