Foto: Shutterstock

Nevada i Vašington sve bliži velikoj časti.

NBA liga bi već 2026. godine mogla da dobije dva nova kluba i tako broj postojećih poveća na 32, a dva grada su se izdvojila – i to kako prenose američki mediji ubedljivo – kao favoriti za dom novih franšiza.

PROČITAJTE JOŠ...

To su Las Vegas i Sijetl.

U poprilično širokom izboru, nameće se pitanje zbog čega su baš ova dva grada iskočila u prvi plan?

Kada je u pitanju Sijetl, ovde je stvar manje-više jasna. Još otkako je 2008. godine nakon 38 godina postojanja doneta odluka da Supersoniksi napuste Vašington i dalje postojanje nastave u Oklahoma Sitiju pod imenom Tander, iz gotovo godine u godinu spominje se povratak lige u ovaj grad.

Što zapravo i nije neočekivano jer u Sijetlu postoje svi preduslovi za to. Pre svega, među najvećim gradovima na teritoriji u SAD koji nemaju NBA tim (veći su samo San Dijego (Kalifornija), Džeksonvil (Florida), San Hoze (Kalifornija), Foks Vort (Teksas) i Kolumbus (Ohajo)), Sijetl ima ubedljivo najveću košarkašku tradiciju, svu neophodnu infrastrukturu, ali i publiku koja ni 15  godina od odlaska tima iz ovog grada nije prestala da se nada da će ponovo imati za koga da navija.

Prosto, svi preduslovi za NBA su tu, a ako se ukombinuje sa željom same NBA lige da dodatno dobije na popularnosti, jasno je da je pitanje dana kada će Sijetl ponovo dobiti ekipu u ligi.

Drugi grad je Las Vegas, i ponovo – izbor je više nego očekivan.

„Grad greha“ je u proteklih nekoliko godina postao bogatiji za ekipu u NFL šampionatu (iz Oklanda stigli Raidersi), 2017. je osnovana ekipa Golden Knajtsa u NHL-u, dok si 2018. nekadašnji Juta i San Antonio Starsi postali Las Vegas Ejses u WNBA šampionatu. Iako ne postoji tradicija, ono što Las Vegas izdvaja je poprilična zainteresovanost za sportske timove.

Naime, sve tri ekipe su već stekle ozbiljnu navijačku bazu, a kako u Nevadi već dugo priželjkuju košarkašku ekipu u NBA šampionatu, ovo bi bio šlag na torti.

Da ne govorimo o finansijskim i marketinškim benefitima koje „grad greha“ donosi sa sobom i blizinom svih šljaštećih svetala okolnih kazina što bi ovaj klub činilo jednim od najatraktivnijih za posetiti.

Pored ova dva, spominje se da bi u nekom trenutku NBA liga mogla da dođe i u Meksiko Siti, Kanzas Siti, Pitsburg, Anahajm, San Hoze…

Sve će biti poznatije u narednim mesecima, a prognoze su da će tektonske promene uslediti najranije 2026. godine.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar