Novak Đoković, Nikola Jokić. Foto: EPA-EFE/DAVE HUNT, ERIK S. LESSER

Srpski košarkaš Nikola Jokić dobio je priznanje za najboljeg NBA igrača, a Novak Đoković za najboljeg muškog tenisera na svetu u izboru ESPN-a.

Ova nagrada se godišnje dodeljuje najboljima i Jokić je pobedio u konkurenciji NBA igrača, ali Novak nije uspeo da dobije nagradu u konkurenciji svih muških sportista.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako je oborio rekord po broju grend slem titula i osvojio 23. na Rolan Garosu, a pre toga i 22. na Australijan openu, Amerikanci su za najboljeg muškog sportistu izabrali Patrika Mahomsa, kvoterbeka Kanzas Siti Čifsa.

Đoković je bio nominovan i u kategoriji za najbolji rekord, ali je i tu pobedio drugi sportista, pošto je počast pripala Lebronu Džejmsu. Đoković je ovu ceremoniju dočekao u Londonu, gde će u petak probati da podeblja svoj grend slem rekord i osvoji 24. titulu sa najvećih turnira.

U polufinalu Vimbldona, gde pokušava da izjednači i rekord Rodžera Federera po broju trofeja u Londonu, igraće u petak protiv Janika Sinera.

U prilog svom izboru za najboljeg sportistu navode da je Mahoms oborio rekord Drua Brisa iz 2011. sa 5.562 jarda u sezoni, regularni deo sezone je završio sa ličnim rekordom od 5.250 jardi.

Imao je i 41 tačdaun po čemu je bio bolji od ostalih kvoterbekova, a tek drugi put je neko prebacio 5.000 jardi i 40 tačdaunova u sezoni.

Drugi put je uzeo nagradu za MVP-ja NFL lige i još jedan Superboul, te je postao tek četvrti kvoterbek sa više titula i MVP priznanja u istoriji.

Poređenja radi, Pejtonu Meningu je za to bilo potrebno 18 godina, Tomu Brejdiju 11, Džou Montani 12, a Mahomsu samo šest. Zato je nagradu za najbolji tim dobio tim Čifsa, dok je Mahomsu pripala i nagrada za najboljeg NFL igrača.

Najbolji šampionski nastup je imao Lionel Mesi u pohodu Argentine ka osvajanju „boginje“ u Kataru, dok je Džamal Marej, Jokićev saigrač iz Denver Nagetsa dobio nagradu za „najbolji povratak“ godine.

Poznato je da je Marej bio druga violina Denvera na putu do titule šampiona NBA lige i da se prethodnih godina borio sa povredama.

Mesi je dobio i nagradu za najboljeg fudbalera na svetu, Maks Ferstapen je najbolji vozač, dok je naj rekord imao Lebron Džejms koji je postao rekorder po broju poena u istoriji NBA lige, kada je pretekao Karima Abdul Džabara.a

BONUS VIDEO Denver razbio Majami i vratio brejk: Dominacija Jokića koja se ne pamti, brutalan tripl-dabl koji je srušio sve rekorde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar