Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill

Neponovljivi Novak Đoković! Prvi teniser sveta osvojio je Masters u Rimu pobedom u odličnom finalu nad Dijegom Švarcmanom - 7:5, 6:3.

Niko kao on. Srpski as još jednom je zablistao na rimskoj šljaci, na jednom od omiljenih turnira i opet pomerio granicu.

PROČITAJTE JOŠ

Osvojio je Đoković peti trofej Rima posle sat vremena i 53 minita, osvojio je i rekordnu, 36. masters titulu čime se osamostalio na listi po broju pehara turnira iz serije 1.000, jer je Rafael Nadal ostao na 35.

Dakle, opet je Novak stvorio novu stranicu teniske istorije.

Upravo Rafinog „dželata“ bacio je na kolena u finalu, posle velike borbe i neverovatnog prvog seta u kojem je Švarcman podlegao pritisku. Podlegao je i u nastavku, umor je učinio svoje, a Novak takve situacije oberučke prihvata i pomera granicu.

I tada se najbolje vidi razlika između Đokovića, Federera, Nadala i ostalih koji pretenduju da se umešaju u sam vrh belog sporta. Ali im ne ide…

Sjajno je Švarcman počeo finale najboljeg turnira u karijeri, napravio dva vezana brejka i zapretio. Nervozni su bili i jedan i drugi, kiša im je remetila planove, međutim, Đoković je veliki šampion.

Vratio je oba brejka, vezao četiri gema, iako je imao previše, čak 17 grešaka iz bekhenda… Jedan od ključnih trenutaka bio je taj što je spasao brejk loptu na 4:4, potom je ispustio brejk i set loptu, ali je slomio otpor Švarcmana za 7:5 i korak ka istoriji. Drugi, trijumfalni, ubrzo je napravio. Iako je Dijego opet počeo set brejkom, opet je Nole uzvratio istom merom i potom strpljivo gradio put do velike pobede za zvanje princa Rima.

 

Finale Rima između Đokovića i Švarcmana mogli ste da pratite u blogu uživo na Nova.rs.

GEM, SET, TROFEJ! Đoković – Švarcman 7:5, 6:3

Nije iskoristio dve od tri vezane meč lopte, jeste treću za 36. masters titulu! Bravo, Novače!

5:3 BREJK ZA NOVAKA!

Odličan volej Švarcmana, ali savršen lob Đokovića za 0:30, zatim Dijego pogađa mrežu za tri brejk lopte i Novak prvu koristi. Servira za titulu u sledećem gemu!

4:3 Sjajan gem za Novaka

Sa nulom! I to prvi u finalu. Đoković je odigrao savršen gem u pravom trenutku, jer je pritisak sve veći i veći za Švarcmana.

Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

3:3 Đokovića sve bolje služi bekhend

Čak 17 grešaka iz bekhenda imao je Novak u prvom setu, u drugom do sada svega dve. I to dovoljno govori o nivou igre… Stigao je jedan drop-šot Švarcmana, ali ga je nešto jače vratio – u aut.

3:2 Novak spasao dve brejk lopte

Kakva borba, dve vezane brejk prilike imao je Švarcman i obe je greškama prokockao… Izvukao se Đoković i polako ali sigurno korača ka rekordnoj masters tituli. Nikada Novak nije izgubio masters finale kada osvojio prvi set, već ima učinak 28-0 u tim situacijama.

2:2 Švarcman siguran – kad nema pritiska

Tri vinera Dijega Švarcmana u ovom gemu, ali opet nema gema sa nulom jer je izbacio lopticu iza osnovne linije. Zatim loše skraćena lopta Đokovića i Argentinac lakim bekhendom stiže do izjednačenja.

2:1 Magija Novaka, ali je i ljut na sebe

Maestralna, skraćena dijagonala uz proklizavanje Đokovića za 30:0, ali onda uopšte nije bio zadovoljan stajanjem kod forhenda pa je sam sebe prekorio. Brzo se vratio u ritam i laganim smečom opet dolazi u vođstvo.

1:1 RIBREJK ĐOKOVIĆA

Dve greške iz forhenda napravile su pritisak Švarcmanu, a pojačao ga je Novak sjajnim bekhendom kojim je došao do dve vezane brejk šanse. Prvu nije iskoristio, jeste drugu i to trećom forhend greškom Argentinca u ovom gemu.

Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

0:1 BREJK ŠVARCMANA

Već viđeno… Kao i na početku finala, i drugi set Švarcman otvara brejkom.

PRVI SET Veliki preokret Novaka, Đoković – Švarcman 7:5

7:5 BREJK I SET ZA ĐOKOVIĆA!

Treću duplu servis grešku od početka meča napravio je Švarcman za 0:30, zatim je izbacio loptu u aut za tri brejk i set lopte Đokovića. Prvu nije iskoristio usled nepreciznog loba, nije ni drugu, ali jeste treću i posle 71 minuta došao je na korak do titule i novog rekorda.

6:5 Đoković previše greši, ali i vodi

Jedan drop-šot pao je tik iza mreže, drugi ispred, pa Đoković i dalje traži pravu meru u udarcu od kog nikako ne odustaje. Poveo je Švarcman, ali je Novak asom i tako što je rival pogodio mrežu došao do 40:30. I opet je probao drop-šot, i napravio je 15 neiznuđenu grešku iz bekhenda, ali je pored svega opet prebacio pritisak na Dijega koji drugi put servira za ostanak u prvom setu.

Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

5:5 Novak ispustio brejk i set loptu!

Konačno je proradio i ritern, ali je Dijego ubrzao ritam, izašao na mrežu i pomoću voleja izjednačio 15:15. Problem za Novaka je što je u finišu prvog seta već došao do dvocifrenog broja grešaka iz bekhenda, ali je potom maestralnom paralelom naterao rivala na grešku – 30:30.

Švarcman je počeo da posustaje kada ne sme, izbacio je lopticu u aut, za brejk i set loptu za Novaka, koju je odličnim forhendom poništio, i ubrzo se skroz izvukao.

5:4 Đoković spasao bitnu brejk loptu

Mirniji je Švarcman, od čemu svedoči i sledeći podatak – od 14 poena sa najmanje devet udaraca čak 10 pripalo je Dijegu. Poslao je i skraćenu dijagonalu koju Đoković nije stigao, pa je došao do treće brejk šanse u finalu. Prve dve je iskoristio, ne i treću, i to posle sjajnog nadigravanja na mreži koje je pripalo Novaku za „đus“. Odličan bekhend, još bolji volej kada je na mreži pročitao Švarcmana bili su dovoljni da dođe na gem od osvajanja prvog seta.

4:4 Opet kreće kiša, ali se igra

Opet kreće kiša u Rimu, ovaj put nešto jača, ali publika ostaje na tribinama jer se finale nastavlja… Švarcman je maestralnim forhendom i asom, što za njega nije karakteristično, prekinuo Novakovu seriju od četiri uzastopna gema.

4:3 Đoković prvi put vodi u finalu!

Koliko bolje igra Đoković svedoči i to da je uzeo 14 od poslednjih 18 poena, pa i sledeći smečom za 40:0. Uzvratio je Švarcman forhendom i smečom, da ne bude gem s nulom, ali je Novak prvi put u prednosti u finalu.

Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

3:3 BREJK ZA NOVAKA!

Nervoza, kratka pauza, izbacivanje nervoze iz sebe i Novak je kao nov. Forhend je slušao kao od početka, počeo je da „radi“ i bekhend, pa je i drugu brejk šansu odmah pretvorio u izjednačenje. Kao da krećemo prvi set od početka…

2:3 Novak se budi

Evo ga forhend, evo ga i Đoković na terenu, konačno u svom stilu igra. Uzeo je prva tri poena na svoj servis i zatim asom potvrdio brejk.

Foto: Printskrin Sport Klub

1:3 NOVAK VRATIO JEDAN BREJK

Ne sluša bekhend Đokovića nikako, ali forhend ide kako treba. I čim je tako, sve je bolje za Novaka, koji je došao do prve brejk šanse i vratio je brejk duplom servis greškom Švarcmana. Nervoza prisutna kod obojice finalista.

0:3 DRUGI BREJK ŠVARCMANA!

Lako može da se dogodi da se prekine finale usled sve jače kiše… Duža razmena prekinuta je odličnim drop-šotom Švarcmana, iz bekhenda po paraleli, za 15:15. Đoković je vezao dve greške iz bekhenda i opet Argentinac ima brejk šansu koju koristi za veliku prednost, posle Novakove treće greške istim udarcem.

Foto: Printskrin Sport Klub

0:2 Počinje kiša u Rimu

Odličnom bekhend dijagonalom Đoković stiže do 15:30, ali je Dijego imao tri servis vinera i u prvoj nešto dužoj razmeni pogodio mrežu za „đus“. Nedugo zatim počela je kiša ali je finale nastavljeno! Novak nije namestio ritern, takođe ni drop-šot od kojeg ne odustaje, pokušao je četiri puta i svaki put bio je neprecizan, pa Švarcman potvrđuje brejk.

0:1 BREJK ZA ŠVARCMANA!

Sjajno, Novak je asom otvorio finale, ali… Dve loptice je izbacio u aut iza osnovne linije za 30:30, da bi ga prilikom jednog servisa poremetio zvuk mobilnog telefona sa tribina. Ipak, lepo je imati publiku na meču, koja aplaudira Švarcmanu na prvoj brejk lopti, posle nešto lošijeg drop-šota prvog tenisera sveta. Usled nove greške Novak je ispustio sersiv, mreža ga je zaustavila.

Novakovi navijači u Rimu; Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

17.10 FINALE USKORO POČINJE!

Sudija u stolici je Mohamed Lajani.

17.06 Pozdrav reketima

Novak Đoković izašao je na teren sa maskom na kojoj je bila srpska zastavica… Posle pozdrava reketima, nema klasičnog zbog pandemije koronavirusa, prvi teniser sveta izabrao je prvi da servira.

16.59 FINALISTI USKORO NA TERENU

Mogli smo da vidimo u TV prenosu na Sport Klubu poslednje pripreme u hodnicima pred izlazak Đokovića i Švarcmana na teren.

Foto: Printskrin Sport Klub

16.55 ZAGREVANJE

Novak Đoković odrađuje poslednje pripreme pred izlazak na teren, baš kao i Dijego Švarcman.

16.51 OBLACI NAD RIMOM

Nema sunca u Italiji, a trenutna temperatu na „Foro Italiku“ je 21 stepen Celzijusa. Prethodnih dana bilo je dosta vlažno, na šta se žalio i Nadal, a teniserima je problem pravio i vetar koji je duvao.

16:48 ŠVARCMAN OSTVARENJE SNA

Nije krio oduševljenje Argetinac zbog plasmana u finale, a kratko je na tu temu rekao:

„Finale sa Đokovićem i plasman u Top 10 je za mene ostvarenje sna“.

16.42 – JAČI OD „DOBROG DUHA“ I SUDIJE

Foto:EPA-EFE/Clive Brunskill

Novak je do zakazivanja dvoboja sa Švarcmanom stigao preko Kaspera Ruda. Prvi put je odmerio snage sa 21-godišnjim Norvežaninom i slavio je posle dva seta – 7:5, 6:3.

Interesantno, nije Srbina naspram sebe imao samo „dobrog duha“, već mu je problem pravio i sudija, koji je triput zaredom pogrešio na štetu Đokovića.

Pravog šampionata to nije poremetilo, već je rutinski odradio posao protiv Ruda i plasirao se u jubilarno 10. finale Rima.

16.33 ĐOKOVIĆ SILNO MOTIVISAN

Novak je stigao u Rim posle diskvalifikacije sa US Opena jer je nehotice lopticom pogodio linijskog sudiju u predelu vrata.

Organizatori nisu imali milosti prema Srbinu, već su strogo primenili pravilnik i udaljila ga s grend slema.

Tada je bilo jasno da će prvi naredni turnir biti idealna prilika da Đoković svima pošalje jasnu poruku da je nepobediv i da će uzeti trofej, koji samo igrom slučaja, nije uspeo da osvoji u Njujorku, a bio je izraziti favorit.

Pročitajte još: Novak ne greši sa igračima iz Top 15, Nadal nikog da pobedi

16.27 – ARGENTINAC BEZ POBEDE

Đoković i Švarcman dosad su u četiri navrata odmerili snage, sva četiri puta slavio je srpski teniski as.

16.23 – DOBRO DOŠLI

Dobar dan – sa nama možete uživo da pratite sva dešavanja iz finalnog meča u Rimu u kojem se sastaju prvi teniser sveta Novak Đoković i Argentinac Dijego Švarcman.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare