Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Novo veliko rivalstvo

Novak Đoković i Karlos Alkaraz su se do sada sastali samo dva puta na teniskom terenu, ali već dugo vode veliku bitku oko prvog mesta na ATP listi.

Alkaraz je titulom u Kvinsu osigurao prvo mesto od ponedeljka 26. juna, te je bar na kratko zaustavio Đokovića na 390 nedelja na vrhu.

PROČITAJTE JOŠ:

Mladi Španac će od ponedeljka imati 7.675 ATP boodva, dok je Đoković na 7.595.

Ipak, već na Vimbldonu bi mogli da vidimo novu smenu na tronu, pošto ni jedan ni drugi ne brane bodove zbog prošlogodišnjeg ATP pravila.

Kako Novak na Vimbldonu ima priliku da sustigne Rodžera Federera po broju trofeja na pomenutom grend slemu, teško je pomisliti da Alkaraz može da mu parira na travi.

Dakle, Srbinu je dovoljno da na Vimbldonu ostvari bolji rezultat od Alkaraza kako bi se vratio na tron.

I to nije najbolje od svega. Đoković zaključno sa US Openom ne brani nijedan bod, jer prošle godine zbog kovid pravila nije mogao da putuje po Americi.

Za to vreme Alkaraz ima zadatak da brani 2.650 poena, od čega je najveći broj (2.000) sa US Opena, čiji je aktuelni šampion.

I kada se gleda do kraja godine, Alkaraz je na većim mukama nego Novak. Španac ima da brani ukupno 3.000 poena, dok Đoković treba da odbrani 2.850.

Ukoliko završi sezonu kao prvi na svetu, Novak će podebljati rekord po broju nedelja na vrhu, ali i po tome koliko je puta kao najbolji završio godinu. To mu je uspelo u sedam navrata, dok je iza njega po tom parametru ostao Pit Sampras sa šest godina.

BONUS VIDEO Novak Đoković – Kasper Rud, najbolji potezi finala Rolan Garosa 2023.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar