Novak Đoković i Karlos Alkaraz
Novak Đoković i Karlos Alkaraz; Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

U trenutku kada se čeka neki veći turnir, navijači se uglavnom zabavljaju kalkulacijama, a kako bi mogla da se desi situacija koja se u tenisu verovatno nikada pre nije desila - mnogi se pitaju šta onda? Šta ako Novak Đoković i Karlos Alkaraz budu izjednačeni na vrhu ATP liste?

Da bi se došlo do ovog scenarija mora da se zadovolji još nekoliko uslova, doduše sve mora da zadovolji mladi španski teniser.

Alkarazu se nije dopalo što je izgubio prvo mesto na svetu nakon što je Đoković osvojio Australijan open i podigao 22 grend slem pehar.

PROČITAJTE JOŠ

„Bilo mi je veoma teško što sam propustio Australiju. Bio je to veoma važan turnir za mene, mogao sam da osvojim poene i, očigledno, to je grend slem koji sam mogao da osvojim. Bilo je teško gledati na TV kako mi Đoković oduzima prvo mesto. Bilo mi je jasno da će se to u nekom trenutku desiti, da će biti teško zadržati ga. Sada je cilj vratiti ga što pre. Nisam se takmičio neko vreme i želim da se vratim u pogon“, rekao je Alkaraz pred Buenos Ajres i meč protiv Lasla Đerea koji bi trebalo da počne u ponoć između srede i četvrtka.

Ipak, nije štedeo komplimente na račun srpskog tenisera sa kojim bi sledećih godina mogao da bude veliki rival.

„Đoković je igrao na visokom nivou i bilo je teško pobediti ga. Gledao sam i druge mečeve, ali je u Španiji tek svitalo i kada bih se probudio oni su završavali. Tako da nisam imao prilike da vidim mnogo“, naveo je Alkaraz.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Carl Recine

Đoković će 27. februara početi rekordnu 378. sedmicu na vrhu ATP liste, a kasnije će od rezultata u Dubaiju zavisiti da li će na njoj i ostati. Još uvek nije poznato ni da li će igrati na mastersima u SAD (Indijan Vels i Majami su na programu tokom marta).

Alkaraz u ovom trenutku ima 340 bodova manje od Novaka (7.070 naspram 6.730) i matematički bi mogao da ga prestigne ukoliko odigra tri turnira. Kako mu je sledeći turnir pomenuti Buenos Ajres iz serije 250 i kako u Rio de Žaneiru (od 20. do 26. februara) brani 500 bodova osvojenih prošle godine, jasno je da do 27. februara nikako ne može da ugrozi Đokovića.

Čak i da osvoji turnir u Argentini, neophodno mu je da odbrani i titulu u Brazilu, a kako će Novaku biti oduzeto 90 bodova (turnir u Dubaiju ove godine kreće sedam dana kasnije) biće izjednačeni po broju bodova.

Ipak, Đoković i dalje ima veći broj bodova osvojenih sa najvažnijih turnira (grend slemovi, mastersi i Završni masters) i u tom segmentu vodi sa 5.845 naspram 5.130, što bi presudilo ako bi bili izjednačeni na vrhu svetske rang liste.

Naravno, ovo je računica samo za 27. februar, a od tada nadalje će mnogo toga zavisiti od rezultata dvojice igrača. Đoković bi tokom sedmice u Dubaiju mogao da popravi bodovni saldo za 500 bodova, jer će mu 90 ranije biti oduzeto. Prošle godine je bolji od Srbina bio Jiri Veseli koji je slavio sa 6:4, 7:6(4), pa tako vodi u međusobnom skoru sa 2-0 (doduše predao je Đokoviću meč na US Openu 2016. godine).

Karlos Alkaraz Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Sve ovo bi moglo da napravi dodatno zanimljivim sledeće dve sedmice, jer će sve oči biti uprte u Alkaraza, pošto niko nije siguran kako će izgledati mladi Španac nakon višemesečne pauze.

Ova računica će možda biti i nepotrebna ukoliko Laslo Đere napravi podvig protiv drugog igrača sveta u Argentini.

Poznato je da Đereu posebno odgovara šljaka i to ona na tlu Južne Amerike. Upravo je u Rio de Žaneiru podigao titulu 2019. godine što mu je i dalje najveći trofej u karijeri (ima još jednu iz Sardinije iz 2020. godine).

A malo manje je poznato da Đere ima pozitivan skor protiv Ruda (2-0), Huana Martina del Potra (1-0), Felika Ože-Alijasima (2-0), Davida Gofana, Fernanda Verdaska (1-0), Janika Sinera i Fabija Fonjinija (2-1), te da je pobeđivao i Dijega Švarcmana, Dominika Tima, Danila Medvedeva…

BONUS VIDEO Đoković se u broju osvojenih grend slemova izjednačio sa Nadalom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar