Šta treba Novak Đoković da uradi kako bi preko Rafaela Nadala osvojio Rolan Garos
Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Još malo i vreme je za Rolan Garos, u posebnim korona uslovima, a glavni favoriti za tron su Novak Đoković i, naravno, Rafael Nadal.

Može li prvi teniser sveta da ugrozi velikog rivala – može, uvek. Može li to da uradi i na šljaci, Rafinoj omiljenoj podlozi – može. Za to je potrebno da Đoković odigra svoj najbolji tenis, koji nije igrao u Rimu kako je sam priznao.

Ipak, i to je bilo dovoljo da srpski as peti put trijumfuje u italijanskoj prestonici i postane rekorder sa 36. masters titula.

PROČITAJTE JOŠ

Prava uvertira za Rolan Garos, drugi evropski grend slem, a jedini koji se ove sezone igra na Starom kontinentu zbog koronavirusa.

Teniseri u Pariz stižu u drugoj polovini septembra, kao nikad, daleko kasnije od uobičajenog, i to posle US Opena, sa kojeg je Novak bio krajnje čudno diskvalifikovan.

Dakle, sve je čudno i pomešano, kvalifikacije su u toku, ono glavno kreće u nedelju, 27. septembra, a jedno je sigurno – Đoković i Nadal glavni su pretendenti na pariski tron.

Prvi reket sveta stiže u Bulonjsku šumu sa peharom i zvanjem rimskog vladara. Pozitivno raspoloženje i pobednički duh jedan su od preduslova da nastavi sa koračanjem trijumfalnom stazom. Zašto ne i da na kraju prođe kroz Trijumfalnu kapiju.

Već je Nadalu preuzeo masters tron, nalazi se u neverovatnoj seriji bez poraza ove kovidne godine i već je osvojio dve titule u nastavku sezone.

Računajući od turnira u Brizbejnu početkom 2020. godine, Novak je nanizao čak 31 pobedu, bez poraza. Odnosno, kao jedini poraz računa mu se ona diskvalifikacija sa US Opena, iako taj meč sa Karenjo-Bustom nije izgubio, već je eliminisan odlukom sudija.

Osvajanjem Sinsinatija po drugi put u karijeri je kompletirao „zlatni masters“, odnosno barem dvaput je osvojio svaki trofej na turnirima iz serije 1.000.

I na US Openu je bio glavni favorit za krunu, ali je „neko drugi“ rešio da pre vremena napusti Njujork.

Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Jasno je da se Đoković u odličnoj formi iz Rima seli u Pariz. Igra konstantno, igra veoma dobro, ujedno odigrao je i više mečeva od Rafaela Nadala, koji je svesno propustio sezonu na betonu.

Španac u 2020. ima učinak 15-4, skoro duplo manje mečeva je odigrao od srpskog asa i nije u formi u kojoj može da bude. Tome u prilog govori i eliminacija od Dijega Švarcmana u četvrtfinalu Rima, i to u dva seta.

Jedini trofej osvojio je u Akapulku i od takmičenja u Meksiku, u februaru, pauzirao je sve do Mastersa u Rimu – skoro sedam meseci.

Pored toga što je šljaka Rafin teren i što je Rolan Garos njegov turnir, Novak bi morao da se sam izbori sa još nekim „rivalima“.

Previše je bio nervozan u Rimu… Iako je samo jedan meč odigrao u tri seta, protiv Dominika Kepfera, imao je brojne oscilacije i maratonske gemove i sa Krajinovićem i sa Rudom.

Foto:EPA-EFE/Clive Brunskill

Ulazio je u rasprave sa svojim timom u boksu, kao i sa sudijama (opravdano), pogotovo u polufinalu protiv Kaspera Ruda.

Sudija Nur čak tri vezane odluke doneo je na Đokovićevu štetu, što bi daleko drastičnije uticalo na nekog drugog ko nema šampionsku crtu kao srpski as.

Trebalo bi, konačno, da iza sebe i definitivno ostavi nemile scene iz Njujorka, sudijske provokacije i medijske natipise.

PROČITAJTE JOŠ

„Novak Đoković je dobio opomenu za nedolično ponašanje u polufinalnoj pobedi nad Kasperom Rudom u Rimu, Simona Halep je prošla u žensko finale“, bio je naslov američkog ESPN. Sve je jasno…

Pokazivanje emocija i izbacivanje određene negative kroz rasprave često i ne bude loše, ali hladna glava i vatra u srcu vode velikog šampiona do rušenja Nadalovog pariskog carstva.

Neprikosnoven je momak sa Majorke na Rolan Garosu. Apsolutni je rekorder sa impozantnih 12 titula, brani tron, igra na omiljenoj podlozi.

Nije mu džabe nadikam „kralj šljake“. I tradicija je jasno na njegovoj strani, od 2005. samo tri puta nije slavio u Bulonjskoj šumi.

Ali, ako nekad Đoković može da ga ugrozi u Parizu, onda je to sad. Zbog forme, zbog želje, gladi za trofejima koju je sam istakao, ali i prilike da se na večnoj listi grend slem titula primakne upravo Nadalu, pa onda i rekorderu Rodžeru Federeru za koga je sezona završena.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar