Foto: Alexander Trienitz / imago sportfotodienst / Profimedia

Veliki podvig afričke ekipe.

Foto:Nova.rs
Foto: Promo

Košarkaši Južnog Sudana došli su do istorisjke prve pobede na Svetskim prvenstvima. Oni su savladali Kinu, koju sa klupe predvodi Aleksandar Đorđević, rezultatom 89:69 u drugom kolu Mundobasketa koji se igra u Japanu, Filipinima i Indoneziji. U ovoj grupi nalazi se i reprezentacija Srbije.

„Ovo je ostvarenje sna! Morate shvatiti gde smo bili pre dve godine. Ljudi kući ovo gledaju, prva pobeda na Svetskim prvenstvima. Naša priča govori za sebe o tome koliko smo daleko došli. Najzaslušniji je Luol Deng koji je ostvario svoju viziju. Sada smo tu, blagosloveni smo da budemo ovde. Ne mogu svima da se zahvalim dovoljno. Znam da svi u timu misle isto“, rekao je reprezentativac Južnog Sudana Nuni Omot.

Pohvalio je navijače koji su bodrili njegovu ekipu.

„Hoću da im se zahvalim jer bez njih ne bismo bili ovde. Iz dna srca vam se zahvaljujem, moram da kažem da jako cenim“.

Selektor Južnog Sudana, Rojal Ajvi, analizirao je ovu utakmicu.

„Moji igrači su se od početka do kraja držali plana igre. Fokusirali su se, igrali su na najvećem nivou i od prvog do poslednjeg su odradili posao. Igrali su sa borbeno, sa vatrom u srcu. Svaka čast mojim igračima, jako sam srećan zbog njih što su ovoj mladoj naciji dali pobedu. Imamo jednu pobedu, ali nismo zadovoljni. Nastavićećmo da se takmičimo“, rekao je Ajvi.

Južni Sudan šutirao je trojke 15/30.

„Dao sam samopouzdanje mojim igračima kada su slobodni neka šutnu. Ovi igrači daju dušu i telo za ovaj tim i to se konačno vidi. Takmiče se i pobedili su. 50 odsto za tri? Moramo još više da šutiramo trojke, to je naša jača strana. Kada su momci u formi moramo da šuiramo više, 30 je ok, ali ja hoću da šutnu 40 trojki na meču“, dodao je selektor.

Govorio je i o predstojećoj utakmici sa Srbijom.

„Rekao bih da ču uživati u ovome do 12, a onda pričati o Srbiji. Moji momci će uživati, neću da stavljam pritisak njima. Biće to zabavna utakmica i jedva je čekamo. Ne smemo protiv njih da davimo loptu, ali moramo loptu bolje da delimo. To je na meni da momcima dam pravi prostor, ne smemo protiv Srbije da budemo spori. Imali smo samo 5 izgubljenih lopti, to je dobro. U prvoj smo imali 20“.

Istakao je i zasluge Luola Denga, predsednika košarkaškog saveza Južnog Sudana, za ovaj uspeh.

„Deng je srce i duša ovoga svega. On je predsednik, bez njega ne bi bilo ništa moguće. Ja sam oduševljenn što sedim ovde na SP. Izašao sam iz zone komfora i veoma sam zadovoljan zbog toga“, zaključio je selektor Ajvi.

Južni Sudan ima polovičan učinak nakon dve utakmice i u poslednjem kolu će igrati protiv Srbije, koja ima jednu pobedu i bez poraza je, kao i Portoriko. Kina je bez pobede, uz dva poraza, na začelju tabele.

BONUS VIDEO Navijači Srbije u Manili pred meč sa Portorikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar