Foto: Kyle Mazza/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Priča koja izaziva jezu...

Loren Meklaski, 21-godišnja mlada nada svetske atletike i zvezda univerziteta Juta, ubijena je 22. oktobra 2018. godine od strane Melvina Rolanda, 37-godišnjeg seksualnog prestupnika, nakon višenedeljnog uznemiravanja.

PROČITAJTE JOŠ...

Skoro pet godina nakon tragedije koja je obišla svet, ova priča je ponovo „isplivala“ zahvaljujući dokumentarnom filmu pod nazivom „Listen“ koji je ESPN snimio, a čiji cilj je davanje odgovora na pitanje – da li je tragedija mogla da bude izbegnuta?

U septembru 2018. godine, mlada studentkinja je tokom jednog izlaska upoznala mladića sa kojim je razmenila brojeve telefona. Nedugo potom započeli su vezu, ali je gotovo momentalno došlo do problema pošto je Roland iz dana u dan iskazivao znake posesivnog ponašanja i kontrole.

Po povratku u rodni grad Pulman Loren je istražila svog momka i naišla na šokantno otkriće – umesto 28-godišnjaka, u pitanju je bio devet godina stariji čovek koji je osuđivan zbog seksualnih prestupa i silovanja.

Kada je nakon nekoliko nedelja odlučila da raskine, Roland je započeo sa uznemiravanjem, ali uprkos brojnim žalbama i razgovorima sa policijom, nikakvu pomoć nije dobila sve dok nije bilo prekasno.

Nakon povratka na univerzitet, nju je Roland 22. oktobra prvo oteo, a potom je svirepo ubio ispalivši čak šest metaka u nju.

Dan kasnije, izvršio je samoubistvo.

Narednih nedelja usledila je istraga, a 58 dana nakon smrti, dekanka unvierziteta Juta Rut Votkins održala je konferneciju za medije na kojoj je otkrila njene zaključke. Iako je navedeno nekoliko saveta kako da i univerzitetska policija i obezbeđenje na kampusu budu efikasnije, posebno je odjeknuo zaključak koji je izazvao talas neverice. Votkins je, naime, izašla pred medije i rekla da niko iz obezbeđenja nije otpušten niti odgovoran, te da „izveštaj nije ponudio nijedan razlog za veru da je tragedija mogla da bude sprečena.“

Na osnovu reči brojnih Loreninih prijatelja i poznanika koji su u ovom dokumentarnom filmu izneli brojne nove detalje, utisak je da se Votikins na ovaj način žestoko ogrešila o ubijenu devojku, s obzirom na to da je policija, iako više nego dobro upoznata sa slučajem, odbijala ne samo da privede Rolanda, već pripadnici snaga reda nisu našli za shodno ni da provere njegovo ime – činjenica da je bio pod uslovnom kaznom bila je dovoljna da se nađe iza rešetaka na najmanju naznaku nekog sličnog dela.

BONUS VIDEO Triler u Manili – najspektakularniji dvoboj u istoriji boksa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar