Foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

Ime Armanda Duplantisa, reprezentativca Švedske rođenog u Lafajetu, gradu u američkoj državi Luizijana, ostaće upisano kao jedno od najdominantnijih u istoriji "kraljice sportova", i pitanje je da li će atletika imati nekoga ko u tolikoj meri dominira određenom disciplinom kao što Mondo radi u skoku motkom.

Koliko je Duplantis dominantan u odnosu na ostale takmičare pokazuje i sledeći podatak – ovaj 24-godišnjak je za manje od tri nedelje čak dva puta oborio svetski rekord. A ako pogledamo samo 2024. godinu, to je uspeo u čak tri navrata.

PROČITAJTE JOŠ...

Duplantis je prvo u Šiamenu, u Kini, 20. aprila preskočio 6,24 metra, potom je na 5. aprila Olimpijskim igrama u Parizu stigao do zlata rezultatom 6,25, dok je 20 dana kasnije na memorijalnom mitingu „Kamila Skolimovska“ u okviru Dijamantske lige u poljskom Hrozovu ispod sebe ostavio visinu od 6,26.

Kako je najavljivao da mu je krajnji cilj da preskoči visinu od 6,50, a sve rekorde dosad je obarao maltene bez poteškoće, i utisak je da bi, da želi, bez previše problema uspeo da granicu pomeri bar za desetak centimetara.

No, Duplantis radije bira da ide centimetar po centimetar, što se vidi i na osnovu njegovog progresa. Naime, još od Toruna i 8. februara 2020. godine, kada je preskočio 6,17 i tako nadmašio Renoa Lavilenija, usledilo je pomeranje rekorda za po jedan centimetar – 6,18 u Glazgovu 15. februara, potom u Beogradu dva rekorda u razmaku od 13 dana – 7. marta 6,19, zatim 20. marta 6,20.

Usledio je peti rekord u Judžinu u SAD, 24. jula 2022. godine (6,21), potom u februaru 2023. u francuskom Klermon-Feranu (6,22), te povratak u Judžin u septembru 2023, gde je po sedmi put u karijeri postavio svetski rekord – 6,23. Nakon toga su na red došli Šiamen, Pariz i sada Hrozov.

A razlog za to je krajnje jednostavan – Duplantis za svako obaranje svetskog rekorda dobija po 100.000 dolara od strane Svetske atletske federacije (IAAF). „Caka“ je u tome što IAAF taj novac isplaćuje samo jednom po takmičenju, što znači da Duplantis može da obori svetski rekord i pet puta na jednom nadmetanju – dobiće novac „samo“ za prvo.

To ujedno znači i da je Duplantis dosad, gledajući takmičenja na otvorenom, inkasirao tačno milion dolara.

No, nije ovo jedini razlog iz kog Duplantis ide korak po korak.

Iako je bez konkurencije najbolji skakač motkom u ovom trenutku, gledajući istorijski kontekst ima ozbiljnog „takmaca“ u liku Sergeja Bubke.

Legenda svetske atletike i do Duplantisa bez konkurencije najbolji skakač u istoriji skoka motkom je pod zastavom Sovjetskog Saveza, a potom Ukrajine, na otvorenom rekord postavljao ukupno 17 puta (zaustavio se 1994. godine na 6,14). Ako na to dodamo i takmičenja u dvorani, dolazimo do brojke od ukupno 35 rekorda koje je Bubka postavio u karijeri.

Duplantis je trenutno na brojci od 10 oborenih rekorda (od 20. aprila 2000. godine IAAF rekorde u skoku motkom u dvorani i na stadionu računa kao podjednake). To znači da je Bubka dobijao zvanje rekordera kad god bi nadmašio prethodni i u dvoranskim i u stadionskim uslovima, dok Duplantis nema taj „luksuz“ da potencijalno na dva različita takmičenja istom visinom sebi upiše dva rekorda.

To praktično znači da će Duplantis, ako želi da nadmaši Bubku po broju oborenih svetskih rekorda ukupno, morati da to uradi još 26 puta.

A kako je i sam istakao da mu je krajnji cilj visina od 6,50, čini se da ni ta dva dodatna centimetra i 6,52 nisu nedostižni.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare