Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Indonezija će ugostiti najbolje svetske košarkaše

Foto:Nova.rs

Svetsko prvenstvo u košarci održava se svake četiri godine, a ovog leta domaćini su Filipini, Japan i Indonezija, od 25. avgusta do 10. septembra.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo će biti 19. izdanje Mundobasketa, a prvi put će se igrati u tri zemlje.

Kakav je sistem takmičenja?

Na planetarnom takmičenju učestvuju 32 reprezentacije raspoređene u osam grupa (A, B, C, D, E, F, G, H) sa po četiri ekipe. U grupnoj fazi svaka selekcija odigraće po tri meča (svako sa svakim), a po dve najbolje plasirane ekipe iz svake grupe sele se u novoformirane grupe – I, J, K i L.

Srbija se nalazi u B grupi zajedno sa domaćinom Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom, a u drugoj fazi (ako prođe dalje) ukrstiće se sa ekipima iz grupe A u kojoj su Italija, Angola, Dominikanska republika i domaćin Filipini.

Druga faza Mundobasketa takođe se igra po grupnom principu, a po dva najbolja tima iz svake od četiri nove grupe idu u četvrtfinale. Cela nokaut faza igraće se u Manili, u MOA areni, kapaciteta 16.500 mesta.

Četvrtfinale je na programu 5. i 6. septembra, u terminima 10.45 i 14.40 po našem vremenu.

Polufinale je zakazano za 8. septembar (10.45 i 14.30), a finale za 10. septembar u 14.40 po našem vremenu.

Kako to da jedan od tri domaćina ne igra?

Prvenstvo je u tri grada – Manila (Filipini), Okinava (Japan), Džakarta (Indonezija).

Ekipe koje su se plasirale na Mundobasket su: Srbija, Finska, Letonija, Nemačka, Grčka, Slovenija, Francuska, Litvanija, Španija, Gruzija, Crna Gora i Italija iz Evrope, odnosno sa drugih kontinenata SAD, Kanada, Dominikanska republika, Meksiko, Portoriko, Brazil, Venecuela, Angola, Zelenortska ostrva, Egipat, Obala Slonovače, Australija, Novi Zeland, Kina, Iran, Jordan, Liban, Južni Sudan, te domaćini Japan i Filipini.

Jasno je da trećeg domaćina, Indonezije, nema među učesnicima, i to je prvo SP u košarci ikada da neki domaćin neće igrati. Razlog je što Indonezija nije ispunila FIBA uslov da se plasira u četvrtfinale Kupa Azije kako bi se domogla Mundobasketa.

FIBA je, kao i mnoge druge organizacije, iz svojih takmičenja proterala Rusiju i Belorusiju zbog rata u Ukrajini, a na ovom turniru, između ostalih, nećemo gledati ni Argentinu, Hrvatsku, Tursku, Izrael, koji su poklekli u kvalifikacijama.

Domaćini su imali pravo da izaberu po jednu reprezentaciju koja će igrati u njihovoj zemlji, pa su se Filipini odlučili za Amerikance, Japan je odabrao Slovence, a Indonezija Kanađane.

GRUPE ZA MUNDOBASKET

Grupa A: Filipini, Italija, Dominikanska republika, Angola

Grupa B: Srbija, Portoriko, Kina, Južni Sudan

Grupa C: SAD, Grčka, Novi Zeland, Jordan

Grupa D: Litvanija, Crna Gora, Meksiko, Egipat

Grupa E: Japan, Australija, Nemačka, Finska

Grupa F: Slovenija, Venecuela, Gruzija, Zelenortska ostrva.

Grupa G: Španija, Brazil, Iran, Obala Slonovače.

Grupa H: Kanada, Francuska, Letonija, Liban.

BONUS VIDEO: Ispraćaj košarkaša Srbije na Mundobasket u Manili

Foto: Promo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar