Milica Novaković ide na svoje treće Olimpijske igre, ali ovaj put sa novom ulogom i za Nova.rs je otkrila kako joj se život promenio otkako je mama.

Milica Novaković (devojačko Starović) jedna je od naših najuspešnijih kajakašica. Bila je prvakinja Evrope, osvajačica srebra i bronze na svetskim prvenstvima, ima devet medalja sa najvećih takmičenja. Ipak, lepa 36-godišnja Novosađanka najlepšu ulogu dobila je 2022. kada je na svet donela sina Andriju, iz ljubavi sa hrvatskim kajakašem Antunom.

I nedugo zatim se vratila u kajak, na prvo takmičenje otišla samo tri meseca posle porođaja i pokazala čeličnu volju. Jasno je da ljubav prema sportu ume da prevazilazi brojne granice, a Milicu Novaković u Parizu čekaju njene treće Olimpijske igre, najbolji rezultat joj je 10. mesto iz Rija.

„Iskreno se nadam da će biti mnogo, mnogo bolji utisci iz Pariza nego iz Rija i Tokija. Kao ohrabrujući prvi korak deluje mi to što je takmičenje u Evropi, što ne moramo da putujemo preko pola sveta do tačke gde se takmičimo. Takođe, prethodne Igre u Tokiju su bile stvarno specifične i zbog korone koja je tada vladala i karantina, i našeg odlaska i neadaptiranja tamo. Sada ćemo, hvala Bogu, sve to zaobići i otići u Pariz na takmičenje poput našeg Evropskog ili Svetskog prvenstva. Zato se nadam da će te prepreke koje smo imali tokom prethodnih OI biti lako savladane“, počela je Milica Novaković za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Slavna srpska kajakašica otkriva i kako izgledaju dani do odlaska u prestonicu Francuske.

„Naši dani su unapred isplanirani, znamo gde ćemo boraviti, gde ćemo odrađivati naše pripreme, tako da je staza utabana i samo je pratimo korak po korak. Olimpijske igre su tu, odmah iza ćoška, još u avgustu kada smo izborili normu one nas čekaju…“

Milica će treći put na najveće svetsko sportsko takmičenje koje ne može da se uporedi ni sa jednim drugim. Atmosfera i sve što prati OI je nešto posebno i jedinstveno. Ovaj put će biti u četvrcu koji još čine i Marija Dostanić, Anastazija Bajuk i Dunja Stanojev.

„Nije kliše kada se kaže da je velika čast i privilegija biti deo olimpijskog tima i nalaziti se u Olimpijskom selu. Ali opet, to kažem i mojim devojkama u četvercu, ne treba gubiti fokus, treba ostati miran, hladne glave i verovati u sebe, te pre svega odraditi ono zbog čega si tu i za šta si vredno radio da se kvalifikuješ. Ume da ponese da atmosfera, ali je želja da pokažemo maksimum. Lepo je biti svi zajedno u jednoj zgradi, ispred budu čestitke osvajačima medalja, kada se osvoji ta prva medalja, ona pokreće lavinu. Unese dobru, pozitivnu atmosferu u ceo tim i to, naravno, mene zaista pokreće.“

Milica Novaković, Foto: OKS

Lako je objasnila i koliko to možda može da poremeti olimpijce, i šta je veoma bitno za same takmičare.

„Da li su ključni hladna glava i vera u sebe, to ne znam, ali može da veoma naškodi ako nije hladna glava“, jasna je Milica Novaković.

Tim Srbije za Pariz i dalje nije kompletiran, još brojne vize su u igri, pa se veruje da će ekipa brojati više od 100 učesnika, sa željom da se nadmaši rekordnih devet medalja.

„Nadam se da će oni koji su osvajali do sada medalje nastaviti sa nizom, ali od srca želim svim sportistima da budu u igri za medalju i da se premaši sve do sada“.

ODBROJAVANJE DO PARIZA

Na Olimpijske igre u Parizu ide i u novoj ulozi, pošto se ostvarila kao majka, pa sada ima najvažnije navijače.

„Sve je drugačije od kada sam majka (smeh). Drugačije je u smislu da je teže i napornije, ali znam da ništa nije smak sveta. Mog sina nije briga da li je mama prva, peta ili deseta – njemu sam ja najbolja. Sa te strane je drugačije, potpuno sam rasterećena, ali imam za koga da se borim, trudim i pokažem kako treba“, završila je Novaković za Nova.rs.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar