Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Najveći i najtrofejniji trener u istoriji vaterpola Ratko Rudić, odlučio je da okonča blistavu karijeru. Kao igrač i kao trener osvojio je neverovatnih 67 medalja, što pokazuje o kakvoj veličini je reč.

Neverovatni su dometi 72-godišnjeg Ratka Rudića. Gde god se čovek pojavio, s bilo kojom reprezentacijom ili klubom nizali su se uspesi, trofeji i medalje.

PROČITAJTE JOŠ

Tačku na bogatu karijeru odlučio je da stavi kao trener italijanskog Pro Reka, poručivši da je odluku doneo pre pandemije koronavirusa, te da čitav ovaj haos nema veze s njegovim odlaskom u penziju.

Ratko Rudić je kao igrač i trener osvojio 67 medalja. Jedini je trener u istoriji koji je vodeći kao selektor čak tri različite reprezentacije – Jugoslaviju, Italiju i Hrvatsku, s njima osvajao titule svetskog i olimpijskog prvaka.

Nastupio je na četiri uzastopna olimpijska finala: 1980. kao igrač, a zatim kao selektor 1984, 1988. i 1992. godine. Sva tri finala kao selektor je osvojio, dva s Jugoslavijom, jedno s Italijom, a onda 2012. došao i do četvrte zlatne olimpijske medalja, kao šef stručnog štaba Hrvatske.

Medalje na najvećim takmičenjima osvajao je kao selektor čak pet reprezentacija – Jugoslavije, Italije, SAD, Hrvatske i Brazila. Ipak, veliki Ratko Rudić je rešio da okonča najveću karijeru u istoriji vodenog sporta.

„Došlo je vreme da prekinem karijeru koja je trajala 40 godina. Ovaj posao se radi dok imaš energiju i motivaciju. Nikada nisam imao problema sa te dve stvari, koje su preduslov za uspeh u poslu. Ali, kucnuo je čas. Međutim, ostavljam klupu, ne i vaterpolo. Pratiću ga i dalje, čitaću knjige, slikati, slušati muziku i uživati u penziji. Do kraja života biću uz vaterpolo, srećan sam i ponosan kada se osvrnem na svoju veliku karijeru“, rekao je u intervjuu za Index.hr Ratko Rudić.

Rudić je karijeru okončao kao trener Pro Reka, poručivši navijačima da će kada sve prođe doći da se oproste.

„Sigurno da se mnogo stvari promenilo ovom pandemijom koronavirusa, ali to nije uticalo na moju odluku. U Reku sam se osećao kao kod kuće. Želim da pozdravim sve navijače koji su bili bliski meni i klubu. Želim da im poručim da ću jednom, kada se završi vanredna situacija doći u grad da ih pozdravim“, rekao je hrvatski stručnjak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar