Marko Kešelj, Đorđe Gagić, Djordje Gagić, Nenad Krstić i Goran Vesić
Marko Kešelj, Đorđe Gagić, Nenad Krstić i Goran Vesić Foto: Dragan Mujan, Vesna Lalić/Nova.rs/Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Kada krenu da izlaze liste za izbore, ponekad se vide i imena koja obično tamo ne biste očekivali.

Posebno kada je reč o imenima sportista koji ne deluju politički opredeljeno.

Sasvim je normalno da svako ima svoje političko mišljenje, ali smo obično u Srbiji skloni da opredeljenje po tom pitanju krijemo kao zmija noge.

PROČITAJTE JOŠ...

Zato je pažnju privuklo to što se na šestom mestu liste Srpske napredne stranke za beogradske izbore našlo dobro poznato ime Nenada Krstića.

Bivši kapiten reprezentacije Srbije, as Partizana i čovek sa NBA stažom danas obavlja funkciju potpredsednika Košarkaškog saveza Srbije.

Ima i svoju privatnu destileriju nadomak Kraljeva, pa je utoliko bilo čudnije što se našao tako visoko na listi koju predvodi još jedan bivši sportista – Aleksandar Šapić.

Krstić je za Nova.rs potvrdio da je kandidat za odbornika, ali i da ne daje izjave na tu temu.

„Svima sam rekao da jedine izjave koje dajem vezane su za košarku“, rekao je Krstić, a na konstataciju novinarke da ulazi sa liste SNS, dodao je: „Ja sam nestranačka ličnost i nemam veze sa politikom“.

Nenad Krstić
Nenad Krstić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Marko Kešelj je po tom pitanju bio nešto otvoreniji. Niti je prvi košarkaš na listi političke stranke, a još manje prvi sportista.

Nekadašnji krilni centar Crvene zvezde i funkcioner ovog kluba je odlučio da se oproba na listi za parlamentarne izbore.

Rekao je da mu je čast što je u društvu istaknutih umetnika i naučnika, ali i to da podržava politiku Aleksandra Vučića.

Marko Kešelj Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Tu politku podržava i spomenuti Šapić, koji je svojevremeno formirao stranku SPAS, a onda se asimilovao sa Srpskom naprednom strankom.

Nekadašnji uspešni vaterpolo „bombarder“ postao je njen potpredsednik i jedna od glavnih uzdanica na predstojećim izborima.

Posle tih izbora, pitanje je šta će biti sa Vanjom Udovičićem, bivšim kapitenom vaterpolo reprezentacije Srbije.

Već godinama je Udovičić u fotelji ministra za sport, a kako su godine prolazile retorika mu je postajala sve obojenija onom SNS-ovom, iako je inicijalno došao kao nestranačka ličnost.

Aleksandar Šapić Foto: Printscreen/Tv Insajder

Košarkaš Đorđe Gagić je pre tri godine učestvovao u akciji na Trgu republike.

Uz njega je bio Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, a zajedno su posadili 12 stabala. Gagić je kasnije predvodio listu SNS-a na Zvezdari.

Bivši centar Partizana poručivao je tada (2020), da će se „boriti kao pod obručima“.

Da je politika plodno tle za košarkaše, pokazuje i slučaj Gorana Grbovića. Nekadašnji igrač Partizana je osamdesetih bio ljubimac navijača.

On je pre tri godine poručio da je u politiku ušao zbog Aleksandra Vučića, a onda je dobio poziciju direktora Beogradske arene.

Đorđe Gagić Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Nenad Peruničić je još jedan od slavnih sportista koji su podržali SNS, a ta podrška nije mogla da škodi kada je Peruničić biran za selektora rukometne reprezentacije Srbije.

Peruničić kaže da je bio za Vučića jer „ne deli ljude na elitu i na seljake“, te da je „druga strana“ to pokušavala da radi.

Davor Štefanek, bivši olimpijski šampion u rvanju i Gabor Sagmajster, vozač svojevremeno su podržali kandidaturu Vučića na predsedničkim izborima, dok je automobilista Dušan Borković bio član poslaničke grupe SNS i bio je na glavnim odborima partije.

Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Iako je vladajuća stranka već godinama privlačnija sportistima koji su završili karijere, ima i suprotnih slučajeva.

Tako su prošle godine Ognjen Koroman iz sveta fudbala i Danilo Ikodinović iz vaterpolo sveta bar zakoračili nakratko u politiku preko Narodne stranke Vuka Jeremića.

Ikodinović je tada pričao da nije postao član stranke, već da će se baviti sportom i savetodavno.

Svoje političke stavove često izražava na društvenim mrežama i sporadično ume da bude vrlo direktan i „bez filtera“.

Danilo Ikodinović i Ognjen Koroman Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

BONUS VIDEO Dušan Tadić o plasmanu Srbije na SP u fudbalu u Kataru 2022.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar